Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Δημιουργεί κεκτημένα για όλη τη βιομηχανία η συμφωνία ΔΕΗ - Βιοχάλκο - Το παρασκήνιο και τα 2 κλειδιά του deal

Η ενεργοβόρος βιομηχανία είχε ενημερωθεί από προχθές το βράδυ για την απόφαση της Βιοχάλκο να βάλει τέλος στην πολύμηνη εκκρεμότητα που αφορούσε στο τιμολόγιο του ρεύματος με τη ΔΕΗ. Οι πιέσεις προς τα στελέχη της βιομηχανίας που είχαν επωμιστεί το βάρος των διαπραγματεύσεων ήταν μεγάλες: με 1,2 TWh ετήσια κατανάλωση, πλέον οι βιομηχανίες της Βιοχάλκο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος της χώρας, πάνω και από τη Λάρκο. Επομένως ο παράγων ρεύμα μόνο αμελητέο κόστος δεν είναι. Τα στελέχη του προγραμματισμού της παραγωγής και των πωλήσεων, πίεζαν για συμφωνία με τη ΔΕΗ, προκειμένου να καταρτιστούν τα πλάνα για το επόμενο διάστημα. 
Το πρώτο κλειδί λοιπόν ήταν η χρονική διάρκεια, των τριών ετών (2018 - 2019 - 2020) που δημιουργεί ορατότητα και καθορισμένο κόστος που μπορεί να προϋπολογιστεί στον προγραμματισμό των πωλήσεων μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό είναι και το μεγάλο κέρδος της βιομηχανίας. 
Το δεύτερο κλειδί ακούει στο όνομα διακοψιμότητα. Οι διαβεβαιώσεις και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε δημόσια η κυβέρνηση έπαιξαν καταλυτικό ρόλο αφού τα αναμενόμενα έσοδα από την παράταση του μέτρου έχουν συνυπολογιστεί και συμπεριλαμβάνονται στις φόρμουλες ώστε το τελικό κόστος που προκύπτει για το ενεργειακό να είναι ανταγωνιστικό και συμβατό με τις ανάγκες της βιομηχανίας.
Εκτός όμως από τα δύο βασικά σημεία κλειδιά, είναι σαφές ότι υπάρχουν και άλλες τεχνικές παράμετροι της συμφωνίας που ευνοούν τις εταιρείες της Βιοχάλκο και δημιουργούν θετικά κεκτημένα για τη βιομηχανία. Αν και οι άνθρωποι της εταιρείας δεν θέλουν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες, υπενθυμίζουν ωστόσο τη συμφωνία του 2016 η οποία περιλάμβανε την κατάργηση της πρωινής αιχμής. Αυτή η πρόβλεψη της τότε συμφωνίας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο ώστε ο κλάδος χάλυβα να ξεκινήσει να δουλεύει (συνεχίζει ακόμη και σήμερα) να δουλεύει 15ωρη βάρδια αυξάνοντας παραγωγικότητα, απόδοση και οικονομικότητα. 
Υπενθυμίζεται ότι και το 2016 η Βιοχάλκο ήταν η πρώτη που υπέγραψε και ακολούθησαν άλλες βιομηχανίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις πέτυχαν ακόμη καλύτερους όρους. 
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η διαπραγμάτευση είχε συγκεκριμένη στόχευση και στρατηγική, με τη Βιοχάλκο να δίνει στη ΔΕΗ την αύξηση του 10% που της ζητήθηκε και από την πλευρά της να εξασφαλίζει μια σειρά από δικά της ζητούμενα. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της διαπραγμάτευσης, τονίζουν πηγές τόσο της ΔΕΗ όσο και της Βιοχάλκο που επισημαίνουν ότι παρά τις κατά καιρούς εντάσεις, το συνολικό κλίμα ήταν καλό και η διάθεση και των δύο πλευρών θετική.

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου