Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Χρυσό βραβείο για τον ΑΗΣ Καρδιάς σε θέματα υγείας και ασφάλειας – Μια παιδική ζωγραφιά ίση με χίλιες λέξεις και συναισθήματα

Χρυσό βραβείο για τον ΑΗΣ Καρδιάς σε θέματα υγείας και ασφάλειας – Μια παιδική ζωγραφιά ίση με χίλιες λέξεις και συναισθήματαO διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς κ. Αλέξανδρος Σουμελίδης μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιολόγος για το χρυσό βραβείο που απέσπασε ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Καρδιάς σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στον πανελλαδικό διαγωνισμό Health and Safety Awards 2019. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 στο Anais Club. Συγκεκριμένα ο ΑΗΣ Καρδιάς πήρε άριστα από την κριτική επιτροπή στην ενότητα Γ: Δραστηριότητες Εμπέδωσης Εταιρικής κουλτούρας Υγείας και Ασφάλειας, στην υποενότητα Γ.2: Καμπάνιες/ Healthy Workplace Campaign, με θέμα «Καινοτόμα Δράση Ενεργοποίησης Συναισθηματικής Νοημοσύνης (Neuroscience) των Εργαζομένων σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Καρδιάς».
Πάνω από 1.500 επιχειρήσεις από όλη την χώρα συμμετείχαν στο διαγωνισμό με τη δράση της ΔΕΗ, παρότι δημόσια εταιρία να εντυπωσιάζει και να δημιουργεί προϋποθέσεις για να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί πιο δομημένα ως εργαλείο για την ίδια την εταιρία, αλλά και άλλες.
Ο κ. Σουμελίδης μίλησε για την ιδέα του εγχειρήματος εξηγώντας ότι η ασφάλεια και η διατήρηση συνθηκών υγιεινής στο εργοστάσιο αποτελεί μια από τις βασικές αξίες της εταιρίας κατά το τρίπτυχο ασφάλεια, περιβάλλον, παραγωγή, τους τρεις πυλώνες ανάπτυξης. «Η αξία αυτή δεν θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη αν δεν γίνει κουλτούρα σε όλους. Στόχος της ήταν να αυξήσει την ενσυνείδηση στους εργαζόμενους απέναντι σε αυτή την αξία» συνέχισε τονίζοντας ότι η μείωση του μεγέθους παραγωγής και οι κίνδυνοι στη βιομηχανία είναι περισσότεροι όταν υπολειτουργούν οι μονάδες γιατί τότε μπορεί να αναπτυχθεί ένα αίσθημα ανασφάλειας.
Μάλιστα χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα τα επιπλέον μέτρα ασφάλειας λόγω του ιδιαίτερου τρόπου που λειτουργεί ο σταθμός αυτή την περίοδο σε καθεστώς περιορισμένων ωρών λειτουργίας. Η δράση χαρακτηρίστηκε ως καινοτόμα γιατί προσπάθησε να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα ερευνών πάνω στη νευροεπιστήμη του εγκέφαλου του ανθρώπου. «Στόχος μας είναι να αλλάξουμε κάποιες συμπεριφορές, το brain science λέει ότι πρέπει να ενεργοποιήσεις κάποια κέντρα και αν τα επαναλαμβάνεις μπορείς να πετύχεις σταδιακά την αλλαγή μιας συμπεριφοράς».
Ποια θα μπορούσαν να είναι τα συναισθηματικά ερεθίσματα που η ενεργοποίησή τους θα οδηγούσαν στην αυξημένη συναίσθηση του ρόλου των εργαζομένων στην κατεύθυνση της Ασφάλειας και Υγείας και τελικώς τον επηρεασμό της συμπεριφοράς αυτών?
Σε συνεργασία λοιπόν με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έγινε μια κοινή δράση, υπεύθυνη της οποίας ήταν η Ιωάννα Παλιανοπούλου, Mηχανολόγος Mηχανικός στο σταθμό που παραβρέθηκε στη βράβευση, η οποία ενισχύει και τη σχέση της ΔΕΗ Α.Ε. με την τοπική κοινωνία. Επισκέφτηκαν το σταθμό τέσσερα σχολεία, πέντε τάξεις δημοτικού από το 17ο δημοτικό σχολείο Κοζάνης, το 11ο δημοτικό Πτολεμαΐδας, το δημοτικό σχολείο Ποντοκώμης και Μαυροδεντρίου. Τα παιδιά λειτουργούν πηγαία, με συναίσθημα, οπότε μπαίνοντας στους χώρους παραγωγής, είδαν το χώρο εργασίας, και ελεύθερα αποτύπωσαν αυτό που ήθελαν.
Ζητήθηκε από τα παιδιά να δημιουργήσουν με τη φαντασία τους ζωγραφιές με θέμα την ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία, έχοντας στο νου εικόνες του πατέρα τους ή άλλου γνωστού από το περιβάλλον τους. Κάνοντας μία ξενάγηση στους χώρους του Σταθμού, θα δημιουργήσουν τέτοιες εικόνες, στη θέα των οποίων ο εργαζόμενος θα ένιωθε μία συγκίνηση, προβληματισμό και ευθύνη για τη νέα γενιά. Άλλωστε τα περισσότερα από αυτά είναι τα ίδια τα παιδιά μας. Τα παιδιά θέλουν πάντα τους γονείς να επιστρέφουν στο σπίτι, να τους φροντίζουν και να υπάρχουν μόνο για αυτούς. Μόνο η παιδική φαντασία μπορεί να αποτυπώσει σε χαρτί με μια ζωγραφιά απλές καθημερινές φράσεις.
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Στη θέα αυτών υπήρχαν εργαζόμενοι που δάκρυσαν και στάθηκαν προβληματισμένοι στα σχέδια αυτών των παιδιών. Δώσαμε το αρχικό ερέθισμα, το δυνατό σοκάρισμα. Τα παιδιά ήρθαν σε σταθμό οργανωμένα με μέτρα ατομικής προστασίας, είδαν που εργάζονται οι γονείς τους, μετά τους ζητήσαμε τη βοήθειά τους και δημιούργησαν με την φαντασία τους πάνω από 200 ζωγραφιές ανάφερε ο κ. Σουμελίδης. Οι ζωγραφιές αυτές τοποθετήθηκαν σε ταμπλό σε καίρια σημεία του σταθμού, εκεί που ξεκινούν οι εργαζόμενοι για να πάνε στη δουλειά τους. «Δεν αλλάζεις με μία δράση κουλτούρα, δημιουργείς τις προϋποθέσεις για να είναι πιο εύκολη η αλλαγή. Καμία συμπεριφορά δεν είναι απόλυτη λογική, υπάρχει και το συναίσθημα» διευκρίνισε ο διευθυντής της Καρδιάς.
  
Η θετική λοιπόν επίδραση της ζωγραφιάς των παιδιών μας αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας του όλου εγχειρήματος, αφού εγείρει συναισθηματικά τον εργαζόμενο να προσέχει και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις.
Ιωάννα Παπαδημητρίου
           
http://www.prlogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου