Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Πόσο έτοιμος για στρατηγικό επενδυτή είναι ο ΔΕΔΔΗΕ - Ανάγκες επενδύσεων για εκσυγχρονισμό του χρυσοφόρου δικτύου

 
Η εταιρία απασχολεί μόλις 2.142 τεχνίτες από το σύνολο των 6.500 εργαζομένων της, ενώ το προσωπικό θεωρείται γερασμένο με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη
Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ με ζημίες περίπου 900 εκατ. ευρώ το 2018 και 205 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019, όπως είναι φυσικό αντικατοπτρίζεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας και κυρίως στο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ. 
Η κατακόρυφη μείωση των επενδύσεων την τελευταία
πενταετία, παράλληλα με τις ελλείψεις τεχνικού προσωπικού και υλικών έχουν φέρει το σύστημα ηλεκτροδότησης στο έλεος των καιρικών φαινομένων, έχουν αυξήσει το χρόνο αποκατάστασης των βλαβών και βεβαίως οι επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ και είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, συμπεριλαμβάνονται μόνο στις ομιλίες της ηγεσίας του ΔΕΔΔΗΕ σε ενεργειακά συνέδρια χωρίς την παραμικρή κίνηση για την προώθηση τους. 
Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη ότι η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε για να αγοράσει κολώνες, προκάλεσε σοκ όμως οι επαναλαμβανόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 25 Φεβρουαρίου σημειώθηκε μπλακ άουτ στα Χανιά, στις 21 Μαρτίου γενική διακοπή σε όλη την Κρήτη, στις 23 Ιουνίου πριν ακόμη αρχίσουν οι καύσωνες, έπεσε το ρεύμα σε Σπάτα, Λούτσα, Νέα Μάκρη, Ν. Βουτζά, ενώ στις 4 Ιουλίου πολύωρο μπλακ άουτ έπληξε μεγάλος μέρος της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. 
Πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε εκτεταμένη διακοπή στο κέντρο της Αθήνας και μόλις χθες έμεινε χωρίς ρεύμα για μισή ώρα, σχεδόν η μισή Αττική μέχρι το Σύνταγμα. 
Βεβαίως η χθεσινή διακοπή οφειλόταν σε λανθασμένο χειρισμό από πλευράς ΑΔΜΗΕ, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το σύστημα ηλεκτροδότησης λειτουργεί στα όρια του. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ να βρίσκονται σε ετοιμότητα, για την αποκατάσταση βλαβών, ετεροχρονίζονται άλλες εργασίες όπως νέες συνδέσεις ο χρόνος των οποίων έχει φθάσει στις 34 ημέρες. 
Δεν είναι και καινούργια ιδέα η πώληση μετοχικού πακέτου 
Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα πραγματοποίηση επενδύσεων εκσυγχρονισμού τις οποίες σαφώς δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει η ΔΕΗ έχουν βάλει στο τραπέζι σχέδια ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. 
Η νέα κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει τα χαρτιά της πριν τις προγραμματικές δηλώσεις, όμως τα σενάρια περί μερικής ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν και παίρνουν και βεβαίως δεν είναι καινούργια στους κόλπους της ΔΕΗ. 
Ήδη από το Φθινόπωρο του 2018 η νέα τότε, διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ είχε μιλήσει για τη δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος στο οποίο θα περνούσε ο έλεγχος των δικτύων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για την άντληση χρηματοδότησης για επενδύσεις. 
Ένα ανάλογο σχέδιο είχε επιχειρήσει να παρουσιάσει παραμονές του Πάσχα στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στ. Οκταποδάς με τη στήριξη του προέδρου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη. 
Η συζήτηση εκείνη δεν έγινε ποτέ αφού το διοικητικό συμβούλιο διεκόπη λόγω έντονων αντιδράσεων από τα μέλη του και ο κ. Παναγιωτάκης σχεδίαζε να επαναφέρει το θέμα με κανονική εισήγηση. Κάτι το οποίο δεν έγινε.   
Πάντως ο ΔΕΔΔΗΕ είχε πραγματοποιήσει σχετική μελέτη που προέβλεπε ότι η ΔΕΗ θα σύστηνε μια 100% θυγατρική στην οποία θα περιερχόταν η κυριότητα του δικτύου διανομής, που σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης του δικτύου διανομής αλλά όχι και την κυριότητα του, καθώς δεν εφαρμόστηκε ιδιοκτησιακός διαχωρισμός όπως στην περίπτωση του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ. 
Στόχος ήταν η διάθεση σε ιδιώτες του 49% που θα ήλεγχε η ΔΕΗ, αφού το 51% θα συνέχιζε να ελέγχεται από το Δημόσιο, προκειμένου να εισρεύσουν στην εταιρία τα αναγκαία έσοδα για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της και την πραγματοποίηση των τεράστιων επενδύσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. 
Εμπόδιο οι εγγυήσεις 
Πάντως η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση ακόμη και αν αποφασιστεί από την κυβέρνηση, αφού τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ αποτελούν εγγυήσεις για το δανεισμό της από το τραπεζικό σύστημα. 
Το πρόβλημα αυτό άλλωστε έχει καταγραφεί τουλάχιστον δυο φορές μέχρι σήμερα τόσο κατά τη διαδικασία απόσχισης και ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ όσο και κατά την προσπάθεια του κ. Παναγιωτάκη να ενσωματώσει τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη μητρική εταιρία. 
Ενδεχομένως να είναι και αυτός ο λόγος για τον οποίο μέχρι σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στον ΔΕΔΔΗΕ, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά είχε μιλήσει για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. 
Μεγάλο σε αριθμό και ηλικία προσωπικό 
Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση του ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να σημειωθεί ότι το 2018 εμφάνισε ζημίες ύψους 21,870 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 26,923 εκατ. ευρώ το 2017 και έσοδα 711,080 εκατ. ευρώ έναντι 740,853 εκατ. ευρώ το 2017. 
Απασχολεί 6.445 άτομα τακτικό προσωπικό και το 2018 το μέγιστο πλήθος έκτακτου προσωπικού ήταν 260 άτομα. 
Από το σύνολο των 6.500 εργαζομένων οι 2.142 είναι τεχνίτες, ενώ το προσωπικό θεωρείται γερασμένο με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη.

Μάλιστα το 2018 αποχώρησαν 300 άτομα που βρίσκονταν κοντά στη συνταξιοδότηση. 
Το διάστημα 2012 - 2018 οι επενδύσεις συντήρησης και ανάπτυξης του δικτύου μειώθηκαν στο μισό, και από 304 εκατ. ευρώ έπεσαν στα 155 εκατ. ευρώ πέρυσι. 
Στο ίδιο διάστημα ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης για απλές νέες συνδέσεις υπερδιπλασιάστηκε, από 16 ανέρχεται πλέον στις 34 ημέρες, ενώ μόνο μέσα σε μια χρονιά, το 2018, η μέση διάρκεια των διακοπών ρεύματος αυξήθηκε κατά 21%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου