Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μαζί μας ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ. Κύριε Παναγιωτάκη καλώς ήρθατε.
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Καλημέρα σ’ εσάς και στους τηλεθεατές και σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Παναγιωτάκη, ευθύ το πρώτο ερώτημα, επειδή έχουν ακουστεί πάρα πολλά το τελευταίο διάστημα και από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, λένε ότι η ΔΕΗ κλείνει, φόβοι black out, εσείς είστε ο άνθρωπος ο οποίος ξέρει πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται νομίζω η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ελλάδα και σας ζητώ ψυχρά, να μας πείτε ποια είναι η κατάσταση των οικονομικών της ΔΕΗ, της εταιρείας, της επιχείρησης και αν έχουν βάση όλες αυτές οι καταγγελίες που καθημερινά σχεδόν βομβαρδιζόμαστε όλοι, και οι καταναλωτές της ΔΕΗ, οι οποίοι θέλω να πω ότι σα μια μεγάλη πλειοψηφία έχουν μείνει πιστοί στην εταιρεία, αν έχουν βάση όλα αυτά τα οποία ακούμε.
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και μάλιστα εδώ θέλω να σας πω και κάτι, γιατί μας απασχολεί πάρα πολύ το θέμα με τις ουρές που υπάρχουν στα καταστήματά μας, ιδιαίτερα ορισμένες μέρες. Στην Αριστείδου π.χ., εδώ στην Αθήνα, στο Γαλάτσι κτλ.
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Κατ' αρχάς όταν λέμε στη μεγάλη πλειοψηφία, από τα 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές, τα 6,9 εκατομμύρια ανήκουν στη ΔΕΗ. Δε φεύγει ο κόσμος από τη ΔΕΗ και οι λόγοι είναι γνωστοί και μπορούμε να τους αναλύσουμε. Άλλωστε ο καθένας ξέρει γιατί δε φεύγει απ’ τη ΔΕΗ.
Το δεύτερο είναι ότι εκείνο που ισχύει, είναι ότι φέτος είχαμε ζημιές. Είχαμε λειτουργικά κέρδη, δηλαδή είχαμε κέρδη σε σχέση με τις εισπράξεις και τα έσοδά μας, ωστόσο λόγω των φόρων και λόγων των αποσβέσεων, παρουσιάσαμε ζημιές. Αυτό σας πληροφορώ δεν
είναι πρωτοφανές για την επιχείρηση, υπενθύμισα σε μια συνέντευξη που έδωσα στο «Έθνος» την Κυριακή, ότι και το 2008 είχαμε σοβαρές ζημιές.
Όμως δεν κατέρρευσε η ΔΕΗ, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να καταρρεύσει η ΔΕΗ, την επόμενη χρονιά ανέκαμψε. Εκείνοι που θέλω κινήματα τονίσω είναι ότι και φέτος, θα κλείσουμε με κέρδη. Θ’ αναστρέψουμε την κατάσταση και θα κλείσουμε με κέρδη. Οι ζημιές σε μεγάλο βαθμό είναι λογιστικές. Σε μεγάλο βαθμό.
Αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια υποτίμηση μετά από νέα αξιολόγηση των παγίων στοιχείων που πουλάμε, δηλαδή του σταθμού της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Αυτό λογιστικά κόστισε 243 εκατομμύρια, επειδή οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα παίρνουν και αυτοί όπως όλοι οι εργαζόμενοι όταν λύεται η σύμβαση εργασίας τους παίρνουν μια αποζημίωση, θα παίρνουν και οι δικοί μας εργαζόμενοι την αποζημίωση των 15.000.
Κάναμε πρόβλεψη σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα άλλα 164 εκατομμύρια, υπάρχουν κάποιοι τόκοι που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ και που βρισκόμαστε στα Δικαστήρια, αλλά εμείς προβλέπουμε, γιατί έτσι είμαστε υποχρεωμένοι, ακολουθούμε πολύ αυστηρούς λογιστικούς κανόνες και τα προβλέπουμε κι αυτά, ότι πιθανό να χάσουμε στα Δικαστήρια.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα λέτε ότι τα έχετε συνυπολογίσει όλα ώστε να εμφανίσει κέρδη.
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Αυτά όλα έχουν συνυπολογιστεί, δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξουν φέτος, ήταν για πέρυσι. Είναι εφάπαξ επιπτώσεις, όπως λέμε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το προηγούμενο διάστημα ακούγαμε από διαφόρους παράγοντες ότι θ’ αυξηθεί το ρεύμα, ή πρέπει να κάνουμε αυξήσεις κτλ., ο Υπουργός έλεγε συνέχεια ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, είναι θέμα της ΔΕΗ. Θέμα αύξησης των τιμολογίων υπάρχει; Καλύπτουν τα τιμολόγια τις ανάγκες;
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει θέμα αύξησης των τιμολογίων. Το τονίζω κατηγορηματικά αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος του ρεύματος, το κόστος παραγωγής, λόγω του ότι για λόγους κλιματικής αλλαγής έχουν αυξηθεί οι τιμές των δικαιωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα κι εμείς ως γνωστόν εξαρτόμαστε σε σημαντικό βαθμό κυρίως από το λιγνίτη.
Αλλά και οι μονάδες αερίου εκπέμπουν κι αυτές πολύ λιγότερο βέβαια άνθρακα, παρά ταύτα εμείς καταφέραμε και προσπαθήσαμε να συγκρατήσουμε τις τιμές, διατηρήσαμε και την έκπτωση συνέπειας πιστεύω σ’ ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό, αυτό το 10%, δεν υπάρχει
ανάγκη ν’ αυξηθούν τα τιμολόγια και αυτή είναι η όλη προσπάθειά μας, έστω και αν μειώνονται τα κέρδη μας ή παρουσιάσαμε ζημιές φέτος.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σας μεταφέρω, γιατί πιστεύω ότι έχετε πλήρη εικόνα και μιλάτε με ειλικρίνεια..
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, είμαι υποχρεωμένος να έχω πλήρη εικόνα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό που λέγεται από μεγάλη μερίδα του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ότι η ΔΕΗ δεν αντέχει το φόρτο σε περιόδους αιχμής, ότι υπάρχει ο κίνδυνος του black out, ο κίνδυνος κατάρρευσης τεχνικά της ΔΕΗ, αυτό έχει βάση; Είμαστε μπροστά στο καλοκαίρι, που σημαίνει πάλι ότι θα έχουμε περίοδο αιχμής, air condition κτλ. Η ΔΕΗ αντέχει;
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Κατ' αρχάς να πούμε ότι δεν είναι μόνο η ΔΕΗ εκείνη η οποία παράγει ρεύμα. Η ΔΕΗ παράγει περίπου το μισό ρεύμα. Το άλλο μισό το παράγουν ιδιώτες. Λοιπόν, από πλευράς παραγωγής, ΔΕΗ και ιδιωτών, υπάρχει υπερεπάρκεια. Δεν έχουμε κανένα τέτοιο πρόβλημα. Από κει και πέρα, πάμε στα δίκτυα.
Είναι τα δίκτυα μεταφοράς τα οποία μεταφέρουν το ρεύμα από τους σταθμούς στις πόλεις και από ταις πόλεις μετά με τα δίκτυα διανομής διανέμεται στα σπίτια, από τα δίκτυα μεταφοράς δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν αντέξει και σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις. Νομίζω ότι είναι άρτια συντηρημένα, οι κατασκευές τους, επειδή τις έχει κατασκευάσει η ΔΕΗ, τώρα μπορεί να τα διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, αλλά είναι της ΔΕΗ, ξέρουμε, είναι άριστες, πολύ υψηλού επιπέδου.
Στη διανομή, αντιλαμβάνεστε καμιά φορά μπορεί να συμβούν τοπικής κλίμακας..
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ανέκαθεν σημαίνει αυτό, δε μιλούν γι’ αυτό, μιλούν για γενικευμένα προβλήματα.
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Όχι, τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Ένα πιο δύσκολο θέμα είναι τα νησιά που είναι μικρά, αυτόνομα…
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και σηκώνουν μεγάλο φορτίο το καλοκαίρι.
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Και σηκώνουν πολύ μεγάλο φορτίο το καλοκαίρι, όπως πολύ ωραία το λέτε. Έχουν ληφθεί μέτρα και πιστεύω ότι δε θα έχουμε πρόβλημα ούτε στα νησιά. Ούτε στην Κρήτη..
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για την Κρήτη έγινε κι ο διαγωνισμός για το καλώδιο, δεν έγινε;
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Ο διαγωνισμός θα γίνει τώρα για το καλώδιο, επίκειται, για το μεγάλο καλώδιο το υποβρύχιο. Για τη μικρή διασύνδεση προχωράει. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, μεταφέραμε εμείς σα ΔΕΗ, μας ανέθεσε η ΡΑΕ και ο διαχειριστής και μεταφέραμε ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ή μάλλον είμαστε στη διαδικασία να τα μεταφέρουμε οπότε θα καλυφθεί και η Κρήτη. Πιστεύω ότι δε θα έχουμε πρόβλημα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα άλλο θέμα κ. Διοικητά, είναι το γεγονός με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πολύς κόσμος χρωστάει στη ΔΕΗ και νομίζω ότι η ΔΕΗ το κόστος που πληρώνει είναι αυτό, ότι δεν κόβει το ρεύμα και δεν κάνει αναγκαστικού πλειστηριασμούς κτλ. Τί θα γίνει μ’ αυτούς τους ανθρώπους; Μιλάμε για απλά νοικοκυριά, δε σας λέω για τις μεγάλες επιχειρήσεις τώρα, γιατί εκεί είναι άλλο το θέμα.
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δε μπορούμε να πούμε ότι η ΔΕΗ δεν κόβει το ρεύμα κατ' αρχάς. Εξαντλούμε τα περιθώρια διαλόγου, συνεννόησης με τους καταναλωτές αλλά όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι που λέμε, ή όταν διαπιστώνουμε ότι από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει διάθεση διαλόγου, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να πληρώσουν από το 2016, από το 2017, από το 2015, τότε αναγκαζόμαστε να κόβουμε το ρεύμα.
Έχουμε πολλές διακοπές ρεύματος λόγω μη ανταπόκρισης των πελατών μας. Απ’ την άλλη πλευρά όμως, εκείνο που κάνουμε, είναι ότι κάνουμε τις γνωστές διευκολύνσεις, για τις οποίες υπάρχει και ένα γενικό πλαίσιο με το οποίο πηγαίνει ο καθένας στα καταστήματά μας και κάνει τους διακανονισμούς του, αλλά όταν διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ειδικότερα προβλήματα κάνουμε και πιο εξειδικευμένες, κι εγώ προσωπικά πρέπει να ξέρετε, μπορώ να σας πω ότι κάνω από χίλιες, ίσως και περισσότερους διακανονισμούς το χρόνο.
Εγώ προσωπικά φτάνω στο γραφείο μου για να εγκρίνω ή απευθύνονται καταναλωτές, μου περιγράφουν το πρόβλημά τους και δε μπορώ να μην ασχοληθώ παρά το γεγονός ότι θα έλεγε κανείς ότι ο Διοικητής της ΔΕΗ είναι για γενικά θέματα κτλ. Είμαστε υποχρεωμένοι ν’ ασχολούμαστε. Και να σας πω και κάτι; Έτσι μαθαίνουμε και τα προβλήματα καλύτερα και μπορούμε κι εμείς να λαμβάνουμε τα μέτρα που θα είναι πιο προσαρμοσμένα στην πραγματικότητα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να μην είστε μόνο από πάνω, να είστε και στην καθημερινότητα των πολιτών.
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Ακριβώς.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πολύ λογικό. Αυτό που εξήγγειλε χτες ο Πρωθυπουργός, για τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, τί σημαίνει πρακτικά για τη ΔΕΗ και φυσικά για τους καταναλωτές όλο αυτό το πράγμα;
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει πρώτα - πρώτα μείωση κατά 7% του λογαριασμού στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. 7% είναι πολύ σημαντική μείωση.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από πότε;
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Από το Μάη είπε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή στον επόμενο λογαριασμό θα φανεί αυτό.
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Στον επόμενο λογαριασμό κανονικά θα φανεί, βεβαίως. Για τη ΔΕΗ άμεσα δεν υπάρχει άμεση επίπτωση, θα υπάρξει όμως έμμεση. Αυτό προσδοκούμε, διότι όταν μειώνεται το ρεύμα, αυξάνονται οι δυνατότητες των καταναλωτών να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους για να κάνουν διακανονισμούς. Αυτό περιμένουμε και γι’ αυτό το υποδεχθήκαμε, εκτός από την κοινωνική ευαισθησία εν πάση περιπτώσει, το υποδεχθήκαμε και ως επιχείρηση, πάρα πολύ θετικά αυτό το μέτρο.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα άλλο θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολύ και ακούγονται διάφορα πράγματα, είναι ότι θα τιτλοποιήσετε τα χρέη και ο καταναλωτής θα βρεθεί απέναντι σ’ ένα fund που θα του λέει «φέρε μου τα χρήματα».
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Όχι. Πράγματι θα υπάρξει τιτλοποίηση, αλλά αυτό αφορά εμάς και το fund το οποίο θα μας δώσει κάποια χρήματα έναντι εκχώρησης των οφειλών μας. Οι καταναλωτές δε θα έχουν καμία διαφορά σε σχέση μ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Θα έχουν να κάνουν με τη ΔΕΗ και μόνο με τη ΔΕΗ.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θα μπουν εισπρακτικές εταιρείες και ξένα funds κτλ.;
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπως έχουμε σήμερα την εταιρεία QUALCO η οποία μας υποστηρίζει, κάνει κι αυτή διακανονισμούς όπως κάνουν και τα καταστήματά μας, έτσι θα συνεχίσει είτε η QUALCO είτε άλλη εταιρεία, γιατί θα βγούμε πάλι σε διαγωνισμό στους επόμενους δυο τρεις μήνες και θα υπάρξει ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή οι καταναλωτές δε θα αισθανθούν καμία διαφορά.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση από μένα τουλάχιστον: Με τις λιγνιτικές μονάδες τί γίνεται ακριβώς; Είναι σ’ εξέλιξη, υπάρχει διαγωνισμός σ’ εξέλιξη; Πώς προχωράει αυτό;
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Είναι όπως ξέρετε, ένα δύσκολο project το να πουλήσει κανείς λιγνιτικές μονάδες τη σημερινή εποχή, όταν ο λιγνίτης και γενικά τα στερεά καύσιμα για λόγους κλιματικής αλλαγής είναι υπό διωγμόν και μάλιστα στην Ευρώπη που έχει τεθεί στην πρωτοπορία του πλανήτη για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο εμείς έχουμε καταφέρει και τις έχουμε καταστήσει κερδοφόρες. Τις έχουμε πάει σε δυο ανεξάρτητες θυγατρικές μας εταιρείες, έχουμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, είναι κερδοφόρες. Διατυπώνω αισιοδοξία, αν θα μου πείτε μεγάλη, συγκρατημένη ή οτιδήποτε, αυτό θα φανεί. 28 Μαΐου θα κατατεθούν οι προσφορές, ελπίζουμε αυτή τη φορά να έχουμε σοβαρές προσφορές.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε αισιόδοξος ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα αυτή τη φορά.
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Θα είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα αυτή τη φορά.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι τουλάχιστον εσείς δεν έχετε βγει να μιλήσετε τόσον καιρό, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε και να σας πούμε ότι θέλουμε να σας βλέπουμε πιο τακτικά, για να εξηγούμε στον κόσμο, γιατί έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, πέρα από τα πολλά προβλήματα που πιθανό να υπάρχουν με τα οικονομικά, με το ένα, με το άλλο, ο κόσμος θέλει ν’ ακούει για τη ΔΕΗ, γιατί όπως είπατε και στην αρχή, δε φεύγει από τη ΔΕΗ, την εμπιστεύεται. Και αυτό είναι πολύ καλό. .
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Είμαι στη διάθεσή σας και θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συζήτηση, γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να πω ορισμένα πράγματα. Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω κάτι: Η ΔΕΗ δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην αντιπολίτευση. Είναι ένα εθνικό κεφάλαιο, αφορά όλους τους Έλληνες, αφορά την εθνική οικονομία.
Κάνω λοιπόν μια έκκληση, το έχω κάνει απ’ την αρχή: Να μείνει έξω απ’ το πολιτικό παιχνίδι. Προτάσεις, πολιτικές, κριτικές και στο πρόσωπό μου, προφανέστατα, δεν το συζητάμε στη Διοίκηση, μπορούν και επιβάλλεται να γίνουν. όχι όμως μηδενισμός και καταστροφολογία. Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια, δημιουργεί κακό κλίμα, πάει ο κόσμος και πετάει τις μετοχές του από το Χρηματιστήριο, όσοι έχουν εμπιστευθεί τη ΔΕΗ και χάνει χρήματα..
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο καταναλωτής την εμπιστεύεται όμως, αυτό έχει σημασία. Δηλαδή δεν ακούει τις σειρήνες. Είναι εκεί, στη ΔΕΗ και στηρίζει
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και μάλιστα εδώ θέλω να σας πω και κάτι, γιατί μας απασχολεί πάρα πολύ το θέμα με τις ουρές που υπάρχουν στα καταστήματά μας, ιδιαίτερα ορισμένες μέρες. Στην Αριστείδου π.χ., εδώ στην Αθήνα, στο Γαλάτσι κτλ.
Πρόκειται ν’ ανοίξουμε, κι αυτό είναι είδηση, τρία νέα καταστήματα. Επίσης είμαστε σ’ επικοινωνία με μια αλυσίδα, σοβαρή αλυσίδα και θα μπορεί να εξυπηρετείται και εκεί ο κόσμος και μάλιστα ώρες μεγάλων καταστημάτων.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πολύ ωραίο είναι αυτό, πολύ σημαντικό.
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι, ή μέχρι στο φθινόπωρο, θα τα υλοποιήσουμε αυτά. Απ’ την άλλη μεριά, υπάρχει και ο ηλεκτρονικός λογαριασμός. Βέβαια, να σας πω κάτι, έχω δει φίλους μου, έχω δει δημοσιογράφους, συναδέλφους σας και μου λένε «άσε με, εγώ θέλω να βλέπω το χαρτί». Τί να σας πω, είναι μια κουλτούρα αυτή.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό με την αλυσίδα είναι πολύ καλό πάντως και μπράβο που θα το κάνετε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά κ. Διοικητά.
ΕΜΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου