Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Παράθυρο για να «γράψει» η ΔΕΗ στον ισολογισμό 6μήνου τα οφειλόμενα από τις ΥΚΩ του 2011 ανοίγει η ΡΑΕ


Μετά την άρνηση του ΥΠΕΝ να καταθέσει τροπολογία που να τακτοποιεί την είσπραξη από τη ΔΕΗ των όποιων «υπολοίπων» από τις ΥΚΩ του 2011, η πιθανότητα να εισρεύσουν αυτά τα ποσά στα ταμεία της εταιρείας πριν να κλείσει το 6μηνο έχει μηδενιστεί.


Ωστόσο, φαίνεται ότι ανοίγει ένα παράθυρο, όχι για να εισπράξει άμεσα η ΔΕΗ τα χρήματα, αλλά για να μπορέσει να συμπεριλάβει την απαίτηση αυτή στα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου και να ελαφρύνει έτσι την ασφυκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η ΡΑΕ προσανατολίζεται στο να ξεκινήσει να υπολογίζει το ακριβές ποσό το οποίο οφείλεται στη ΔΕΗ. Ο υπολογισμός αυτός θα καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο νούμερο το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί η ΔΕΗ να το περάσει στις οικονομικές καταστάσεις της ως απαίτηση, ανεξάρτητα από το ποιός τελικά θα κληθεί να το πληρώσει: Ο καταναλωτής μέσω αύξησης των ΥΚΩ ή ο προϋπολογισμός μετά από απόφαση της (επόμενης) κυβέρνησης;

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχική εξέταση της υπόθεσης η ΡΑΕ έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η ΔΕΗ πρέπει πράγματι να λάβει επιπλέον για τις ΥΚΩ του 2011 ένα ποσό της τάξης των 150 με 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον εκκρεμότητα που μπορεί επίσης να «αιμοδοτήσει» τη ΔΕΗ με κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, είναι εκείνη που αφορά τις εκκαθαρίσεις των ΥΚΩ των τελευταίων χρόνων (μετά το 2015). Ενόψει των τελικών εκκαθαρίσεων η ΔΕΗ εισπράττει το 90% των αναλογούντων ποσών και το υπόλοιπο 10% μένει για να εκκαθαριστεί όταν πιστοποιηθεί η ακριβής περιουσιακή βάση της εταιρείας. Για το θέμα αυτό υπάρχει μάλιστα και κωδικός στον προϋπολογισμό στον οποίο έχει εγγραφεί το ποσό των 70 εκατ. ευρώ.

Θετική κατάληξη των παραπάνω θεμάτων μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη ΔΕΗ η οποία δέχεται μεγάλη πίεση, ειδικά μετά τη διαρροή, χθες, ότι «γράφει» περί τα 250 εκατ. ζημιές στο πρώτο τρίμηνο και ότι η τάση για ζημιές είναι αυξητική για το δεύτερο.

Αντιθέτως, η μη επιστροφή των χρημάτων δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ, όχι μόνον σε επίπεδο ρευστότητας, αλλά και σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων. Και βέβαια δημιουργεί συνολικό πρόβλημα στην ενεργειακή αγορά, καθώς οι υπόλοιποι «παίχτες» περιμένουν να πληρώσει η ΔΕΗ τις υποχρεώσεις της ώστε να λάβουν και εκείνοι όσα τους οφείλουν οι Διαχειριστές.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα, μετά από παρέμβαση της ΔΕΗ στη ΡΑΕ είχε πάρει το δρόμο του και ήδη ο Ρυθμιστής έχει αναγνωρίσει (και έχει ενημερώσει σχετικά το ΥΠΕΝ) ότι η εταιρεία δικαιούται χρήματα, καθώς, όταν με νομοθετική ρύθμιση είχαν προσδιοριστεί οι χρεώσεις και τα ανταλλάγματα των ΥΚΩ για την περίοδο 2008 - 2011, η ΔΕΗ είχε στερηθεί τις ΥΚΩ μιας χρονιάς.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η ΔΕΗ διεκδικούσε ένα ποσό της τάξης των 650 - 700 εκατ. ευρώ, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή που σχεδιαζόταν αφορούσε σε ένα ποσό της τάξης των 150 με 200 εκατ. ευρώ.

Και ενώ ο αρχικός στόχος ήταν να έχει δρομολογηθεί η είσπραξη του ποσού πριν το τέλος του Ιουνίου,  ώστε να αποτυπωθεί με κάποιο τρόπο στις εξαμηνιαίες καταστάσεις της εταιρείας, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανέτρεψε τη ροή των πραγμάτων.

Γιατί διεκδικεί η ΔΕΗ τα 700 εκατ.

Το παλιό υπόλοιπο που διεκδικεί η ΔΕΗ «έρχεται» από το 2012. Τότε η κυβέρνηση Παπαδήμου έφερε το νόμο 4067 ο οποίος προσπάθησε να δώσει λύση στο θέμα των ΥΚΩ, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει τις υπουργικές αποφάσεις μέσω των οποίων προσδιορίζονταν μέχρι τότε οι συγκεκριμένες χρεώσεις, όπως και τα ανταλλάγματα. Ο νόμος όριζε τότε ότι οι χρεώσεις που αφορούν στο διάστημα από το 2008 έως και το 2011 αφορούν ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο και στη συνέχεια είχε ανακτηθεί από την ΔΕΗ. Είναι δεδομένο όμως, πράγματι, ότι το ποσό εκείνο ήταν το άθροισμα τριών χρόνων και στερούσε ουσιαστικά από τη ΔΕΗ τις ΥΚΩ μιας χρονιάς.
Πρόταση συμβιβασμού

Πέραν των ΥΚΩ του 2011, η ΔΕΗ διεκδικεί και άλλα περίπου 375 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ μετά το 2011. Εδώ ως γνωστόν υπάρχουν διαφορετικοί υπολογισμοί από τη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσει την απόφαση της ΡΑΕ με την οποία ορίστηκαν σε 360 εκατ. ευρώ οι παλιές οφειλές, μετά το 2011, υποστηρίζοντας ότι οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 735 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ εμφανίζεται τώρα διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη νομική διεκδίκηση των 375 εκατ. ευρώ (για τις ΥΚΩ μετά το 2011), υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει απόφαση που να της δίνει τα χρήματα για τις ΥΚΩ της χρονιάς 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου