Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Καμπανάκι κινδύνου για τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5! – Π. Καραλευθέρης: «Να διασφαλιστεί η επάρκεια ισχύος και η τηλεθέρμανση»

«Καμπανάκι» κινδύνου για τη βιωσιμότητα της υπό κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ κρούουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, επισημένοντας ότι η μονάδα 5 δεν δικαιούνται ΑΔΙ (αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος) και καθίσταται μη βιώσιμη. Μάλιστα αναφερόμενος στο θέμα το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο συμβούλιο, Παντελής Καραλευθέρης ζήτησε να παρέμβουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια ισχύος και η λειτουργία της τηλεθέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας.
Επιστολή προς τον υπουργό έστειλε σχετικά και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ζητώντας τη διασφάλιση της ένταξης της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, στο μηχανισμό αποζημίωσης για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας ισχύος «Με δεδομένο το γεγονός ότι ο νέος αυτός κανονισμός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 30 Ιουνίου, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει και δεν είναι άλλος από την πιθανότητα, η μεγαλύτερη επένδυση που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, να καταστεί προβληματική και κατά συνέπεια μη βιώσιμη, είναι μία ανάσα μακριά», υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ, σημειώνοντας ότι η θέσπιση του μηχανισμού απαιτεί νομοθετική ρύθμιση. «Η σχετική τροπολογία στην κυριολεξία θα δώσει «φιλί ζωής» στην πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα που αυτή τη στιγμή είναι υπό κατασκευή», καταλήγει η ΓΕΝΟΠ.
Ο σκόπελος των εκλογών!
Όπως σχολίασε σχετικά, σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Καραλευθέρης: «Έστω και την τελευταία στιγμή, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Ενέργειας, οι βουλευτές του Νομού Κοζάνης και οι παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, πρέπει να παρέμβουν για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος και την λειτουργία της τηλεθέρμανσης της πόλης που έδωσε τα πάντα για την εξηλεκτρισμό της χώρας».
Να σημειωθεί πως την Τρίτη συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, αλλά το θέμα δεν συζητήθηκε καν.  Μιλώντας στον «Π» ο κ. Καραλευθέρης επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα, τονίζοντας πως επειδή οι εθνικές εκλογές δεν αναμενόταν, υπήρχε ένα χρονικό περιθώριο μέσα στον μήνα ή τον επόμενο ώστε να γίνουν παρεμβάσεις και να γίνει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση ώστε η μονάδα της Πτολεμαΐδας να δικαιούται αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΕΙ) και καθιστάται μη βιώσιμη! «Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα, γίνονται ήδη καθυστερημένα. Το υπουργείο δήλωσε ότι θα προχωρούσε σε νομοθετική ρύθμιση, αλλά προκύπτουν εκλογές και δεν μπορεί να γίνει τίποτα, εκτός το κάνουν σήμερα, άμεσα. Πιθανότατα θα πρέπει να ενταχθεί σε αυτό το πολυνομοσχέδιο «σκούπα», αλλά δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις. Υπάρχει έντονη ανησυχία, μάλιστα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει στείλει σχετική επιστολή προς τον Υπουργό ζητώντας να βρεθεί λύση».
Ο νέος κανονισμός και η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα
Η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής με προοπτική ολοκλήρωσης το 2022 και για την οποία η Επιχείρηση θα δαπανήσει συνολικά πάνω από 1,4 δισ. ευρώ, κινδυνεύει να καταστεί προβληματική επένδυση, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα, εξαιτίας κυβερνητικής αβελτηρίας, δεν έχει θεσμοθετήσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου αμείβονται οι μονάδες παραγωγής για την ισχύ που παρέχουν στο σύστημα και ο οποίος διέπεται από το αυστηρό πλαίσιο που προβλέπει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την εσωτερική λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού. Ο νέος αυτός κανονισμός τίθεται σε ισχύ στις 20 Ιουνίου και προβλέπει ότι μονάδες παραγωγής που τίθενται σε εμπορική λειτουργία μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού και εκπέμπουν πάνω από 550 gr CO2 ορυκτής προέλευσης ανά κιλοβατώρα δεν δικαιούνται πληρωμές στο πλαίσιο κάποιου μηχανισμού ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι η μονάδα της Πτολεμαΐδας δεν δικαιούνται ΑΔΙ (αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος) και καθίσταται μη βιώσιμη.
Ο κανονισμός αφήνει ένα «παράθυρο» στα κράτη-μέλη για προσαρμογές, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταθέσει ήδη μηχανισμούς επάρκειας ισχύος και επίσης ότι οι μονάδες έχουν υπογράψει συμβάσεις για την ένταξή τους σε αυτόν πριν από το τέλος του 2019. Το «παράθυρο» αυτό επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση σε μια ετεροχρονισμένη προσπάθεια διάσωσης της Πτολεμαΐδας και αποτροπής των τραγικών επιπτώσεων στην παραπαίουσα ΔΕΗ. Να θεσπίσει δηλαδή μέχρι τις 20 Ιουνίου μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ο οποίος θα εγκριθεί αργότερα από την Κομισιόν, και παράλληλα να υπογράψει δεκαετή σύμβαση με τη μονάδα της Πτολεμαΐδας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Για τη θέσπιση του μηχανισμού απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, την οποία και το υπουργείο Ενέργειας προσανατολιζόταν να καταθέσει άμεσα στη Βουλή, αλλά ο σχεδιασμός ανετράπη μετά την απόφαση για την επίσπευση των εθνικών εκλογών. Το σενάριο που εξετάζεται πλέον είναι η προώθηση του μέτρου με την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία ένταξης της Πτολεμαΐδας στον μηχανισμό, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, η κατάθεση των οποίων είχε προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου και αναβλήθηκε για τις 15 Ιουλίου λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
e-ptolemeos.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου