Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Απατεώνες με κοινωνικό τιμολόγιο: Πώς έκλεβαν τη ΔΕΗ ακόμη και πλούσιοι

Απατεώνες με κοινωνικό τιμολόγιο: Πώς έκλεβαν τη ΔΕΗ ακόμη και πλούσιοι | tanea.gr

Οι συγκεκριμένοι είχαν προσκομίσει παραποιημένα και πλαστά δικαιολογητικά ώστε να υπαχθούν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων που δικαιούνται το φθηνό τιμολόγιο ρεύματος (ΚΟΤ) κι έτσι απολάμβαναν την προστασία από τη διακοπή ηλεκτροδότησης

Κολώνας Χρήστος

Με κάθε πρόσφορο δικαστικό μέσο θα επιδιωχθεί από τη ΔΕΗ η είσπραξη των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος ύψους 800 εκατ. ευρώ από 60.000 μπαταξήδες με υψηλά εισοδήματα και πολυτελείς κατοικίες.
 
Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα «ΝΕΑ» με αφορμή τις αποκαλύψεις του Κωστή Χατζηδάκη πως 60.000 πελάτες της εταιρείας έχουν μετέλθει πρωτοφανή κόλπα για να ηλεκτροδοτούνται παράνομα. Μάλιστα, οι δύο περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, της βίλας των 1.000 τ.μ. στην Κηφισιά και του ζευγαριού εφοριακών στον Βαρνάβα με την κατοικία των 600 τ.μ. και πισίνα, αφορούν τις πλέον κραυγαλέες απάτες όπου τα φέσια των ιδιοκτητών και πελατών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ανήλθαν σε 24.000 ευρώ και 60.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Οι συγκεκριμένοι είχαν προσκομίσει παραποιημένα και πλαστά δικαιολογητικά ώστε να υπαχθούν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων που δικαιούνται το φθηνό τιμολόγιο ρεύματος (ΚΟΤ) κι έτσι απολάμβαναν την προστασία από τη διακοπή ηλεκτροδότησης.
Η ΔΕΗ στην πρώτη περίπτωση της Κηφισιάς προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, χωρίς όμως να βρει ούτε ένα ευρώ σε αυτούς. Την ίδια βίλα φέρεται να διεκδικεί και τράπεζα για χρέη 5 εκατ. ευρώ και το ακίνητο έπειτα από δικαστική απόφαση βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Σε ό,τι αφορά το ζευγάρι των εφοριακών του Βαρνάβα, αυτοί έχοντας σπάσει τη μεζονέτα τους σε τρεις ορόφους δήλωσαν για το ένα ρολόι πως ανήκει σε τρίτο πρόσωπο, το οποίο με πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά εμφανιζόταν ως ΑμεΑ και υπάχθηκε στο ΚΟΤ. Οι άλλοι δύο μετρητές παρέπεμπαν σε φωτοβολταϊκά… Η ΔΕΗ ζήτησε τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, χωρίς όμως να βρει χρήματα, και βγάζει το ακίνητο στο σφυρί.
 

Χρονοβόρες διαδικασίες

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι δύο περιπτώσεις είναι από εκείνες που είχε κάνει γνωστές ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης τον Οκτώβριο του 2017. Ωστόσο οι διαδικασίες για τη δέσμευση λογαριασμών και εκποίησης περιουσιακών στοιχείων αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρονοβόρες. Οπως επίσης και οι διασταυρώσεις των στοιχείων που επιδίωξαν να κάνουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση του ΚΟΤ.
Η είσπραξη απλήρωτων λογαριασμών από στρατηγικούς κακοπληρωτές - πελάτες της ΔΕΗ είναι ο κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οπως έκανε γνωστό το περασμένο Σάββατο ο Χατζηδάκης στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον Σκάι, η δημόσια εταιρεία ήδη έχει προχωρήσει στην αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων μέσω εταιρείας που έχει προσλάβει.
Ανάλογη στρατηγική θα ακολουθηθεί και από τη νέα διοίκηση, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα, και ανάμεσα στα «όπλα» που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι η αξιοποίηση κάθε πρόσφορου δικαστικού μέσου για την είσπραξη των απλήρωτων λογαριασμών ιδίως από μπαταξήδες.
Η ηγεσία του υπουργείου αναμένει και σχετικές προτάσεις από τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ και συγκεκριμένα την υλοποίηση σχεδίου που θα επεξεργαστεί για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών της μερίδας των 60.000 πελατών της εταιρείας με υψηλά εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου