Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Αύξηση στις ποσότητες ρεύματος που θα «βγούν» στις δημοπρασίες NOME – 350 MWh/h στις 8 Φεβρουαρίου

 
Την αύξηση των ποσοτήτων που θα δημοπρατηθούν μέσω των NOME το 2019 αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προσθέτοντας (στα 1444 MWh/h που είχε ήδη κατανείμει) και μια νέα ποσότητα της τάξης των 520 MWh/h που αποτελεί το «πέναλτι» λόγω παρέκκλισης των μεριδίων της ΔΕΗ από το στόχο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Ωστόσο, οι πληροφορίες στην αγορά κάνουν λόγο για πολύ
συντηρητική κατανομή των νέων ποσοτήτων στην 1η δημοπρασία της 8ης Φεβρουαρίου, γεγονός που οδηγεί στο να βγούν μόλις 350 MWh/h την επόμενη Παρασκευή. Το σκεπτικό είναι, προφανώς, να βγεί τώρα μια μικρή ποσότητα, ώστε αν στη συνέχεια ευδοκιμήσει ο διαγωνισμός των λιγνιτών, να περιοριστούν και πάλι οι δημοπρατούμενες ποσότητες στις υπόλοιπες τρείς δημοπρασίες της χρονιάς.
Το σενάριο αυτό πάντως, το οποίο χθες βράδυ είχε προεξοφληθεί απολύτως από τις επιχειρήσεις προμήθειας, προκαλεί νέες διαμαρτυρίες στον κλάδο, καθώς ερμηνεύεται ως «ασπίδα προστασίας» για τη ΔΕΗ.
Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί από το Χρηματιστήριο Ενέργειας η νέα κατανομή, καθώς ο χρόνος μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου είναι περιορισμένος.
Η προσαύξηση πάντως που φαίνεται ότι αποφάσισε η ΡΑΕ γίνεται σε εφαρμογή του νόμου και αποτελεί υποχρέωση λόγω παρέκκλισης των μεριδίων της ΔΕΗ από τους μνημονιακούς στόχους. Σημειώνεται ότι με βάση τους μνημονιακούς στόχους  στο τέλος του 2018 το μερίδιο της ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε υποχωρήσει στο 62,24% (έκλεισε στο 80,29%) και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%.
Η υπόθεση της προσαύξησης, ωστόσο, έχει έντονο παρασκήνιο.
Ως γνωστόν η ΡΑΕ είχε υποχρέωση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου (δηλαδή μέχρι χθες) να αποφασίσει για την τελική κατανομή των πρόσθετων ποσοτήτων ΝΟΜΕ που θα πρέπει να δημοπρατηθούν φέτος καθώς δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο τέλος του 2018. Το «πέναλτι» αυτό όμως δεν θα ίσχυε, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, εάν εν των μεταξύ είχε τελεσφορήσει ο διαγωνισμός της αποεπένδυσης και είχε υπογραφεί το SPA.
Με τις ημερομηνίες της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό της αποεπένδυσης να έχουν μετατεθεί για τις 8 Φεβρουαρίου, άρα με άγνωστη την έκβαση του διαγωνισμού, η ΡΑΕ ή θα έπρεπε να προσαυξήσει τις ποσότητες ή να παρανομήσει και να τις αφήσει ως είχαν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, για να καλυφθεί η ΡΑΕ, υπήρξε επιστολή του κ. Σταθάκη προς αυτήν, όπου ενημέρωνε την Αρχή ότι σκοπεύει να καταθέσει τροπολογία που να μεταθέτει για δύο μήνες την υποχρέωση της ΡΑΕ να κατανείμει τις προσαυξήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα είχε μεν προλάβει να αλλάξει ο νόμος μέχρι 31 Ιανουαρίου, αλλά θα είχε η ΡΑΕ το έναυσμα για να μην προσθέσει ποσότητες στην πρώτη τουλάχιστον δημοπρασία.
Η αρχική πρόθεση του ΥΠΕΝ μάλιστα (η οποία σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις παραμένει) ήταν να καταργήσει εντελώς, με νομοθετική ρύθμιση, τις προσαυξήσεις, ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η εξέλιξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες.
Οι ίδιες πληροφορίες ωστόσο, κάνουν λόγο για έντονη αντίδραση των θεσμών που κατά κάποιον τρόπο «μπλόκαραν» την τροπολογία Σταθάκη και οδήγησαν στην χθεσινή απόφαση για προσαύξηση των ποσοτήτων.
Ας σημειωθεί ότι ο κλάδος των προμηθευτών και κυρίως οι καθετοποιημένοι «παίκτες» είχαν αντιδράσει έντονα στην αρχική κατανομή, βλέποντας ότι στην πρώτη δημοπρασία θα βγούν μόλις 240 MWh/h και εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα «απογειώσει» τις τιμές λόγω μεγάλης ζήτησης και μικρής προσφοράς.
Πρέπει να αναφερθεί, τέλος, ότι υπάρχει μια ακόμα παράμετρος απροσδιοριστίας σχετικά με τις ποσότητες που θα δημοπρατηθούν τελικά το 2019 στις δημοπρασίες NOME. Συγκεκριμένα, εάν τελεσφορήσει ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές ονάδες, οι δημοπρατούμενες ποσότητες θα μειωθούν και πάλι σημαντικά, περίπου κατά 520 MWh/h.
Και τούτο διότι, ως γνωστόν, έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, αντί για το 22% της συνολικής κατανάλωσης (για την ακρίβεια της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα κατά την προηγούμενη χρονιά), να δημοπρατηθεί μόλις το 13% εάν πουληθούν Μελίτη και Μεγαλόπολη.
 
energypress.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου