Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Τα κρίσιμα βήματα του οδικού χάρτη για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΔΕΔΔΗΕ και την πώληση του 49% - Το action plan και τι ισχύει για τα δάνεια


Γιώργος Φιντικάκης
 

Δέκα περίπου μήνες εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η διαδικασία μεταβίβασης των 240.000 χλμ πανελλαδικού μήκους δικτύου από τη ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ, μαζί με όλη την λογιστική και νομική δουλειά που αυτό συνεπάγεται, όπως και την αποτίμηση, προκειμένου μετά να πάρει μπροστά η μερική του ιδιωτικοποίηση.
Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα και ισχυρές αντιδράσεις, τότε σύμφωνα με όσα λένε αρμόδιες πηγές στο "Energypress", η διαδικασία για τον διαχειριστή θα έχει ολοκληρωθεί κάπου τον Ιούνιο του 2020. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και στο σενάριο που παραχωρηθεί το 49% των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ συνολικής λογιστικής αξίας 3,5 δισ ευρώ, προφανώς και το έσοδο για την ΔΕΗ θα είναι σημαντικό.
Με την πώληση αυτή βέβαια, η ΔΕΗ θα χάσει ένα σταθερό έσοδο γύρω στα 150 εκατ ευρώ ετησίως, εφόσον επιλεγεί να πουληθεί το 49% (ο σύμβουλος θα επεξεργαστεί διάφορα σενάρια). Κι αυτό καθώς το συνολικό ρυθμιζόμενο έσοδο που εισπράττει κάθε χρόνο η επιχείρηση από τον διαχειριστή, κυμαίνεται στα περίπου 350 εκατ ευρώ.
Είναι ωστόσο στο χέρι της επιχείρησης, όπως συνεχίζουν οι συνομιλητές μας, να έχει κάνει έως την ημέρα της ιδωτικοποίησης, όλες τις απαραίτητες κινήσεις μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού της, προκειμένου να αντισταθμίσει την παραπάνω απώλεια, από άλλες πηγές εσόδων.
Εννοείται ότι μαζί με την μεταβίβαση στον ΔΕΔΔΗΕ των παγίων ύψους 3 δισ ευρώ, θα μεταφερθούν σε αυτόν και 850 εκατ. ευρώ δανείων, κυρίως της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία και σχετίζονται με το δίκτυο. Τα δάνεια όμως αυτά δεν έχουν ενέχυρο το δίκτυο, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές. Βάσει σχετικού νόμου, το δίκτυο αποτελεί ένα ακατάσχετο πάγιο, επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο για δανεισμό.
Τα κρίσιμα βήματα αυτού του οδικού χάρτη είναι πολλά, μερικά πιο σύνθετα από άλλα, και συνοψίζονται στα παρακάτω, με τα χρονοδιαγράμματα να θεωρούνται ως απολύτως ενδεικτικά :
  1. Πρόσληψη συμβούλων οι οποίοι και θα καταρτίσουν ένα αναλυτικό action plan με όλα τα βήματα. Απαιτούμενος χρόνος όχι πάνω από ένα 3μηνο.
  2. Απόσχιση των παγίων από την ΔΕΗ και μεταβίβαση στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα θα τρέχει μια διαδικασία τύπου ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή αποτίμηση, πρόσληψη συμβούλου όπως και τράπεζας, οι οποίοι και θα κινήσουν την μερική ιδιωτικοποίηση. Απαιτούμενος χρόνος τουλάχιστον ένα 6μηνο καθώς χρειάζεται πολύ νομική και λογιστική δουλειά. Αισίως έχουμε φτάσει στον Ιούνιο του 2020.
  3. Ταυτόχρονα θα πρέπει η ΡΑΕ να επιλύσει μια σειρά εκκρεμοτήτων, όπως το να γίνει απολύτως σαφής ο τρόπος προσδφιορισμού του επιτρεπόμενου εσόδου για τον ΔΕΔΔΗΕ, και μάλιστα με ορίζοντα  πολευτή, ώστε να έχει κανείς πλήρη εικόνα για τα έσοδα του διαχειριστή. Παράλληλα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει και θέματα που σχετίζονται με τους κώδικες, το πλάισιο λειτουργίας του διαχειριστή, κλπ.
Αν και είναι ακόμη νωρίς για σενάρια, αφού αποφάσεις θα ληφθούν με βάση όσα θα εισηγηθεί ο σύμβουλος, εντούτοις η κεντρική ιδέα προβλέπει να μεταβιβασθεί από την ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ το 100% των παγίων, ο τελευταίος να πουλήσει το 49%, και το 51% να παραμείνει σε εκείνη. 
Τι εισπράττει σήμερα, τι θα εισπράττει στο μέλλον
Σήμερα το δίκτυο ανήκει στη ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει απλώς την διαχείρισή του - ουδέποτε έγινε ιδιοκτησιακός διαχωρισμός - και της καταβάλλει απευθείας γύρω στα 350 εκατ ευρώ το χρόνο. Στο μέλλον, η ΔΕΗ θα εισπράττει τα περίπου 175 εκατ που της αναλογούν, (εφόσον πουληθεί το 49% του διαχειριστή) αλλά ως μερίσματα πλέον, όχι απευθείας, όπως τώρα.
Ακριβώς επειδή τα πάγια βρίσκονται στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ, αυτή εισπράττει απευθείας την απόδοση επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων, γνωστή ως WACC, η οποία είναι της τάξης του 7%. Δεδομένου ότι η λογιστική αξία του δικτύου διανομής υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ, η απόδοση 7%, μεταφράζεται ετησίως σε 210 εκατ. ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθεί η ετήσια απόσβεση (γύρω στα 120 εκατ) που επίσης λαμβάνει απευθείας από τον ΔΕΔΔΗΕ, συν τα μερίσματα, προκύπτει ένα ποσό στην περιοχή των 350 εκατ. ευρώ. 
Στο μέλλον το καθεστώς αυτό θα σταματήσει. Διότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει μετατραπεί σε μια καθετοποιημένη εταιρεία, όπως ο ΑΔΜΗΕ, που θα μπορεί να δανείζεται, και να καταρτίζει επενδυτικό πλάνο αυτόνομα, λαμβάνοντας εκείνος το ρυθμιζόμενο έσοδα.
Δυνητικοί ενδιαφερόμενοι
Ανθρωποι με γνώση των διεργασιών χαρακτηρίζουν ως φιλέτο τον ΔΕΔΔΗΕ και θεωρούν ότι η πώληση μειοψηφικού πακέτου θα προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους ομίλους, όπως για παράδειγμα από την ιταλική Εnel, μεγαλύτερη εταιρεία δικτύων διεθνώς λόγω των εξαγορών που έχει κάνει, την γαλλική EDF, την πορτογαλική EDP, κινεζικές εταιρείες, κλπ. 
Ενα ερώτημα φυσικά είναι τι θα συμβεί με το προσωπικό όταν θα ιδιωτικοποιηθεί το 49% της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα 6.200 εργαζόμενους, έναντι 7.500 το 2013, και 6.500 το 2018. Το πιθανότερο είναι ότι όπως ακριβώς θα γίνει και στη ΔΕΗ, έτσι και στον ΔΕΔΔΗΕ, ένα τμήμα του προσωπικού θα αποχωρήσει με εθελουσίες εξόδους.

energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου