Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Σε μέση λύση για το όριο συμμετοχής της ΔΕΗ στα διμερή συμβόλαια καταλήγουν ΕΧΕ και ΡΑΕ

Σε μέση λύση για το όριο συμμετοχής της ΔΕΗ στα διμερή συμβόλαια καταλήγουν ΕΧΕ και ΡΑΕ
Δεν θα υπάρξει ούτε πλήρης αποκλεισμός της επιχείρησης από την προθεσμιακή  αγορά, ούτε απόλυτη ελευθερία στη σύναψη των συμβολαίων
Με σχετική εισήγηση της εταιρίας Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) προς τη ΡΑΕ θα ανοίξει ο δρόμος για την οριστικοποίηση μίας από τις πλέον επίμαχες παραμέτρους που αφορούν στην Προθεσμιακή Αγορά και πιο συγκεκριμένα στο όριο σύναψης διμερών συμβολαίων από τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με κύκλους της ΕΧΕ, η εισήγηση θα συνιστά ουσιαστικά επικαιροποίηση μίας παλαιότερης μελέτης που είχε παραγγείλει η ΡΑΕ για το θέμα.
Το έργο της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε στη συνέχεια να πάρει τη σκυτάλη η Ρυθμιστική Αρχή και να προχωρήσει στη σχετική γνωμοδότηση.
Αν και αυτή η παλαιότερη μελέτη προσδιόριζε στο 40% το όριο που θα έπρεπε να τεθεί στη συμμετοχή της ΔΕΗ στην προθεσμιακή αγορά, δεν είναι απίθανο η εισήγηση της ΕΧΕ να διαφοροποιείται από το συγκεκριμένο πόρισμα, ειδικά μάλιστα ανάλογα με την έκβαση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
Ωστόσο, μάλλον θα πρέπει να αποκλεισθούν τα ακραία σενάρια, δηλαδή από την επικαιροποίηση να προκύψει είτε πλήρης αποκλεισμός της ΔΕΗ από την προθεσμιακή  αγορά, είτε αντίθετα απόλυτη ελευθερία της επιχείρησης στη σύναψη διμερών συμβολαίων.
Σε κάθε περίπτωση, η δεσπόζουσα θέση που κατέχει η ΔΕΗ στην εγχώρια λιανική αγορά καθιστά αναγκαστική αν μη τι άλλο την εξέταση της προοπτικής επιβολής ορίου, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος υπέρμετρης χρήσης των διμερών και προθεσμιακών συμβολαίων από τη μεριά της, εις βάρος της ρευστότητας της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς.
Έτσι, για παράδειγμα, με δεδομένο πως η επιχείρηση προμηθεύει αυτή τη στιγμή με ρεύμα περίπου το 78% της λιανικής, θα μπορούσε μέσω της προθεσμιακής αγοράς να δεσμεύει όλη την παραγωγή της για την κάλυψη του πελατολογίου της.
Κάτι που θα σήμαινε ότι θα είχε πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς.
 
Φόβος για στρέβλωση της παραγωγής ρεύματος

Σε τέτοιες περιπτώσεις θα προέκυπταν στρεβλώσεις και στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς μονάδες με ακριβότερο κόστος λειτουργίας θα εντάσσονταν κατά προτεραιότητα στο σύστημα για την εξυπηρέτηση διμερών συμβολαίων.
Έτσι, όσο πιο «ρηχή» θα είναι η αγορά επόμενης ημέρας, τόσο λιγότερο οι ώρες λειτουργίας των μονάδων θα βρίσκονται σε συνάφεια με τα πραγματικά κόστη τους.
Όπως είναι φυσικό, για το θέμα υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων ανάμεσα στη ΔΕΗ από τη μια μεριά και τους υπόλοιπους ηλεκτροπαραγωγούς από την άλλη.
Έτσι, η ΔΕΗ ζητά «εύλογο χώρο» για τη σύναψη προθεσμιακών συμβολαίων στο πλαίσιο του Target Model, επικαλούμενη το γεγονός ότι μετά την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων το μερίδιό της στην παραγωγή θα μειωθεί αρκετά κάτω του 50%.
Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιποι ηλεκτροπαραγωγοί επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στην υδροηλεκτρική παραγωγή.
Έτσι, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και τον Κανονισμό Εκκαθάρισης Συναλλαγών, το περασμένο καλοκαίρι ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) έχει υποστηρίξει πως το ποσοστό διμερών συμβολαίων της ΔΕΗ θα πρέπει να ξεκινήσει από το 0% και να αυξάνεται προοδευτικά, με κριτήριο το μερίδιό της στη λιανική αλλά και την πρόσβαση τρίτων σε όλες τις μορφές ηλεκτροπαραγωγής.


Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου