Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Ένας τεχνοκράτης είναι απαραίτητος και στη ΔΕΗ. Η κομβικής σημασίας εταιρεία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι

Ένας τεχνοκράτης είναι απαραίτητος και στη ΔΕΗ
Κανείς δε αμφισβητεί το γεγονός ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι η νέα διοίκηση που θα τοποθετηθεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα από την κυβέρνηση, οφείλει να πάρει γενναίες αποφάσεις. Μάλιστα, η προ ολίγων ημερών επίσημη επιβεβαίωσης της – αναμενόμενης – αποτυχίας του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ο νέος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ δεν θα πρέπει να είναι πολιτικός (εν ενεργεία ή πρώην) αλλά τεχνοκράτης, μια και οι μελλοντικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με κριτήριο το καλό της επιχείρησης και όχι τον αριθμό των ψήφων που θα χαθούν ή θα κερδηθούν στις επόμενες εκλογές.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής και όχι επιχειρηματικής επιλογής που αφορά την ΔΕΗ είναι η απόφαση για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, την οποία όλοι χαρακτηρίζουν σήμερα ως μια επενδυτική απόφαση η οποία συνιστά δυναμίτη στα θεμέλια της ΔΕΗ. Κόστος πολύ πάνω από 1,5 δις ευρώ για μια μονάδα η οποία «ρουφά» όλη την ρευστότητα της ΔΕΗ, η οποία ποτέ δεν πρόκειται να αποσβεστεί και η οποία δεν είναι καθόλου απίθανο όταν ξεκινήσει να λειτουργεί να παράγει και λειτουργικές ζημίες (όπως συμβαίνει με την μέχρι σήμερα πιο μοντέρνα μονάδα της ΔΕΗ, αυτήν της Μελίτης).
Μπορεί όταν λήφθηκε η απόφαση πριν από πάνω από 10 χρόνια να ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για το έργο οι συνθήκες να ήταν διαφορετικές, όταν όμως αρκετό καιρό αργότερα αποφασίστηκε να ληφθούν συμβατικές πια δεσμεύσεις από την ΔΕΗ να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ήταν πασιφανές ότι το έργο δεν ήταν βιώσιμο, κανείς όμως δεν αναλάμβανε το «πολιτικό» κόστος να το σταματήσει και να φέρει το νέο στην τοπική κοινωνία, ότι δηλαδή είχε ξεκινήσει η μεταλιγνιτική εποχή.
Βλέπετε οι ψήφοι αφορούσαν τις αμέσως επόμενες εκλογές ενώ οι συνέπειες από την λάθος επιχειρηματική απόφαση θα εμφανιζόντουσαν αργότερα. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που η ΔΕΗ δεν έχει πια την πολυτέλεια να επαναληφθεί. Ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ πρέπει να κοιτάει το καλό της επιχείρησης και μόνο αυτό.

www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου