Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Το πινγκ - πονγκ ευθυνών ΔΕΗ - ΥΠΕΝ για τους λιγνίτες και η σημασία των ΑΔΙ για την επιτυχία του νέου διαγωνισμού

Το πινγκ - πονγκ ευθυνών ΔΕΗ και ΥΠΕΝ για τους λιγνίτες - Η «κόκκινη κάρτα» από Κομισιόν
Η Κομισιόν προτίθεται να εγκρίνει διαφορετικά ΑΔΙ για ιδιωτικές λιγνιτικές μονάδες και διαφορετικά για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ανεξαρτήτως του εάν το κόστος των ρύπων που είναι και η κύρια αιτία υιοθέτησης των ΑΔΙ είναι ίδιο για όλους
Σε πινγκ – πονγκ επίρριψης ευθυνών μεταξύ της Κομισιόν, της ΔΕΗ και της κυβέρνησης, εξελίσσεται η υπόθεση της αποτυχίας του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης.
Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε η Κομισιόν σε βάρος της ΔΕΗ στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη, ο οποίος χθες (28/2) το απόγευμα δημοσιοποίησε επιστολή που απέστειλε την Τρίτη (26/2) στους Γενικούς Διευθυντές Ανταγωνισμού και Ενέργειας με κοινοποίηση στα γραφεία Επιτρόπων Margrethe Vestager και Miguel Arias-Canete.
Στην επιστολή του ο κ. Παναγιωτάκης ξεκινώντας από τη δήλωση ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων και η στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ είναι στρατηγικές επιλογές της επιχείρησης, επιρρίπτει ευθύνες για την αποτυχία, στην ίδια την Κομισιόν αλλά και στο ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι δοκιμαζόμενες σχέσεις του κ. Παναγιωτάκη με τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη δεν αποτελεούν έκπληξη για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ.
Όλους τους τελευταίους μήνες το κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών ήταν εξαιρετικά βαρύ.
Κύκλοι του ΥΠΕΝ επέρριπταν ευθύνες στη ΔΕΗ για τον τρόπο με το οποίο χειρίστηκε τόσο τους όρους του διαγωνισμού όσο και τις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές.
Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο όταν το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ με εισήγηση του κ. Παναγιωτάκη απέρριψε τις προσφορές που υποβλήθηκαν, αφήνοντας στην πραγματικότητα τον κ. Σταθάκη με την «καυτή πατάτα» στα χέρια, να πρέπει να διαπραγματευτεί με την Κομισιόν τα σενάρια της επόμενης ημέρας και τους όρους εντός διαγωνισμού που θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Ενέργειας δεσμεύτηκε προσωπικά στην Επίτροπο Margrethe Vestager ότι ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί με συνοπτικές διαδικασίες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί της, μια μόλις ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία από την Κομισιόν.
Μιας έκθεσης που έφερε το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων στην κορυφή των εκκρεμοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης, για τις οποίες η Κομισιόν έβγαλε «κόκκινη κάρτα» θέτοντας εν αμφιβόλω τη χορήγηση της δόσης του 1 δις ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά και την επικοινωνία Σταθάκη – Vestager η έκθεση υπογράμμιζε τη συμφωνία του υπουργείου για έναρξη νέας διαδικασίας πώλησης έως τις αρχές Μαρτίου και επέρριπτε το σύνολο των ευθυνών της αποτυχίας στη ΔΕΗ, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν έκανε αποδεκτές τις προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών «για να διευκολύνουν την αποτίμηση» και καθυστέρησε να εφαρμόσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού.

Στην αντεπίθεση ο κ. Παναγιωτάκης

Οι επισημάνσεις αλλά και κυρίως το ύφος του κειμένου οδήγησαν χθες στη δημοσιοποίηση της επιστολής Παναγιωτάκη, ο οποίος από την πλευρά του επιρρίπτει τις ευθύνες της αποτυχίας στο υπουργείο που καθυστέρησε να καταρτίσει μακροχρόνιο ενεργειακό προγραμματισμό και να προσδιορίσει την αναγκαία λιγνιτική παραγωγή για τη χώρα και την Κομισιόν που δεν έχει ακόμη εγκρίνει τα λεγόμενα λιγνιτικά ΑΔΙ.
Όπως σημειώνει, αυτοί οι δυο παράγοντες «επέδρασαν αποτρεπτικά σε πολλούς επενδυτές, με συνέπεια την αποδυνάμωση του ανταγωνισμού».
Έτσι σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη εκείνοι που έλαβαν τελικά μέρος υπέβαλαν προσφορές απαράδεχτα χαμηλές, στα πλαίσια των δικών τους στρατηγικών επιδιώξεων, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτές.
Σε ότι αφορά δε τις καθυστερήσεις και τις τέσσερις αναβολές που ζήτησε η ΔΕΗ και τις οποίες σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της, ο κ. Παναγιωτάκης υπογραμμίζει ότι δόθηκαν «προκειμένου να ετοιμαστούν καλύτερα οι ενδιαφερόμενοι, κατόπιν αίτησής τους ή με απόφαση του Υπουργείου».
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αποκαλύπτει επίσης ότι η σπουδή της Κομισιόν να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός στις αρχές Μαΐου συνδέεται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ ανακοινώνει και επισήμως ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με εταιρίες από τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στο νέο διαγωνισμό.
Κάτι το οποίο εφόσον συμβεί πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα περιπλέξει τα πράγματα ειδικά για την Κομισιόν που ως γνωστόν έχει λάβει αρνητική θέση έναντι των επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης από εταιρίες τρίτων χωρών και ειδικά κινεζικές.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύεται από την επιστολή Παναγιωτάκη και το οποίο εγείρει πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο ερμηνείας και εφαρμογής εκ μέρους της Κομισιόν των Οδηγιών που ρυθμίζουν την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού σχετίζεται με τα περίφημα λιγνιτικά ΑΔΙ.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρει είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπάρχει από την Κομισιόν ένα θετικό σήμα (π.χ. Comfort Letter) για τα την υιοθέτηση των ΑΔΙ και προσθέτει:
«Κατανοούμε ότι στην απευκταία περίπτωση, που δεν γίνει κατορθωτή η πώληση των μονάδων οπότε η ΔΕΗ θα διατηρήσει -έστω προσωρινά- τη μονοπωλιακή της θέση στη λιγνιτική παραγωγή, τα ΑΔΙ που θα εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες σας θα είναι διαφορετικά από την ελληνική πρόταση».
Με άλλα λόγια ο κ. Παναγιωτάκης αποκαλύπτει ότι η Κομισιόν προτίθεται να εγκρίνει διαφορετικά ΑΔΙ για ιδιωτικές λιγνιτικές μονάδες και διαφορετικά για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ανεξαρτήτως του εάν το κόστος των ρύπων που είναι και η κύρια αιτία υιοθέτησης των ΑΔΙ είναι ίδιο για όλους.
Κλείνοντας ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρεται  και στο ζήτημα της επανάληψης της αποτίμησης σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ προφανώς δεν έχει αντίρρηση, και ότι προσβλέπει σε «εποικοδομητική συνεργασία του Trustee με τον ανεξάρτητο εκτιμητή».
Καταλήγει ωστόσο σημειώνοντας: «Πιστεύω ότι και σεις θα συμφωνείτε ότι άλλο δίκαιη τιμή με τον επιβαλλόμενο ρεαλισμό, και άλλο εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ με ζημιά ή μηδενικό όφελος».

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου