Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

«Καρφιά» Παναγιωτάκη για τη διαχείριση των ΥΚΩ από τη ΡΑΕ – Μικρές πιθανότητες εγγραφής τους στα 6μηνιαία αποτελέσματα

«Καρφιά» Παναγιωτάκη για τη διαχείριση των ΥΚΩ από τη ΡΑΕ – Μικρές πιθανότητες εγγραφής τους στα 6μηνιαία αποτελέσματα
H Αρχή έχει τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσει» την απόδοση του ποσού, χωρίς την υποχρέωση νομοθετικής ρύθμισης
Στη ΡΑΕ εναπόκειται εάν θα παραμείνει «ζωντανή» η προοπτική συνυπολογισμού των ΥΚΩ του 2011 (ύψους 200-250 εκατ. ευρώ) στα 6μηνιαία αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως σημείωσε χθες (24/6) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης με την Τράπεζα Εμπορίου και Επενδύσεων του Ευξείνου Πόντου.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, στην περίπτωση που η Αρχή προχωρήσει έως την Παρασκευή σε εισήγηση προς το ΥΠΕΝ, με την οποία τουλάχιστον θα συγκεκριμενοποιεί τη σχετική οφειλή, τότε θα παραμείνει ανοικτό το «παράθυρο» να ληφθεί υπόψη το εν λόγω ποσό.
Επομένως, από εκεί και πέρα, οι οικονομικές υπηρεσίες της εταιρείας, αλλά και ο ορκωτός ελεγκτής της επιχείρησης, θα κρίνουν κατά πόσο μπορεί με αυτό τον τρόπο να εγγραφεί το ποσό ως απαίτηση στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η ΡΑΕ, καθώς με βάση γνωμοδότηση έγκριτου καθηγητή νομικής που έχει στα χέρια της η ΔΕΗ, η Αρχή έχει τη δυνατότητα ακόμη και να «ξεκλειδώσει» την απόδοση του ποσού, αφού δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να προχωρήσει σε εισήγηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρξει ούτε καν η εισήγηση με τον προσδιορισμό του ποσού, θα εξανεμιστεί το ενδεχόμενο να βελτιωθεί με την εν λόγω απαίτηση η εικόνα των οικονομικών επιδόσεων της ΔΕΗ, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχουν μεταβληθεί επί τα χείρω συγκριτικά με το 2018.
Επίσης, παρόλο που για να καταλήξει αυτό το ποσό στα ταμεία της επιχείρησης θα χρειαστεί περαιτέρω εξειδίκευση από την Αρχή (όπως π.χ. αν τα χρήματα θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από τον λογαριασμό των ΥΚΩ), αν δεν υπάρξει έως την Παρασκευή η γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΝ, τότε θα μετατεθεί σε ακόμη μεταγενέστερο χρόνο αυτή η σημαντική «ένεση» ρευστότητας της επιχείρησης.
Ωστόσο, ανεξάρτητοι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες η ΡΑΕ να προχωρήσει στη συγκεκριμενικοποίηση του ποσού μέχρι την Παρασκευή.
Έτσι κι αλλιώς, όπως υπενθυμίζουν, στον μη υπολογισμό του ποσού από την Αρχή «μπλόκαρε» και η σχετική νομοθετική ρύθμιση που σχεδίαζε να καταθέσει το ΥΠΕΝ, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για την απόδοση των ΥΚΩ του 2011.

Επιζήμια η στάση της ΡΑΕ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι γενικότερες αναφορές Παναγιωτάκη στις ΥΚΩ περιλάμβαναν αρκετά «καρφιά» προς τη ΡΑΕ.
Ξεκινώντας από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας της περιόδου 2012-2015, σημείωσε πως η Αρχή στην περίπτωση της ΔΕΗ θεωρεί πως οι όποιες επενδύσεις θα πρέπει να αρχίσουν να αποσβένονται μετά την ολοκλήρωσή τους.
«Στον αντίποδα, στην περίπτωση των δικτύων, οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ ξεκινούν να αποσβένονται από το πρώτο ευρώ που θα δαπανήσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Αντίθετα, για τα 30 εκατ. ευρώ που δαπάνησε η ΔΕΗ το εν λόγω χρονικό διάστημα για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά, με κυρίαρχη περίπτωση την κατασκευή του ΑΗΣ Ρόδου, η εταιρεία έπρεπε να περιμένει να ολοκληρωθούν τα σχετικά έργα, για να αρχίσουν να «τρέχουν»   οι αποσβέσεις.
Ακόμη και σχετικά με τα ΥΚΩ του 2011, ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε πως έπειτα από πολύ καιρό η ΡΑΕ παραδέχθηκε τελικά πως η ΔΕΗ δεν έχει λάβει καμία αποζημίωση για το συγκεκριμένο έτος.
Ωστόσο, στη σχετική της επιστολή προς το υπουργείο, ναι μεν ζητούσε να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά σε αυτήν αναφερόταν γενικά για «ποσά που οφείλονται για τα έτη πριν από το 2011», και χωρίς να αναφέρει ακριβή νούμερα.
Έτσι, μέσα από πληροφορίες γνωρίζει η ΔΕΗ πως η ΡΑΕ υπολογίζει αυτό το ποσό στα 200-250 εκατ. ευρώ.
Το νούμερο αυτό απέχει παρασάγγας από τα 680 εκατ., τα οποία η εταιρεία υποστηρίζει πως δαπάνησε για την παροχή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας εκείνο το έτος.
Επίσης, διαφορετικές εκτιμήσεις υπάρχουν και για την περίοδο 2012-2015, για την οποία η ΡΑΕ υπολόγισε την υποανάκτηση των ΥΚΩ στα 360 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΗ στα 735 εκατ.
Το θέμα ωστόσο θα μπορούσε να λυθεί σχετικά άμεσα, αν σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, αν συναινούσε η Αρχή.
«Από πέρυσι προτείναμε στη ΡΑΕ να προσφύγουμε σε διαιτησία, ωστόσο εκείνη το αρνήθηκε», όπως αποκάλυψε.
Τέλος, σε μία αποστροφή του λόγου του αναφέρθηκε και στο λάθος της Αρχής κατά τον υπολογισμό των ΥΚΩ 2012-2015, εξαιτίας του οποίου εμφανίζονταν κατά 21 εκατ. ευρώ λιγότερα τα χρήματα που έπρεπε να λάβει η επιχείρηση.
Όπως εξήγησε, το λάθος οφειλόταν σε διπλοχρέωση από την Αρχή ιδιοκαταναλώσεων της ΔΕΗ.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου