Από ελάχιστες έως μηδενικές δείχνουν οι πιθανότητες να κατατεθεί αύριο έστω και μια προσφορά στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τους λιγνίτες, εικόνα που ενισχύεται περαιτέρω από το blame game το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις αιτίες του πιθανού ναυαγίου.
Δίνοντας συνέχεια στην άτυπη κόντρα του με τους επενδυτές, που ξεκίνησε από τις δηλώσεις του "η ΔΕΗ δεν
ξεπουλάει", με συνέπεια κάποιοι εκ των υποψηφίων να του ζητήσουν ενοχλημένοι να τους υποδείξει εκείνος το εύλογο τίμημα, ο κ.Παναγιωτάκης χρησιμοποίησε τη χθεσινή του ομιλία στην εκδήλωση κοπής της πίτας της επιχείρησης για να τους καλέσει να καταθέσουν προσφορά "και ας ανακτήσουν το τίμημα στα μισά χρόνια από ό,τι η ΔΕΗ".
ξεπουλάει", με συνέπεια κάποιοι εκ των υποψηφίων να του ζητήσουν ενοχλημένοι να τους υποδείξει εκείνος το εύλογο τίμημα, ο κ.Παναγιωτάκης χρησιμοποίησε τη χθεσινή του ομιλία στην εκδήλωση κοπής της πίτας της επιχείρησης για να τους καλέσει να καταθέσουν προσφορά "και ας ανακτήσουν το τίμημα στα μισά χρόνια από ό,τι η ΔΕΗ".
"Δεν περιμένουμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές, θα προσφέρουν τέτοια ποσά ώστε να τα ανακτήσουν σε 25 και πλέον χρόνια, όπως η ΔΕΗ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιχείρησης, προσθέτοντας "ας τα ανακτήσουν στα μισά χρόνια. Έτσι θα προκύψει και το εύλογο τίμημα αλλά και θα καταδειχθεί ότι αυτοί που θα αγοράσουν τις μονάδες έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του προϊόντος του ηλεκτρισμού, όχι μόνο από κοινωνική αλλά και από επιχειρηματική άποψη".
Αφησε μάλιστα αιχμές ότι η επιτυχία μιας συμφωνίας δεν μπορεί να κρίνεται από τα περιθώρια κέρδους αλλά από την ποσότητα. "Σε αγορές και χώρες πολύ πιο ώριμες και οικονομικά ανεπτυγμένες οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού δεν βασίζονται σε μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά στην ποσότητα του προϊόντος", ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι από τη πλευρά της η ΔΕΗ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.
Στην ουσία η ομιλία του ερμηνεύεται ως ένα ακόμη μήνυμα ότι ο ίδιος και η ΔΕΗ δεν θα φέρουν ευθύνη για το τυχόν ναυάγιο, καθώς εξάντλησαν κάθε πιθανότητα για την επιτυχία του διαγωνισμού. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα ύστατο κάλεσμα στους επενδυτές να αναθεωρήσουν έστω και στο παρά πέντε τη στάση τους, να προσέλθουν στο διαγωνισμό και να προσφέρουν ένα αξιοπρεπές τίμημα, καθώς είναι υπαρκτός ο φόβος να βρεθεί η ΔΕΗ μπροστά σε ανεπιθύμητες εξελίξεις, όπως η επαναφορά της απαίτησης των Βρυξελλών για πώληση υδροηλεκτρικών.
Τα μηνύματα πάντως από το στρατόπεδο των υποψηφίων είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των τελευταίων εβδομάδων, δηλαδή ότι δεν προτίθενται να εμφανιστούν αύριο, οπότε και εκπνέει η προθεσμία του διαγωνισμού για τις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτη. Επιμένουν πως δεν έχουν πειστεί από τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ ότι μετά την αποχώρηση 400 εργαζομένων, αυτές έγιναν κερδοφόρες, ότι τα νούμερα της τελευταίας δεν συνάδουν με όσα οι ίδιοι βλέπουν και ότι εν πάση περιπτώσει δεν έχουν βελτιωθεί οι όροι του διαγωνισμού με βάση όσα είχαν ζητήσει.
Το ενδιαφέρον για στερεά καύσιμα παραμένει
Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται για μονάδες που χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα, με χαρακτηριστική περίπτωση τους Τσέχους της Seven Energy, που ανακοίνωσαν χθες την εξαγορά δύο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αλλά στην…Αυστραλία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απόκτηση του 50% της πολυεθνικής Intergen N.V.
Από την πλευρά τους κύκλοι του ΥΠΕΝ αρνούνταν χθες να σχολιάσουν τις εξελίξεις, ωστόσο είναι σαφές ότι τις τελευταίες πλέον εβδομάδες, έχοντας αποδεχθεί ως ενδεχόμενη εξέλιξη την αποτυχία του διαγωνισμού, απεργάζονται "εναλλακτικά σενάρια", φράση που χρησιμοποίησε προ ημερών ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στη Βουλή, δίχως να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.
Εφόσον πράγματι ο διαγωνισμός ναυαγήσει, θα ξεκινήσει καταρχήν μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι οι τεχνοκράτες της DG Comp αυτοί οι οποίοι θα δρομολογήσουν σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.
Και επειδή, είναι τοις πάσι γνωστό με πόσο αργούς ρυθμούς κινούνται τα πράγματα στις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, προκειμένου να "αγοράσει" χρόνο, τόσο, όσο χρειάζεται για να παραδώσει το πρόβλημα στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.
Κάποιοι βέβαια θυμίζουν με νόημα ότι εκκρεμεί η έρευνα που διεξάγει η DG Comp σχετικά με τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων και μονάδων, μετά από την "έφοδο" που έκαναν στελέχη της το 2017 στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
Και δεν αποκλείουν, οι κινήσεις των Βρυξελλών να εκδηλωθούν ως πακέτο που θα περιλαμβάνει τα όποια συμπεράσματα της έρευνας, την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωδικαστηρίου και την υιοθέτηση συμπληρωματικών μέτρων για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ρεύματος που επίσης καρκινοβατεί.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου