Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Συμφωνία Σταθάκη - Βεστάγκερ (DGcomp) για διαγωνισμό πώλησης λιγνιτικών με προσφορές μέχρι 10 Απριλίου 2019

Συμφωνία Σταθάκη - Βεστάγκερ (DGcomp) για διαγωνισμό πώλησης λιγνιτικών με προσφορές μέχρι 10 Απριλίου 2019
Ανοιχτό διαγωνισμό με συμμετοχή και νέων ενδιαφερομένων επιδιώκει ο πρόεδρος της ΔΕΗ
Στο ανώτατο δυνατό επίπεδο συνεχίζονται οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει οριστική λύση μέχρι αυτή την ώρα.Με κατεύθυνση την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, το κυριότερο πρόβλημα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά για τη ΔΕΗ, είναι το ζήτημα της αποτίμησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, ενώ υπάρχουν και νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να μην προσβληθεί ο νέος διαγωνισμός.
Έτσι χθες (26/2) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αφού είχε προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του υπουργείου, της DGComp και της ΔΕΗ.
Ο κ. Σταθάκης και η κ. Βεστάγκερ συμφώνησαν στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού και στην εξέταση των νομικών και τεχνικών ζητημάτων που ανακύπτουν εντός των επομένων μιας ή δυο ημερών ώστε το όλο θέμα να κλείσει εντός της εβδομάδας.
Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου πάντως, παρότι ο νέος διαγωνισμός είναι η λύση που συζητείται, ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις.

Στις 10 Απριλίου οι νέες προσφορές

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης ενημέρωσε τα μέλη για την προοπτική διενέργειας νέου διαγωνισμού, ως τη λύση που κατά πάσα πιθανότητα προκρίνεται και έδωσε το πρώτο  χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με αυτό έως τις 10 Απριλίου, ο διαγωνισμός θα έχει πρακτικά τελειώσει, δηλαδή θα έχουν κατατεθεί οι προσφορές.
Ως καταληκτική ημερομηνία για την έγκριση του αγοραστή από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ έδωσε την 8η Μαΐου, ενώ, όπως είπε, 22 ημέρες νωρίτερα θα πρέπει να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας για να εγκρίνει τον νέο αγοραστή.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τάχθηκε υπέρ ενός «πιο ανοικτού διαγωνισμού», στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν τόσο οι υποψήφιοι του πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας που κατέληξε άγονη όσο και νέοι ενδιαφερόμενοι, μιλώντας χαρακτηριστικά για ενδιαφέρον από τη Ρωσία και την Κίνα.

Προβληματισμός για τον τρόπο αποτίμησης των μονάδων

Πάντως το πλέον κρίσιμο ζήτημα είναι η νέα αποτίμηση των υπό πώληση θυγατρικών εταιριών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Και συγκεκριμένα η μεθοδολογία με την οποία θα γίνει η νέα αποτίμηση και το ποιος θα είναι ο αποτιμητής.
Όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, στο τραπέζι βρίσκεται η ιδέα να γίνει η αποτίμηση των προς πώληση μονάδων με βάση την αγοραία αξία όπως αυτή έχει αποτυπωθεί σε αντίστοιχες πωλήσεις εργοστασίων της Γερμανίας ή της Σουηδίας και όχι τη λογιστική αξία (book value) όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ.
Σε αυτή την περίπτωση όμως η ΔΕΗ θα πρέπει να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει τις λογιστικές υποαξίες που θα δημιουργηθούν στον ισολογισμό της και παράλληλα να εξασφαλίσει τις περαιτέρω εγγυήσεις και τα ενέχυρα που πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα της ζητηθούν από τις τράπεζες.
Εξάλλου το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να δημιουργήσει και πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, η οποία θα εμφανίζεται να πουλάει όσο - όσο τις μονάδες της ΔΕΗ και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει το παραμικρό όφελος για την επιχείρηση.
Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης φάνηκε έτοιμος να αποδεχθεί τόσο τη διενέργεια νέας αποτίμησης, όσο και τη συμμετοχή της ΔΕΗ στο ρίσκο του επενδυτή που θα αγοράσει τις μονάδες για διάστημα δύο ετών.
Υπενθυμίζεται ότι αυτό ήταν και αίτημα των επενδυτών της προηγούμενης φάσης ήταν τα 6 χρόνια, το οποίο θα σήμανε ζημίες για την ΔΕΗ.
Εξάλλου στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υποψήφιων επενδυτών η ΔΕΗ ξεκίνησε διαδικασίες, με την αποστολή εξωδίκου στην εταιρία που εκμεταλλεύεται το ορυχείο που τροφοδοτεί τη Μελίτη, με βασικό στόχο να μειωθεί η τιμή πώλησης του λιγνίτη.
Σήμερα η ΔΕΗ αγοράζει τον λιγνίτη από το συγκεκριμένο ορυχείο στα 22 ευρώ/τόνο και καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου η τιμή να πέσει τουλάχιστον στα 18 ευρώ/τόνο.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση για την επανάληψη του διαγωνισμού με τους νέους όρους, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι αν το επιτρέψουν τα χρονικά περιθώρια τότε οι σχετικές διατάξεις θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης την Πέμπτη στη Βουλή, για το διαχωρισμό και αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, το ΙΓΜΕ, τη γεωθερμία και άλλα θέματα του υπουργείου.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι ρυθμίσεις, εφόσον βέβαια απαιτηθούν, θα κατατεθούν αργότερα, πιθανώς με τροπολογία.
      

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου