Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

ΔΕΗ: Οι κάλπες ανεβάζουν τον πήχη δυσκολίας για τις λιγνιτικές

ΔΕΗ: Οι κάλπες ανεβάζουν τον πήχη δυσκολίας για τις λιγνιτικές
Επιφυλακτικοί οι υποψήφιοι επενδυτές ως προς την υποβολή προσφορών. Οι αβεβαιότητες με τα δικαιώματα CO2 και ο αστάθμητος παράγοντας των ευρωεκλογών. Το ΥΠΕΝ δηλώνει πως πρέπει να κλείσει θετικά ο διαγωνισμός. Οι κίνδυνοι για τη ΔΕΗ.
Αν και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο τη βούληση της να κλείσει ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, εντούτοις σειρά παραγόντων καθιστούν την έκβαση της νέας απόπειρας πώλησης αβέβαιη…
Το ΥΠΕΝ, όπως αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Γιώργου Σταθάκη στο Euro2day.gr, επιδιώκουν να μην πάει πιο πέρα από τις 28 Μαίου η πώληση για δύο λόγους.
1. Όσο μένουν απούλητοι οι δύο σταθμοί τόσο θα συνεχίζονται τα πέναλτι στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, δηλαδή περισσότερες ποσότητες θα βγαίνουν στον ανταγωνισμό. Αυτό σημαίνει τη συνέχιση της επιβάρυνσης της ΔΕH, η οποία ζημιώθηκε το 2018 με 223,8 εκατ. ευρώ περισσότερα κατά 151,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017.
Αξίζει, δε να σημειωθεί πως επειδή η ΔΕΗΔΕΗ -2,31% δεν έπιασε τους ετήσιους στόχους της μείωσης των μεριδίων της στην αγορά ηλεκτρισμού το 2018 δημοπράτησε μέσω ΝΟΜΕ 12.503 γιγαβατώρες όταν το σύνολο της λιγνιτικής της παραγωγής για όλο το έτος και χωρίς τις θυγατρικές της Μελίτη και Μεγαλόπολη ήταν 11.111 γιγαβατώρες.
2. Το ΥΠΕΝ θέλει να πουληθούν οι δύο λιγνιτικές μονάδες καθώς θα κλείσει ο «φάκελος» της DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής), θα μειωθούν οι ποσότητες ΝΟΜΕ και δεν θα ανοίξει ζήτημα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων.
Αν, όμως, δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη τότε η δημόσια εταιρία θα «σέρνεται… με προφανείς τις αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της», όπως είπε χαρακτηριστικά συνεργάτης του υπουργού.

Οι επενδυτές

Στα στρατόπεδα των υποψήφιων επενδυτών (Sev.En Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, CHN Energy – Κοπελούζος και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ) η άποψη που κυριαρχεί είναι η πρόθεση να δώσουν «αξιόλογες» ή «αξιοπρεπείς», κατ’ άλλους χαρακτηρισμούς, προσφορές.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν η εξίσωση δύσκολα λύνεται. Αν και ο πρόεδρος της ΔΕΗΔΕΗ -2,31% Μανόλης Παναγιωτάκης αναφέρει συχνά πυκνά ότι οι μονάδες είναι κερδοφόρες, εντούτοις, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας για το 2018, αυτές έκλεισαν με ζημιές της τάξης των 360 εκατ. ευρώ, ενώ και η συμφωνία προμήθειας για τη Μελίτη, μπορεί να είναι θετική ωστόσο δεν αρκεί για να λειτουργήσει στο φουλ η μονάδα. Σύμφωνα με κύκλους επενδυτών η συμφωνία αρκεί για 2 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που αρκεί για την παραγωγή 1.300 γιγαβατωρών και όχι 2.000.
Αυτό, όμως, που ανησυχεί όλους τους παίκτες είναι η πολιτική των Βρυξελλών για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών των CO2 στα 26 με 28 ευρώ τον τόνο.
Οι υποψήφιοι επενδυτές είναι σαφές επίσης ότι έχουν σαν στόχο τη λειτουργία των μονάδων μέχρι το 2030, έτος σταθμός στην Ε.Ε. για τη μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας. Από κει και πέρα η διείσδυση των ΑΠΕ θα είναι πιο μαζική.
Οι διεκδικητές φαίνονται να ετοιμάζουν προσφορές, αναγνωρίζοντας, επίσης, το γεγονός της μείωσης του προσωπικού στους πωλούμενους σταθμούς, χωρίς όμως, αυτό να σημαίνει ότι θα ήθελαν και άλλες περικοπές κόστους.

Η ΔΕH και οι εκλογές…

Το χρονοδιάγραμμα, όμως, έως τις 28 Μαίου είναι βαρύ και απρόβλεπτο… Πηγές αναφέρουν ότι η τελευταία αναφορά του πρωθυπουργού για τη σημασία του αποτελέσματος των ευρωεκλογών ως προς τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις, δυσκολεύει τα πράγματα. Η αβεβαιότητα εντείνεται και οι επενδυτές φρενάρουν… τις αποφάσεις τους. Αλλά και χωρίς αυτήν την εξέλιξη, το γεγονός ότι οι συμβάσεις αγοραπωλησίας θα περάσουν από τη Βουλή, δημιουργεί επιφυλάξεις…
Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση της ΔΕΗΔΕΗ -2,31%, ο κ. Παναγιωτάκης λέει μεν με κάθε ευκαιρία ότι επιθυμεί την πώληση των μονάδων για να στραφεί η εταιρεία στις ΑΠΕ ωστόσο και η επισήμανση του πως «περιμένει να δει τις προσφορές μετά τις αλλαγές που έγιναν στις μονάδες…» δείχνει την ανησυχία του επικεφαλής μία ΔΕΚΟ για το ενδεχόμενο να του ζητηθούν ευθύνες ως προς το τίμημα παραχώρησης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου