Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Τα συν και τα πλην στο ταμείο της ΔΕΗ για το 2019 - Ποια είναι τα έσοδα που προμηνύουν θετικό γύρισμα

Χρήστος Στεφάνου
 
Πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης επανέλαβε την εκτίμηση ότι η εταιρεία το 2019 θα είναι ξανά κερδοφόρος. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή στο κόστος των ρύπων (το αντίθετο μάλιστα), ενώ και σε επίπεδο πωλήσεων το μερίδιο της ΔΕΗ θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενο, από που μπορούν να προκύψουν επιπλέον έσοδα που να τροφοδοτήσουν την επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις βασικές πηγές που μπορεί να φέρουν στο ταμείο της ΔΕΗ επιπλέον έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ:
Η πρώτη βασική πηγή είναι τα χρήματα που δε θα δαπανηθούν φέτος για τον ΕΛΑΠΕ. Το 2018 η ΔΕΗ κατέβαλε 196,3 εκατ. ευρώ, ποσό που δόθηκε στο πρώτο μισό του έτους καθώς στη συνέχεια καταργήθηκε η χρέωση. Στα περίπου 200 εκατ. ευρώ όφελος για τη ΔΕΗ θα πρέπει επίσης να προστεθούν και τα 100 εκατ. ευρώ που θα της επιστραφούν από το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού  ΑΠΕ (το συνολικό προς επιστροφή πλεόνασμα του 2018 είναι 121 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 100 εκατ. αφορούν στη ΔΕΗ). 
Εκτός όμως από τα χρήματα που σχετίζονται με τη χρέωση προμηθευτή, η ΔΕΗ έχει επίσης να προσβλέπει σε επιπλέον έσοδα της τάξης των 60 εκατ. ευρώ και τα οποία θα προέλθουν από τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 15 στο 10%. 
Η τρίτη βασική πηγή αύξησης εσόδων για την εταιρεία αναμένεται να προέλθει από την επιστροφή των ΥΚΩ που επίσης σχεδιάζεται για φέτος και δρομολογείται άμεσα με νομοθετική παρέμβαση και χρηματοδότηση όχι από αύξηση των τελών στους λογαριασμούς αλλά από τον προϋπολογισμό όπως συνέβη και στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Το προς επιστροφή ποσό για τη ΔΕΗ αναμένεται να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. 
Δηλαδή τα έσοδα της ΔΕΗ αναμένεται να ενισχυθούν με ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 260 εκατ. ευρώ  ενώ ο ισολογισμός της εταιρείας θα ελαφρυνθεί από έξοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή το συνολικό όφελος σε σχέση με πέρυσι φτάνει τα 460 εκατ. ευρώ. 
Στα αρνητικά βεβαίως για τον ισολογισμό της ΔΕΗ υπολογίζονται τα αυξημένα κόστη από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων που από 14,48 έως 25,57 ευρώ ο τόνος πέρυσι, φέτος κυμαίνονται από τα 18,94 έως τα 27,53 ευρώ ο τόνος.
Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα του 2018 επιβαρύνθηκαν με επιπλέον 138,9 εκατ. ευρώ από τους ρύπους (383,65 εκατ. ευρώ συνολικά).
Σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της λιγνιτικής αποεπένδυσης, η πώληση των μονάδων θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ποσοτήτων ΝΟΜΕ (συνολικό κόστος 223,8 εκατ. ευρώ) αλλά και κατά περίπου 6 εκατ. τόνους τις αγορές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου