Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Με προεκλογικό “mood” καταφθάνουν στην Αθήνα για τα ενεργειακά οι θεσμοί - Αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση αγοράς, ΔΕΗ και λιγνίτες στο μενού



Εβδομάδα θεσμών ξεκινά, καθώς στο πλαίσιο της επίσκεψης του κλιμακίου των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα αναμένεται να γίνει η νέα ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας των μεταρρυθμίσεων και των εκκρεμοτήτων στην αγορά της ενέργειας. Οι επαφές των εκπροσώπων των θεσμών θα γίνουν με τους συνεργάτες του κ. Σταθάκη αλλά και με τους υπόλοιπους παράγοντες της ενεργειακής κοινότητας, ενώ συνάντηση του ίδιου του κ Σταθάκη με τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας των θεσμών θα πραγματοποιηθεί μόνον αν χρειαστεί.

Προεξάρχουσα θέση στις επαφές, αναμένεται να έχει ο διαγωνισμός για τη λιγνιτική αποεπένδυση αλλά και οι εξελίξεις σε σχέση με τα οικονομικά της ΔΕΗ, μετά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 για την επιχείρησης. Θυμίζεται ότι ο διαγωνισμός έχει μετατεθεί χρονικά για τις 28 Μαΐου, ωστόσο το γεγονός ότι η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών καθιστά εξαιρετικά αβέβαιη την ολοκλήρωσή του. Την ίδια στιγμή είναι σαφές ότι απαιτούνται μέτρα - κάποια με πολιτικό κόστος - για την οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ και στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις από την πλευρά των θεσμών.


Το ίδιο ισχύει και για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που επίσης έχουν τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος (ΔΕΠΑ) ή έχουν οδηγηθεί σε τέλμα (ΕΛΠΕ) με αποτέλεσμα κυβέρνηση και θεσμοί να καλούνται να λάβουν αποφάσεις μαζί με την κυβέρνηση για το πως θα προχωρήσουν στο εξής οι διαδικασίες. 


Στο κάδρο των εκκρεμοτήτων μπαίνουν και μια σειρά από θεσμικές καθυστερήσεις (target model) αλλά και προβλήματα που βρίσκονται στην ατζέντα των Βρυξελλών σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα (Διασύνδεση Κρήτης και εμπλοκή με Euroasia). Και βέβαια ανεξάρτητα από την εξέλιξη της λιγνιτικής αποεπένδυσης, κυβέρνηση και Κομισιόν καλούνται μέχρι το Φθινόπωρο να προχωρήσουν στην αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και ταυτόχρονα να αποφασίσουν για το πως θα πορευτεί η αγορά το επόμενο διάστημα ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στην αγορά. 


Πάντως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη νέα επίσκεψη των θεσμών κάθε άλλο παρά αρνητικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Το αντίθετο, αφού ήδη η Ευρώπη, άρα και η Επιτροπή, κινούνται σε ρυθμούς ευρωεκλογών και επομένως η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων έχουν διαπιστωθεί και ενδεχομένως απαιτούν δύσκολες αποφάσεις, μετατίθεται για μετά τις εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε μετά τις ευρωεκλογές, αφενός σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα και πολιτική γεωγραφία, αφετέρου στην Ελλάδα αναμένεται να αποσαφηνιστεί το πολιτικό σκηνικό και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το χρόνο των εθνικών εκλογών. Σε αυτό το ρευστό σκηνικό, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Υπό αυτήν την έννοια, το πιθανότερο σενάριο είναι οι αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή αγορά να μετατεθούν για το φθινόπωρο και για μετά τις εθνικές εκλογές.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου