Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Το μετέωρο βήμα του διαγωνισμού των λιγνιτών

Το μετέωρο βήμα του διαγωνισμού των λιγνιτών

Του Χάρη Φλουδόπουλου
 
Το μεσημέρι λήγει η προθεσμία για τη βελτίωση της προσφοράς που κατέθεσε η Μυτιληναίος για την απόκτηση της λιγνιτικής εταιρείας της Μελίτης και το απόγευμα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τη ΔΕΗ, της οποίας το ΔΣ έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει για τις 4 το απόγευμα. Θα έχει στα χέρια του την προσφορά αλλά και το εύρος της αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή, προκειμένου να αποφανθεί εάν θα γίνει αποδεκτή. 
Χθες, κυκλοφορούσε έντονη φημολογία, η οποία ενισχυόταν και από κυβερνητικές πηγές ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ της προσφοράς της Μυτιληναίος και της ανεξάρτητης αποτίμησης, εξέλιξη που καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει θετική εξέλιξη και ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα νούμερα που ακούγονται για το ύψος της ανεξάρτητης αποτίμησης, ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ μόνο για τη Μελίτη. Η αποτίμηση αυτή απέχει πολύ από το φερόμενο ύψος της προσφοράς της Μυτιληναίος. Η διαφορά είναι τέτοια που εμφανίζεται πολύ δύσκολο να μπορεί να γεφυρωθεί με ενδεχόμενη βελτιωμένη προσφορά που θα κατατεθεί σήμερα. 
Η απόσταση μεταξύ λογιστικής αποτίμησης και της αξίας που βλέπει η αγορά στις μονάδες της ΔΕΗ, φαίνεται λοιπόν να είναι και ο κύριος λόγος που οδηγεί το διαγωνισμό σε ναυάγιο. Εδώ πάντως έχει ενδιαφέρον να εξηγηθεί από πλευράς των εκτιμητών η μεθοδολογία αλλά και τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν για την αξιολόγησή τους. Χθες να σημειωθεί ότι η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ήταν 23,33 ευρώ ο τόνος, που σημαίνει ότι κάθε μεγαβατώρα παραγωγής της μονάδας της Μελίτης βαρύνεται με κόστος ρύπων 29,1 ευρώ (η μονάδα βαρύνεται με 1,25 τόνους CO2/MWh). 
Η επόμενη ημέρα
Το άνοιγμα της βελτιωμένης προσφοράς θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέχρι το απόγευμα.  Εδώ υπάρχουν δύο σενάρια: 
Εφόσον το μεσημέρι το ΔΣ της ΔΕΗ αποφασίσει να κάνει δεκτή την προσφορά, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη μεταβίβαση της μονάδας. Σε θεσμικό επίπεδο, θα ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αποτέλεσμα. Η έστω και μερική εκπλήρωση της υποχρέωσης, αφού ο διαγωνισμός ναυάγησε στο σκέλος της πώλησης της εταιρείας της Μεγαλόπολης, εκτιμάται ότι θα εκτονώσει την πίεση των Βρυξελλών και θα βάλει, έστω και προσωρινό, "τσεκ” στην υποχρέωση ενόψει Eurogroup Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την μείωση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη δημοπρασία για φέτος, όπου προβλέπεται σημαντική αύξηση των ποσοτήτων που δίνονται από τη ΔΕΗ λόγω μη επίτευξης των στόχων για άνοιγμα της αγοράς). 
Εφόσον το ΔΣ της ΔΕΗ απορρίψει την προσφορά, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, τότε ξεκινούν από τη Δευτέρα οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την επόμενη ημέρα. Σε αυτές τις συζητήσεις θα κριθεί και το μέλλον της ΔΕΗ. Εδώ υπάρχουν τα εξής δεδομένα. Από την πλευρά του, το υπουργείο ενέργειας θα προσέλθει στις συζητήσεις με κόκκινη γραμμή να μην αλλάξει το αντικείμενο της πώλησης, δηλαδή να προστεθούν στο πακέτο της πώλησης υδροηλεκτρικές μονάδες. Μάλιστα, η πλευρά του υπουργού φέρεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει, ενώ σε περίπτωση που τελικώς οι Βρυξέλλες επιμείνουν τότε ο υπουργός ενέργειας εμφανίζεται αποφασισμένος ακόμη και να παραιτηθεί. 
Το δεύτερο που διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι θέλουν να μην τραβήξει ο διαγωνισμός πέραν των εκλογών και να μη μείνει ως εκκρεμότητα η πώληση των λιγνιτικών για μετά τις εκλογές.
Εκείνο που συζητά η πλευρά του υπουργείου ενέργειας είναι να υπάρξουν επιμέρους αλλαγές στο διαγωνισμό, πιθανόν με αποδοχή αιτημάτων που είχαν υποβληθεί από τους επενδυτές και δεν έγιναν αποδεκτά, χωρίς όμως αλλαγή στο νόμο της πώλησης. Επίσης το υπουργείο συζητά και είναι έτοιμο να δεχθεί, ο διαγωνισμός να τεθεί υπό την επίβλεψη άλλου φορέα.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό που θα προταθεί από το ΥΠΕΝ ο διαγωνισμός μπορεί να ολοκληρωθεί το Μάρτιο.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση και οι θέσεις που θα διατυπωθούν από την πλευρά της Κομισιόν και οι οποίες θα συνδιαμορφώσουν τα επόμενα βήματα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου