Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Πρόταση Πιτσιόρλα προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή για “βιομηχανικά “ΝΟΜΕ” - Θα δώσουν λύση σε βιομηχανία, ΔΕΗ και θα ανοίξουν την αγορά


Χρήστος Στεφάνου
 
Νέα δεδομένα για το ενεργειακό της βιομηχανίας, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και για τη μεγάλη διελκυστίνδα μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων πελατών της, μπορεί να διαμορφώσει η πρόταση που κατέθεσε χθες ο αν. υπουργός ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας Σ. Πιτσιόρλας. Ο κ. Πιτσιόρλας παρουσίασε χθες σε ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη της Κομισιόν ένα πακέτο ελληνικών προτάσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αλλά και ειδικά της ελληνικής βιομηχανίας. Το πακέτο των προτάσεων αυτών αφορά θέματα χρηματοδοτήσεων, κινήτρων για επενδύσεις και φυσικά για το φλέγον θέμα του ενεργειακού κόστους.


 
Για τον ηλεκτρισμό, λοιπόν ο αν. ΥΠΑΝ, τόνισε ενώπιον των εκπροσώπων της Κομισιόν ότι η διαδικασία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ δεν έχει φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής και αποτελεί κοινή παραδοχή η αποτυχία του μέτρου.
Ωστόσο όπως είπε, με μια αλλαγή στη διαδικασία, που θα επέτρεπε στη βιομηχανία να συμμετάσχει στις δημοπρασίες, τότε, ανέφερε ο αν. υπουργός θα μπορούσαμε να λύσουμε 2 προβλήματα: πρώτον να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το άνοιγμα της αγοράς και δεύτερον να λυθεί το θέμα του κόστους για την ενεργοβόρο βιομηχανία, η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίσει ανταγωνιστικότερο κόστος ενέργειας.
Η πρόταση του αν. υπουργού βιομηχανίας, δεν ήταν και η μόνη που κατατέθηκε ενώπιον των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε τις αντιφάσεις που δημιουργούνται με τους κανονισμούς για τις επιδοτήσεις:
Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας είναι εγκατεστημένο στην Αττική ωστόσο λόγω του ότι η περιφέρεια έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, δίνονται οι χαμηλότερες επιδοτήσεις μέσω του αναπτυξιακού
οι επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ για καινοτομία και R&D δίνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όταν στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας είναι μόνο οι μεγάλες
Τέλος ο κ. Πιτσιόρλας πρότεινε οι επενδύσεις για τη βελτίωση του προφίλ των ενεργοβόρων βιομηχανιών να θεωρούνται βιώσιμες και. να απολαμβάνουν τα σχετικά οφέλη και το ίδιο να ισχύει και για την αντιστάθμιση του κόστους των ρύπων, η οποία να είναι μεγαλύτερη για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου