Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Με Τιμές CO2 Πάνω από 23 Ευρώ ο Τόνος Ξεκινά ο Νέος Διαγωνισμός των Λιγνιτών

Με Τιμές CO2 Πάνω από 23 Ευρώ ο Τόνος Ξεκινά ο Νέος Διαγωνισμός των Λιγνιτών


της Μάχης Τράτσα

Με τιμές CO2 πάνω από 23 ευρώ ο τόνος ξεκινά ο νέος διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. Την περασμένη Παρασκευή οι traders, επηρεασμένοι και πάλι από τα …πυροτεχνήματα του Brexit, διατήρησαν τις τιμές των
δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων λίγο πιο πάνω από τα 23 ευρώ.
Σημαντικό ρόλο στο Χρηματιστήριο Ρύπων φαίνεται ότι έπαιξε, το τελευταίο διάστημα, η πολυαναμενόμενη ψηφοφορία σχετικά με την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit, η οποία θα διεξαχθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη.
Έτσι, η δεύτερη προσπάθεια για την πώληση του λιγνιτικού πακέτου της ΔΕΗ συμπίπτει και πάλι με μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων στις τιμές του CO2. Η νέα κοινή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των αποεπενδυόμενων επιχειρήσεων Μελίτης και Μεγαλόπολης, δημοσιεύτηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Όπως διαφαίνεται θα ακολουθηθούν διαδικασίες fast track, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος να έχει ολοκληρωθεί έως τη 15η Μαρτίου, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν σε περίπου δύο μήνες, δηλαδή γύρω στις 7 με 8 Μαΐου.
 
Μέσα Μαΐου το τελικό SPA
Αμέσως μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος και αφού ελεγχθεί εάν οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, θα ανοίξει το Virtual Data Room (VDR) προκειμένου οι επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των μονάδων και να ξεκινήσουν τον νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο ώστε να αποφασίσουν στη συνέχεια εάν θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά. Την ημέρα που θα ανοίξει το VDR θα τους δοθεί και ένα draft της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετόχων (SPA). Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις προκειμένου το τελικό SPA να συνδιαμορφωθεί σε συμφωνία με τους επενδυτές και με στόχο το τελικό κείμενο να έχει κλείσει έως τα μέσα Μαΐου.
Στην κοινή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνεται αναφορά σε όλους τους συμμετέχοντες της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά καλούνται και νέοι επενδυτές. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι, το προηγούμενο διάστημα το πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα προσέλκυσης και άλλων ενδιαφερόμενων για τα δύο λιγνιτικά πακέτα Μεγαλόπολης και Φλώρινας. Στο ταξίδι αστραπή στην Κίνα κατάφερε να αλλάξει το κλίμα με την China Energy και να εξασφαλίσει και το ενδιαφέρον της CMEC. Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει και από μια αμερικανική εταιρεία (η επαφή έγινε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών) αλλά και από μία ρωσική εταιρεία.
 
Στις Βρυξέλλες ο Μ. Παναγιωτάκης
Αυτήν την εβδομάδα μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για επαφές με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί ο ελληνικός μόνιμος μηχανισμός διασφάλισης ισχύος για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων.
Ιδιαιτέρως σημαντική παράμετρος για το μέλλον του διαγωνισμού παραμένει και ο μηχανισμός κερδών -ζημιών που ζητούσαν επιτακτικά οι Τσέχοι της Seven Energy, αλλά αν και αρχικά περιλαμβάνονταν στην τροπολογία που είχε ετοιμάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), απορρίφθηκε από την Κομισιόν, με συνέπεια το τελικό κείμενο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη εβδομάδα να μην περιλαμβάνει τον μηχανισμό αντιστάθμισης. Το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους επενδυτές για τη νέα σύμβαση αγοραπωλησίας.
Αγκάθι παραμένει και η τροφοδοσία της λιγνιτικής μονάδας «Μελίτη Ι» από το ορυχείο της Αχλάδας. Όπως είχε επισημάνει την περασμένη Πέμπτη ο κ. Παναγιωτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αν ο ιδιώτης δεν συμφωνήσει στην αλλαγή των όρων της συμφωνίας, η ΔΕΗ σκοπεύει να καταγγείλει τη σύμβαση.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου