Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Συνέντευξη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκη στο ΕΘΝΟΣ (3 Ιουλίου 2019) στον δημοσιογράφο Θ. Παναγούλη

Αποτέλεσμα εικόνας για em panagiotakis
Κύριε πρόεδρε, μιλώντας στη ΓΣ της ΔΕΗ, αναφερθήκατε στην προοπτική εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει άμεσα και όχι μετά την πιθανή πώληση μονάδων. Είναι εφικτό να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής; Και τι λεφτά θα δώσει όταν η κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης είναι στα επίπεδα των 450 εκατ. ευρώ;
 Είπα ότι εφόσον ακολουθηθεί το μοντέλο του στρατηγικού
επενδυτή, επιβάλλεται η είσοδος του να γίνει άμεσα χωρίς την πώληση περιουσιακών στοιχείων,  εκτός από την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγής. Όπως τόνισα στη ΓΣ, κανείς δεν θα έρθει να αγοράσει ένα κουφάρι  όπως θα έχει μείνει η ΔΕΗ η οποία  μόνο εφόσον διατηρήσει τα πολυτιμότερα περιουσιακά της στοιχεία, όπως είναι τα νερά και τα δίκτυα, μπορεί να ανακάμψει. 
Όσον αφορά το τίμημα, ένας στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα έχει και έλεγχο σημαντικό στο management δεν θα αγοράσει με τη χρηματιστηριακή αξία, αλλά με την πραγματική, με βάση το success story το οποίο θα συμφωνήσει με το βασικό μέτοχο, ΕΕΣΥΠ και Πολιτεία. Αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο success story και πιστέψτε με, υπάρχει, μπορεί ο επενδυτής να δώσει πολύ μεγαλύτερο ποσό. Η γνώμη μου είναι ότι ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. είναι απόλυτα εύλογο και εφικτό.
Πιστεύετε ότι ένας στρατηγικός επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει σε μια διαφορετική πορεία της επιχείρησης; 
Αν ο στρατηγικός επενδυτής είναι  ένα επενδυτικό κεφάλαιο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που θα ενδιαφέρεται να αναπτυχθεί και να είναι κερδοφόρα η επιχείρηση, τότε μπορεί πραγματικά να τη βοηθήσει. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει μια συμφωνία μετόχων καλά επεξεργασμένη και με αποσαφηνισμένους στόχους.

Μιλήσατε νωρίτερα για ένα success story  δέλεαρ για στρατηγικό επενδυτή. Αλλά σήμερα έχουμε ένα αρνητικό story: Αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα, μεγάλες ζημιές, χρέος δύσκολα εξυπηρετήσιμο, οφειλές στην αγορά και στους διαχειριστές, ανείσπρακτα στα ύψη. Ποιο success story λοιπόν;
Δεν πρέπει να αφαιρούμε από τη σκέψη μας ότι υπήρξε μια λαίλαπα εξωγενών παραγόντων που έπληξε τη ΔΕΗ και η ΔΕΗ δεν μετέφερε ούτε στο ελάχιστο τα βάρη τα οποία επωμίσθηκε στους καταναλωτές. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ενέργειες και επιχειρηματικές κινήσεις με τις οποίες η ΔΕΗ μπορεί όχι μόνο να ανακάμψει, αλλά σε τρία χρόνια να έχει σημαντικά κέρδη. Η ΔΕΗ μπορεί το 2022 να έχει άνετα EBITDA πάνω από  1 δις. ευρώ.
Πείτε μου λοιπόν τις ενέργειες και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν…
Πρώτον  είναι ότι ένα τέτοιο fund σαν αυτό που περιέγραψα προηγουμένως μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια της επιχείρησης και αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών κατά 85 εκατ. το χρόνο. 
Δεύτερον είναι οι εσωτερικές αναδιαρθώσεις και η μεγάλη ανανέωση και εμπλουτισμός του ανθρώπινου δυναμικού σε  πλάνο τριετίας η ΔΕΗ  ,με θεαματική άνοδο της αποδοτικότητας.
 Τρίτον είναι, η αποδοτική διαχείριση της λιγνιτικής παραγωγής. Η Πτολεμαΐδα 5 μπορεί να αποφέρει, πάνω από 80-100 εκατ. ευρώ EBITDA το χρόνο.
Τέταρτον είναι η αξιοποίηση των Δικτύων Διανομής. Το project των  έξυπνων μετρητών έχει ένα IRR πάνω από 10%, ενώ η διάθεση δικτύων για το 5G μπορεί να αποφέρει πολύ μεγάλα έσοδα. 
Πέμπτο είναι η ριζική στροφή στις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ μπορεί κάλλιστα να επενδύσει στις ΑΠΕ μέχρι το 2022 ένα δις. ευρώ. EBITDA  πάνω από 100 εκατ. 
Έκτο είναι , η διεθνής δραστηριότητα της ΔΕΗ. Επενδύσεις, ιδίως σε ΑΠΕ στη γειτονιά μας,  όπου ήδη εξετάζουμε κάποια σχέδια, και ανάπτυξη του διεθνούς trading στην ενέργεια με την αξιοποίηση των θυγατρικών μας στα Βαλκάνια. Στρατηγική μας είναι να γίνει η ΔΕΗ leader στη ΝΑ Ευρώπη  εκμεταλλευόμενη το ισχυρό της brand name. 
Έβδομο είναι το real estate με την ακίνητη περιουσία της ΔΕΗ,  η λογιστική αξία της οποίας  είναι 1,1 δις. 
Είναι  ανάγκη τέλος να εξαλειφθούν στρεβλώσεις και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως είναι τα ΝΟΜΕ. Επίσης τα ασφυκτικά πιστωτικά περιθώρια προς τους διαχειριστές, με τις οποίες συσσωρεύονται τόκοι υπερημερίας που σήμερα ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα δέχεστε πυρά και σε προσωπικό επίπεδο από την αντιπολίτευση. Η κ. Μπακογιάννη μίλησε για ποινικές ευθύνες και ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για αναζήτηση ευθυνών της παρούσας διοίκησης. Πως απαντάτε;
Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για υπερβολές της προεκλογικής περιόδου. Γιατί αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε θα πρέπει  όλοι να ανησυχούν για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται κάποιες πλευρές τη λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων και των θεσμών. Σαν να μηνέχουμε διδαχθεί τίποτε. Από την πλευρά μου πάντως είμαι έτοιμος να λογοδοτήσω γιατί μειώσαμε το ρεύμα κατά 15% ενώ το 2014 υπήρχαν «κέρδη» μετά από αύξηση του ρεύματος κατά 60%.
Έχει ακουστεί επίσης ότι πιθανόν ο Παναγιωτάκης, ενόψει μιας πιθανολογούμενης κυβερνητικής αλλαγής, ρίχνει γέφυρες στη ΝΔ.
Η ιστορία μου είναι γνωστή. Είμαι υπερήφανος γι αυτή. Η  μοναδική γέφυρα που ρίχνω είναι η ΔΕΗ. Υπερασπίζομαι ότι επιτέλους πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς και τις εταιρικές διαδικασίες. Η ΔΕΗ είναι ανώνυμη εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, έχει σχέσεις με τις μεγαλύτερες τράπεζες στη χώρα μας και διεθνώς, έχουν επενδυθεί στη ΔΕΗ αξιόλογα κεφάλαια ελληνικά και ξένα, άρα επιβάλλεται όλοι να σέβονται τις εταιρικές διαδικασίες. Αυτό υπερασπίζομαι. Πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να λειτουργούν οι θεσμοί.  Θυμόσαστε παλιά    άλλαζε ο υπουργός και έβαζε τους δικούς του. Αυτά πρέπει να τερματιστούν αν θέλουμε πράγματι να πάμε μπροστά. Βεβαίως αν πολιτικά επιλεγεί κάποιο σχέδιο που θα προβλέπει ότι θα πουληθούν περιουσιακά στοιχεία, υδροηλεκτρικά, δίκτυα κ.λπ., εγώ ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορώ να το υπηρετήσω.




                                                                                              ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου