Θοδωρής Παναγούλης
(upd: 13:12) Διαψεύδονται οι εκτιμήσεις -που είχε καταγράψει στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress- ότι θα κρατηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα η τιμή στη σημερινή δημοπρασία NOME. Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή έχει ανέβει ήδη στα 53,84 ευρώ ανά MWh/h, πλησιάζοντας επικίνδυνα τα επίπεδα της προηγούμενης
δημοπρασίας (54,74 ευρώ ανά MWh/h)
energypress.gr
δημοπρασίας (54,74 ευρώ ανά MWh/h)
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες ρεύματος που βγαίνουν στη σημερινή δημοπρασία NOME είναι σχετικά περιορισμένες (350 MWh/h), και παρά το γεγονός ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος είναι ψηλά, οι εκτιμήσεις των στελεχών του χώρου κάνουν λόγο για σοβαρές πιθανότητες εκλογίκευσης της τελικής τιμής που θα «γράψει» σήμερα το «ταμπλό» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις στηρίζονται σε τρία κυρίως στοιχεία:
- Το ένα - και βασικότερο - είναι τα μέτρα περιορισμού των εξαγωγών που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα ισχύσουν πρώτη φορά για την αυριανή δημοπρασία. Στην πραγματικότητα, ειδικά με τις αλλαγές που υιοθετήθηκαν μετά τη διαβούλευση, περιορίζεται δραστικά η δυνατότητα των προμηθευτών να αγοράσουν ρεύμα με σκοπό να το κατευθύνουν στις γειτονικές αγορές, παραμένει όμως περιθώριο για υποστήριξη της ανάπτυξης πελατολογίου από τους προμηθευτές.
- Το δεύτερο είναι ότι οι τιμές ρεύματος στις γειτονικές περιφερειακές αγορές για τα τρέχοντα 3μηνα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα από την ΟΤΣ στη χώρα μας, εκτιμάται δε ότι θα μειωθούν περαιτέρω καθώς αναμένονται μεγάλες παραγωγές ρεύματος από τα Υδροηλεκτρικά λόγω των έντονων εφετινών βροχοπτώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει η διέξοδος των εξαγωγών ούτε και για τις ποσότητες ρεύματος που έχουν αγοραστεί από προηγούμενες δημοπρασίες NOME και οι οποίες επιτρέπεται να εξαχθούν.
- Το τρίτο είναι το διαφαινόμενο ναυάγιο στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Αν πράγματι εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, οι ποσότητες στις επόμενες δημοπρασίες NOME δεν θα μειωθούν, όπως θα συμβεί εάν πουληθεί έστω και η μία μονάδα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα παραπάνω τρία στοιχεία θα συγκρατήσουν σχετικά τη ζήτηση και συνεπώς δεν θα πιέσουν τις τιμές πολύ προς τα πάνω. Τα στελέχη της αγοράς δεν βλέπουν καμία πιθανότητα η τιμή να διαμορφωθεί στα επίπεδα της προηγούμενης δημοπρασίας (54,74 ευρώ ανά MWh/h), βλέπουν ότι η τιμή θα γράφει 4 μπροστά και θεωρούν ως «ταβάνι» την τιμή της δημοπρασίας του Ιουλίου όταν είχε σημειωθεί το 48,8 ευρώ ανά MWh/h.
Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει τις εκπλήξεις. Στα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση και συνεπώς να ανεβάσουν την τιμή περιλαμβάνεται, πέραν της δημοπράτησης μικρής ποσότητας ρεύματος, η βεβαιότητα ότι τον Ιούνιο θα αποφασιστεί νέα, κατά πολύ υψηλότερη, τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Με τις τιμές του CO2 να βρίσκονται στα ύψη εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια μεγάλη άνοδος στις τιμές εκκίνησης, σύμφωνα δε με κάποιους υπολογισμούς, ακόμα και σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα στα οποία κατέληγαν οι προηγούμενες δημοπρασίες.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου