Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Sev. En Energy: «Άνθρακες» ο θησαυρός των λιγνιτικών της ΔΕΗ, «χρυσάφι» οι μονάδες της Alpiq

Κωνσταντίνος Φιλίππου
 
Την αποχώρηση της Sev. En Energy από τις διαδικασίες του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη σηματοδότησε η
κίνηση της τσεχικής εταιρίας να εξαγοράσει στη χώρα της δύο ανθρακικούς σταθμούς που ανήκαν στην ελβετική Alpiq.
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση δε είναι, γιατί οι Τσέχοι που είχαν συμπράξει στον προηγούμενο άγονο διαγωνισμό της ΔΕΗ με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προτίμησαν να δαπανήσουν 280 εκ. ευρώ για την απόκτηση του Kladno ηλεκτρικής ισχύος 516 MW και του Zlin θερμικής ισχύος 376 MW και ηλεκτρικής 64 MW, όταν για τις δύο λιγνιτικές 3 και 4 της Μεγαλόπολης ισχύος 600 MW και της Μελίτης 1 ισχύος 330 MW και με άδεια για την κατασκευή και δεύτερης ισχύος 450 MW έδωσαν στον πρώτο γύρο προσφορά, με προϋποθέσεις εκτός διαγωνισμού 103 εκ. ευρώ.
Πηγές της αγοράς, οι οποίες καταρχάς σημειώνουν πως πλέον οι Τσέχοι δεν θα ασχοληθούν με την αποεπένδυση της ΔΕΗ, αποδίδουν την κίνηση τους σε καθαρά επιχειρηματικά κίνητρα. Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι πως οι αγορές της Τσεχίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας όπου δραστηριοποιούνται αντανακλούν το κόστος ενέργειας και υπάρχει και η απαιτούμενη ρευστότητα. Κάτι, που όπως διευκρινίζουν οι ίδιοι παράγοντες, αυτό δεν συμβαίνει με την ελληνική αγορά. Μάλιστα οι ίδιοι παράγοντες, υποστηρίζουν ότι αυτή εύκολα μπορεί να χειραγωγηθεί.
Ειδικότερα, τα δύο εργοστάσια συμμετέχουν στις ενεργειακές αγορές και τα χρηματιστήρια ενέργειας της Τσεχίας και της κεντρικής Ευρώπης. Εκεί υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα και όταν ανεβαίνουν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, αυξάνονται και οι χονδρεμπορικές τιμές της αγοράς, από τις οποίες πληρώνονται τα εργοστάσια. Αυτό προσφέρει μια σημαντική εξασφάλιση, ένα φυσικό hedging για τους παραγωγούς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι σε μια ανταγωνιστική αγορά αντανακλώνται τα κόστη στις τιμές και επομένως έχουν σημαντική εγγύηση ότι δεν θα κληθούν να λειτουργήσουν επί ζημία.
Επιπλέον οι σταθμοί που απέκτησε η Sev.En Energy από την ελβετική Alpiq είναι μικρότερης ηλικίας έχουν έσοδα και από τηλεθέρμανση, όπως ο «Kladno» που «ζεσταίνει» 17.000 νοικοκυριά, δημόσια κτίρια κι επιχειρήσεις, ενώ καίει και «βιομάζα», έχοντας ως ένα βαθμό διευρυμένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Ο ίδιος σταθμός λειτούργησε για πρώτη φορά την ίδια χρονική περίοδο με τη Μελίτη, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης χρονολογείται πριν από το 1970. Οι μονάδες του Kladno επίσης έχουν διασφαλισμένα έσοδα από την τηλεθέρμανση.
Ο σταθμός του Zlin είναι πιο παλιός του 1996 και σταδιακά τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το 2001. Και οι μονάδες του συγκεκριμένου συγκροτήματος στηρίζονται στην τηλεθέρμανση.
Ένα επίσης από τα ατού των ανθρακικών μονάδων που απέκτησαν οι Τσέχοι είναι ο καλύτερης ποιότητας άνθρακας σε σχέση με εκείνον των πωλούμενων μονάδων στην Ελλάδα, ενώ στα ορυχεία που διαχειρίζονται στη χώρα τους έχουν αναπτυχθεί συνέργειες με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση δαπανών εκμετάλλευσης. Αντίθετα με ότι συμβαίνει στην Τσεχία, το πρόβλημα εφοδιασμού της Μελίτης ήταν μεγάλο, ενώ πηγές θέλουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξόρυξη στο κοίτασμα της Αχλάδας να μην προσφέρει υψηλή θερμική απόδοση.
Επιφυλακτικοί και οι υπόλοιποι «μνηστήρες»
Όσο πλησιάζουμε προς την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Μαιου για τον διαγωνισμό της ΔΕΗ, τόσο και οι άλλοι υποψήφιοι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη συμμετοχή τους ή ακόμα και ως προς το τι προσφορές θα καταθέσουν.
Από τα «στρατόπεδα» των Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και CHN Energy – Damco Energy, τα μηνύματα που εκπέμπονται δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα ως προς τις επενδυτικές τους αποφάσεις. Οι ασκήσεις που κάνουν τα επιτελεία των εταιριών για τη βιωσιμότητα και την οικονομική αποδοτικότητα της Μελίτης και της Μεγαλόπολης δεν βγάζουν θετικό πρόσημο.
Οι επενδυτές, παρόλα αυτά αναμένουν και το τελικό κείμενο SPA προκειμένου να καταλήξουν στις αποφάσεις τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου