Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Ανοδικό σπιράλ στην ενεργειακή αγορά: Νέο άλμα στις τιμές ρύπων, ανοδικές πιέσεις στα spot φορτία LNG και στην Οριακή Τιμή Συστήματος


Χρήστος Στεφάνου
 

Ντόμινο ανοδικών πιέσεων ασκείται αυτές τις ημέρες στην ενεργειακή αγορά, αυξάνοντας του συντελεστές κόστους της ηλεκτροπαραγωγής, εξέλιξη που αναμένεται να αποτυπωθεί και στις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος εντός και εκτός Ελλάδος. 
Η σημαντικότερη εξέλιξη αφορά στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και ειδικότερα των τιμών στη spot αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Η ανοδική κίνηση προήλθε μετά την άνοδο των τιμών του αερίου στα hubs της Αγγλίας και της Ολλανδίας, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ροής από τον αγωγό της Νορβηγίας. Η άνοδος αυτή στην Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 10 σεντς οι τιμές του LNG στην Ασία, οι οποίες για παραδόσεις του Μαΐου διαμορφώθηκαν στα 4,5 δολάρια ανά MMBTU. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κάτω από τα 5 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι καθώς έχει ολοκληρωθεί η χειμερινή σεζόν, αρκετές εταιρείες και παραγωγικά terminals ξεκινούν τις συντηρήσεις τους αποσύροντας παραγωγικό δυναμικό από την αγορά. 
Την ίδια στιγμή, ισχυρά ανοδικά κινούνται εκ νέου οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι οποίες από την περασμένη εβδομάδα έχουν ξεπεράσει το όριο των 24 ευρώ ο τόνος και την Παρασκευή έκλεισαν στα 24,53 ευρώ. Χθες πάντως σημειώθηκε μικρή υποχώρηση στα 24,25 ευρώ ο τόνος, με τις βιομηχανίες να συνεχίζουν να στοκάρουν δικαιώματα φοβούμενες περαιτέρω κλιμάκωση των τιμών. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που η τιμή των ρύπων βρέθηκε κάτω από τα 20 ευρώ ήταν στις 26 Φεβρουαρίου ενώ όλο το Μάρτιο κινήθηκαν σταθερά πάνω από τα 20 ευρώ με υψηλό μήνα στα 23,18 ευρώ. 
Οι εξελίξεις στους συντελεστές κόστους παραγωγής αναμένεται να αποτυπωθούν και στις τιμές της χονδρεμπορικής του ρεύματος. Το Φεβρουάριο η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 69 ευρώ/MWh  ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και το Μάρτιο. Την περασμένη Παρασκευή ξεπέρασε τα 71 ευρώ (71,6 ευρώ/MWh) ωστόσο χθες και σήμερα υποχώρησε εκ νέου κάτω από τα 70 ευρώ σύμφωνα με τις τιμές της προημερήσιας αγοράς που ανακοινώνονται από το ενεργειακό χρηματιστήριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου