Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Πώς θα ανανεωθεί η ΔΕΗ μέσω της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Tο χαμένο χρόνο των εκάστοτε πολιτικών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιχειρεί να κερδίσει η ΔΕΗ η οποία έχει ήδη λάβει τη στρατηγική απόφαση της απορρόφησης της μέχρι τώρα θυγατρικής της, «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», η οποία στο εξής θα αποτελέσει την ατμομηχανή της επιχείρησης. Σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού της δυναμικού και εν μέσω πιέσεων οι οποίες προκύπτουν
από τα συσσωρευμένα χρέη ύψους 2,5 δισ. αλλά και τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, η διοίκηση της επιχείρησης κάνει lifting στο στρατηγικό της σχεδιασμό και αλλάζει πορεία.
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μέσα στο μήνα θα υπάρξουν εξελίξεις προκειμένου να υλοποιηθεί με ταχείες διαδικασίες η απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
«Για το θέμα αυτό και επειδή ξέρετε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, μέσα στον μήνα θα έχουμε ουσιαστικές εξελίξεις, ώστε η στρατηγική μας αυτή απόφαση να υλοποιηθεί το ταχύτερο και η ΔΕΗ να αναλάβει την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου», δήλωσε σχετικά ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το 2030 η στρατηγική της ΔΕΗ είναι η κατασκευή και απόκτηση ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 2 GW, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε δεκαπενταπλασιασμό της ισχύος που θα έχουμε σε σχέση με σήμερα. Μέχρι το 2022 σύμφωνα με το business plan της επιχείρησης η νέα ισχύς θα φθάσει τα 600 MW. Αποτέλεσμα αυτού του στόχου θα είναι ότι θα τριπλασιαστεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά, δηλαδή από το 3% που είναι σήμερα θα πάμε στο 9%. Η επιχείρηση προσδοκά ότι θα έχει πρόσθετη λειτουργική κερδοφορία της τάξεως των 85-90 εκατομμυρίων τον χρόνο και η ΔΕΗ, με βάσει αυτό το σενάριο, θα έχει την 1η θέση στα φωτοβολταϊκά, την 3η θέση στα αιολικά, την 1η στα μικρά υδροηλεκτρικά, την 1η στη βιομάζα και στη γεωθερμία και την 1η θέση στην αποθήκευση. Για το 2019 ο προϋπολογισμός μας για τις ΑΠΕ είναι 105 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί σε νέα έργα 137 MW.
Συνέργειες για την υλοποίηση νέων project
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της επιχείρησης, ένα σημαντικό μέρος των έργων θα τα υλοποιήσει αποκλειστικά ως ΔΕΗ και μάλιστα υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Ωστόσο, ένα άλλο μέρος θα υλοποιηθεί με επιχειρηματικές συμπράξεις όπως είναι η απόκτηση του 45% των δύο SPV της εταιρείας Volterra (θυγατρική του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου AVAX) για αιολικά πάρκα ισχύος περίπου 70 MW.
Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέσω της GREENESCO Ενεργειακής, έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τον κρατικό κινεζικό όμιλο εταιρειών υψηλής τεχνολογίας CETC, μέλος του Hope Investment Development Corp. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη μελέτη και υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευσης ενέργειας και εφαρμογών smart city.
Αλλά και πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα πριν από δύο ημέρες, η ΔΕΗ και η AKUO ENERGY SAS ανακοίνωσαν την υπογραφή Memorandum of Understanding (MoU), με σκοπό να διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας τους στην ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές που τα μέρη θα συμφωνήσουν. Το Μνημόνιο υπεγράφη σήμερα 6 Μαΐου 2019, παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, στο πλαίσιο του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου