Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Σχέδιο στοχευμένων προγραμμάτων εθελούσιας στη ΔΕΗ – Τι έλεγε το πλάνο της McKinsey που θα επικαιροποιηθεί

Βασικός πυλώνας του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ από την κυβέρνηση, είναι εκτός από τις ενέσεις ρευστότητας και τις κεφαλαιακές ενισχύσεις από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και η μείωση του κόστους της εταιρείας.
Στο πλαίσιο αυτό χθες εξαγγέλθηκαν από τον ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Η πρόταση δεν είναι καινούρια αλλά περιλαμβανόταν με διαφορετικές μορφές και μέγεθος στις διάφορες εκδοχές του επιχειρησιακού πλάνου που είχε εκπονήσει η McKinsey για τη ΔΕΗ.
Βεβαίως οι συγκεκριμένες προτάσεις χρειάζονται επικαιροποίηση με δεδομένο ότι προέβλεπαν μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ και από την αποεπένδυση που δεν περπάτησε.
Πιο συγκεκριμένα η πρώτη εκδοχή του πλάνου της McKinsey προέβλεπε από 10600 μόνιμους και 1500 εκτάκτους που είναι το προσωπικό της ΔΕΗ να υπάρξουν μειώσεις:
1300 άτομα από την αποεπένδυση
500 άτομα από τις αποσύρσεις της Καρδιάς και του Αμύνταιου
Μη ανανέωση συμβάσεων για 1000 άτομα
900 άτομα που συνταξιοδοτούνται
Εθελούσια έξοδο για 3000 άτομα
Οι μειώσεις αυτές θα συνδυάζονταν με ένα πρόγραμμα προσλήψεων με αναλογία 3 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη για την ανανέωση του προσωπικού, το οποίο θα μειωνόταν κατά περίπου 5 χιλιάδες άτομα συνολικά
Το αρχικό φιλόδοξο πλάνο στη συνέχεια, τροποποιήθηκε ώστε να μην περιλαμβάνει εθελούσια αλλά να επιτύχει μείωση προσωπικού από τις κανονικές συνταξιοδοτήσεις αλλά και την αποεπένδυση.
Συγκεκριμένα το ήπιο πλάνο μείωσης του προσωπικού που τελικώς προκρίθηκε προέβλεπε μείωση προσωπικού κατά 2000 άτομα μέχρι το 2022.
Και το δεύτερο πλάνο ωστόσο έχει πέσει έξω με δεδομένη την αποτυχία της αποεπένδυσης.
Πλέον οι νέοι στόχοι, το ποιους θα αφορούν τα προγράμματα της εθελούσιας, τα χρονοδιαγράμματα και τα κίνητρα θα καθοριστούν από το νέο επιχειρησιακό πλάνο και τη νέα διοίκηση που θα οριστεί εντός της εβδομάδας, σε συνεργασία βέβαια με τον υπουργό ενέργειας.
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου