Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Στην ταχύτερη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια στοχεύει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ

Στην ταχύτερη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια στοχεύει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ
Οι καταναλωτές θα αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα και θα μπορούν να συμμετέχουν ευκολότερα στην αγορά ως ενεργοί πελάτες
Η ΕΕ ολοκλήρωσε την αναμόρφωση του πλαισίου ενεργειακής πολιτικής της, το οποίο ορίζει τις ρυθμιστικές προϋποθέσεις για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και θέτει την Ένωση σε πορεία επίτευξης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας των Παρισίων. 
Το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε χθες (22/5) τους τέσσερις εναπομείναντες φακέλους της δέσμης μέτρων «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους».
«Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο σύνολο ενεργειακών προτάσεων που παρουσίασε ποτέ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια Miguel Arias Cañete και πρόσθεσε: «Εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ με εντυπωσιακή υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Πιστεύω πραγματικά ότι με το νέο πλαίσιο θα επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και θα δοθεί σε όλους τους Ευρωπαίους πρόσβαση σε ασφαλή, ανταγωνιστική και βιώσιμη ενέργεια. Οι νέοι κανόνες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο, θα ενθαρρύνουν τη διασύνδεση και το διασυνοριακό εμπόριο και θα εξασφαλίσουν ότι η αγορά θα παράσχει αξιόπιστα μηνύματα για μελλοντικές επενδύσεις». 
Ενίσχυση διασυνδέσεων 
Στους νέους νόμους που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται ένας κανονισμός και μία οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια. 
Οι δύο αυτοί νόμοι ενισχύουν τις διασυνδέσεις και την ευελιξία της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επικεντρώνοντάς την παράλληλα περισσότερο στον καταναλωτή. 
Ο κανονισμός για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας θα εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια σε καταστάσεις κρίσης. 
Η δέσμη περιλαμβάνει επίσης αναμόρφωση του ρόλου και της λειτουργίας του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).
Η έγκριση των τεσσάρων φακέλων από το Συμβούλιο αποτελεί το τελευταίο βήμα της νομοθετικής διαδικασίας. 
Οι διατάξεις τους θα τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει ως στόχο να την καταστήσει ανταγωνιστική, πιο ευέλικτη και περισσότερο επικεντρωμένη στον καταναλωτή. 
Οι καταναλωτές θα αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα και θα μπορούν να συμμετέχουν ευκολότερα στην αγορά ως ενεργοί πελάτες. 
Η δυνατότητα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας να καθορίζουν τις δικές τους τιμές θα περιορίσει τη στρέβλωση της αγοράς, θα τονώσει τον ανταγωνισμό και θα μειώσει τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών.

Χάρη στους νέους κανόνες για την ευθύνη εμπορίας και εξισορρόπησης, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να αξιοποιεί τη μεταβλητή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 
Τέλος, οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν επίσης ένα νέο πλαίσιο για τους μηχανισμούς ισχύος, με όριο εκπομπών τα 550 gr CO2 ορυκτής προέλευσης ανά kWh ηλεκτρικής ενέργειας.
Αντιμετώπιση κινδύνων και κρίσεων 
Ένα νέο πλαίσιο για την πρόληψη, την ετοιμότητα αντιμετώπισης και τη διαχείριση κρίσεων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια σε ολόκληρη την ΕΕ. 
Με τον νέο κανονισμό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια ετοιμότητας αντιμετώπισης κινδύνων με βάση εθνικά και περιφερειακά σενάρια κρίσης. 
Ο νέος κανονισμός προβλέπει επίσης μεγαλύτερη συνεργασία και ευκολότερη βοήθεια μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση κρίσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο νέος κανονισμός επικαιροποιεί τον ρόλο και τη λειτουργία του ACER.
Η επικαιροποίηση αυτή περιλαμβάνει αναμόρφωση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του διευθυντή και του ρυθμιστικού συμβουλίου του.
Ενισχύεται επίσης ο υποστηρικτικός ρόλος του ACER στη ρυθμιστική εποπτεία των ευρωπαϊκών οντοτήτων στο πεδίο της ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου