Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Από τους σάπιους στύλους μέχρι τον ... Καλογρίτσα: 6 λόγοι που απειλούμαστε με black out


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους των διαχειριστών τόσο στο σύστημα διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) όσο και στο σύστημα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ). Αιτία αφενός μεν οι υψηλές θερμοκρασίες που δοκιμάζουν το σύστημα ηλεκτρισμού, αφετέρου δε ο φόβος σοβαρών προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση που λόγω και της προεκλογικής συγκυρίας, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη κακή εικόνα της συνολικής διαχείρισης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα ενεργειακά.
Ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο δημιουργήθηκε ζήτημα και υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες καταναλωτών εξαιτίας των διακοπών ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Κατά την εκδοχή του διαχειριστή, δόθηκε μεγαλύτερη έκταση από την πραγματική διάσταση των προβλημάτων.
Για ποιο λόγο όμως κάθε φορά που το θερμόμετρο ανεβαίνει, το σύστημα δοκιμάζεται και ανάλογα με τη συγκυρία καταγράφονται μικρότερα ή μεγαλύτερα φαινόμενα διακοπής της ηλεκτροδότησης;
Η απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ αλλά και την άποψη ανθρώπων που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων ηλεκτρισμού, υπάρχουν μια σειρά από λόγους που το ηλεκτρικό σύστημα συχνά βρίσκεται έρμαιο των διαθέσεων του υδράργυρου.
Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις απόψεις που συνέλεξε το Capital.gr
1. Οι καιρικές συνθήκες: ακόμη και ένα καινούριο καλώδιο ή ένας μετασχηματιστής μπορεί να εμφανίσει βλάβη, σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, τονίζουν πηγές με τεχνικές γνώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εμφανιστεί βλάβες ακόμη και σε πρόσφατα υπογειοποιημένες γραμμές μέσης τάσης του δικτύου διανομής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι δοκιμάζονται τα όρια και οι αντοχές των υλικών. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Σημαντικές βλάβες στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής λόγω καιρικών συνθηκών εμφανίζονται κατά καιρούς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες
2. Οι ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό: ακούγεται παράδοξο για μια εταιρεία με περίπου 6,5 χιλιάδες άτομα προσωπικό και όμως είναι γεγονός ότι καταγράφονται ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό. Το παράδοξο εξηγείται προφανώς από το υπεράριθμο διοικητικό προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα την περίοδο του καλοκαιριού απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης και παραμονή των συνεργείων στο σημείο της βλάβης, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε περίπτωση αστοχίας. Βεβαίως εξίσου προφανές είναι ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση, αποδοτικότερη κατανομή του προσωπικού και καλύτερος επιμερισμός των βαρδιών.
3. Το επενδυτικό μπλακ άουτ που επήλθε λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης του μητρικού ομίλου ΔΕΗ: το 2009 είχαν επενδυθεί στην τότε διανομή 523,9 εκατ. ευρώ. Το 2013 έπεσαν κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ, το 2014 κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ ενώ από το 2015 έως και το 2017 υποχώρησαν κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ. Οι μειωμένες επενδύσεις σημαίνουν λιγότερα χρήματα για συντηρήσεις, αγορές νέου εξοπλισμού και υπογειοποιήσεις καλωδίων κλπ. Το 2018 υπήρξε αύξηση των επενδύσεων ενώ και το 2019 παρά τα οικονομικά προβλήματα δίνεται έμφαση στις επενδύσεις συντήρησης του δικτύου, καθώς διαπιστώθηκαν οι οδυνηρές επιπτώσεις της υποεπένδυσης των τελευταίων ετών.
4. Η σημαντική υστέρηση στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής: παρά την πρόοδο της τεχνολογίας και τα έξυπνα δίκτυα που επιτρέπουν τηλεχειρισμούς, ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις και άλλα δεδομένα που θα βοηθούσαν στην ποιοτικότερη παροχή ενέργειας για τους καταναλωτές αλλά και περιορισμό των ρευματοκλοπών, εντούτοις το δίκτυο διανομής παραμένει απαρχαιωμένο. Πολλές από τις βλάβες θα μπορούσαν είτε να αποτραπούν είτε να αποκατασταθούν σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το μπλακ άουτ στην Ύδρα που επί ώρες γίνονταν έρευνες στο υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης, όταν τελικά η βλάβη ήταν στο χερσαίο τμήμα στην Αργολίδα και θα μπορούσε να αποκατασταθεί σε λίγα λεπτά.
5. Τα προβλήματα με τον βασικό εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ: Εδώ το πρόβλημα εντοπίζεται πρωτίστως στην περιοχή της Αττικής όπου ο βασικός υπεργολάβος του ΔΕΔΔΗΕ η εταιρεία Τοξότης (Καλογρίτσας) είχε αναλάβει 11 εργολαβίες το 2015 και ακόμη 5 εργολαβίες το 2018 χωρίς ωστόσο να μπορέσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Και μπορεί η εταιρεία τελικά να τέθηκε εκτός των εργολαβιών καθώς "έπαψε να αποδίδει ως εργολάβος” ωστόσο η ζημιά στις εργολαβίες είχε ήδη γίνει. Σήμερα έχει αντικατασταθεί από νέο εργολάβο, που ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του με επιτυχία, εντούτοις είναι σαφές ότι το σύνολο των εργασιών (που αφορά κυρίως το δίκτυο χαμηλής τάσης) υπολείπεται των αρχικών στόχων.
6. Ελαττωματικοί και προβληματικοί εξοπλισμοί: χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προμήθεια πέρυσι μιας μεγάλης παρτίδας σάπιων στύλων που προορίζονταν για το δίκτυο διανομής. Πληροφορίες κάνουν λόγο επίσης για προβλήματα και σε άλλα υλικά, όπως μετασχηματιστές και καλώδια, η τροφοδοσία των οποίων δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί παρά το γεγονός ότι έχουν αυστηροποιηθεί με αφορμή την υπόθεση των σάπιων στύλων, οι διαδικασίες ανάθεσης και παραλαβής. 
Από όλο το δίκτυο διανομής, η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο κρίσιμη στην Κρήτη, όπου εκτός από το δίκτυο υπάρχει σαφές πρόβλημα επάρκειας ενέργειας, δηλαδή εκτός από το πως φτάνει το ρεύμα στους καταναλωτές υπάρχει θέμα και με την παραγωγή αφού τα εργοστάσια στο νησί οριακά καλύπτουν την αυξημένη καλοκαιρινή ζήτηση.
Για φέτος το πρόβλημα θα καλυφθεί με επιπλέον ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (μεγάλες ντιζελογεννήτριες) ενώ η μεσοπρόθεσμη ενεργειακή επάρκεια της ναυαρχίδας του ελληνικού τουρισμού βρίσκεται στον αέρα. 
Ακόμη και ο μητρικός όμιλος ΔΕΗ, πάντως, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την αναποτελεσματικότητα του ΔΕΔΔΗΕ, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης, η οποία ουσιαστικά έκανε λόγο για αναποτελεσματική λειτουργία στις εντολές αποκοπής που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ λόγω οφειλών. 
Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα του δικτύου διανομής θα είναι μια ακόμη καυτή πατάτα στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης…

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου