Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Παντελής Καραλευθέρης: «Στελέχη της ΔΕΗ με εργολάβους έχουν αλλάξει το μοντέλο παραγωγής και εκσκαφής στα ορυχεία». «Ορατός ο κίνδυνος νέων κατολισθήσεων» «Η Πτολεμαΐδα 5 δεν πιστεύω ότι θα τελειώσει το 2021» «Ο λιγνίτης δεν μπορεί να πέσει κάτω από 25%»

Αποτέλεσμα εικόνας για καραλευθερης
Εφ όλης της ύλης ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Ζήση Πιτσιάβα και το TopChannel, το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων Παντελής Καραλευθέρης. Μίλησε για το ναυάγιο της αποεπένδυσης, τη μικρή ΔΕΗ, τους πειραματισμούς που κόστισαν πάνω από 1 δις ευρώ στη ΔΕΗ, τη νέα λιγνιτική μονάδα, την παράταση των ωρών λειτουργίας των μονάδων, το καθεστώς λειτουργίας με τους ιδιώτες σήμερα στα ορυχεία και τον ορατό κίνδυνο να υπάρξουν κατολισθήσεις, αλλά και το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος στις εκλογές.
Ναυάγιο η αποεπένδυση
Μιλώντας για την αποεπένδυση και τον διαγωνισμό της ΔΕΗ, τον χαρακτήρισε «ναυάγιο» για όσους το υποστήριζαν, λέγοντας πως «θα απέφερε κάποια χρήματα στη ΔΕΗ, θα αποφόρτιζε κάποια μη κερδοφόρα κομμάτια, θα ενέτασσε και τους ιδιώτες στο μείγμα λιγνίτες νερά. Είναι ναυάγια για όσους το σχεδίασαν, για την κυβέρνηση που το υλοποίησε και για την ΕΕ και την digicom που θα τις εμμονές που έχει ξεχνάει τις ιδιαιτερότητες της χώρας και τη σχέση που έχει με τη ΔΕΗ». Επίσης, επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες της ΔΕΗ, και την«πολυδιάστατη» παρουσία, της συνδεδεμένη την παραγωγή της με την οικονομία της χώρας.
Οι πειραματισμοί κόστισαν στη ΔΕΗ πάνω από 1δις
Οι πειραματισμοί κόστισαν πάνω από 1 δις στη ΔΕΗ, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραλευθέρης, λέγοντας πως στη ΔΕΗ δεν κοστίζουν μόνο τα ΝΟΜΕ. Αναφορικά με τη διαγωνιστικήδιαδικασία, τόνισε πως υπηρετεί ένα στόχο: «Την απαξίωση και την επανάληψη της, για να αναγκάσει τη ΔΕΗ να παραχωρήσει τα εργοστάσια με μηδενικό κόστος. Ενδεχομένως η ΔΕΗ να πληρώσει κιόλας». Για τον ΑΗΣ Μελίτης σημείωσε πως «θα έχει ένα τόσο αρνητικό τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσει κιόλας», ενώ ακόμη σχολίασε ότι: «Τα 25 εκ. ευρώ προσφορά θα οδηγούσαν στην απόρριψη». Εκτίμησή του είναι ότι: «Στόχος είναι να απαξιωθούν τα εργοστάσια, η ΔΕΗ και η επόμενη ημέρα να θυμίζει τον ΟΣΕ. Είναι κατευθυνόμενη ημέρα. Εξυπηρετούν τον στόχο της κυβέρνησης, να μεταφέρει την πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση. Και σαν πολιτικό στέλεχος, το λέω, είναι μια μεθοδευμένη πρακτική της κυβέρνησης, τα μεγάλα προβλήματα της εταιρίας να περάσουν στην επόμενη κυβέρνηση. Δεν υπάρχει συνδικαλιστής που να μην το σιγο-ψιθυρίζει». Ακόμη, σχολίασε πως με τον τρόπο αυτό ευτελίζονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με τα προγράμματα εθελούσιας που δόθηκαν, σημειώνοντας πως αποτελεί ένα αντικίνητρο πώλησης των μονάδων να μην φύγει ο κόσμος.
Το σχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ
Απαντώντας για το σχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ, είπε πως δεν ήταν καλό και οι εργαζόμενοι το πολέμησαν, γιατί είχε δύο βασικές παραμέτρους, το ότι ανάγκαζε τον κόσμο να πάει στους ιδιώτες και επίσης για το θέμα των απαλλοτριωμένων εκτάσεων. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Καραλευθέρη, ήταν πολύ καλύτερο από το σημερινό μοντέλο της «αποεπένδυσης».
Για τους εργολάβους στα ορυχεία
Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε στην επιλογή των διοικούντων στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής, να σταματάει το μόνιμο προσωπικό, να κλείνουν βάρδιες, με τους εργολάβους να αναλαμβάνουν. Επιλέγουν, όπως τόνισε, πολλές εργασίες να περνούν στους ιδιώτες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στο ορυχείο Αμυνταίου τις μέρες αυτές θέλουν να καταργήσουν μια βάρδια για να βάλουν εργολάβο να αναλάβει την τέφρα. «Έγιναν ένα σύγχρονο προλεταριάτο στους μεγαλοεργολάβους , που ελέγχονται από 5-10 διευθυντές. Όλο το παιχνίδι έγινε εκεί. 5-10 διευθυντές της ΔΕΗ με 5-10 εργολάβους έχουν συνεννοηθεί για το μοντέλο παραγωγής, ότι φεύγει από την αλυσιδωτή εκσκαφή και πηγαίνει στα αυτοκίνητα και στις φαγάνες», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως υπάρχουν μηχανήματα που κάθονται στο Ορυχείο Αμυνταίου, ενώ δουλεύουν εργολαβίες. Προσέθεσε, δε ότι παλαιότερα οι εργολάβοι συμμετείχαν μόνο επικουρικά στα ορυχεία, ενώ σήμερα αυτό μετατράπηκε, ενώ σήμερα, οι εργολάβοι συμμετέχουν με πάνω από 60% στην εκσκαφή. Μάλιστα αντέτεινε ότι δεν είναι αληθινό ότι είναι οικονομικότερη η χρήση εργολάβων, αφού υπάρχει μειωμένη παραγωγή, προσθέτοντας πως επικρατούν εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» στις εργολαβίες, που δεν τιμούν κανέναν.
Είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα μεγάλης κατολίσθησης στα ορυχεία
 Μάλιστα αναφορικά με τις εργολαβίες στα ορυχεία, ο ίδιος τόνισε πως ανά πάσα στιγμή υπάρχει ορατός ο κίνδυνος κατολισθήσεων: «Ο τρόπος εκσκαφής έχει διαλύσει μεγάλα κομμάτια των ορυχείων. Είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα μεγάλης κατολίσθησης στα ορυχεία, ανά πάσα στιγμή υπάρχει ορατός ο κίνδυνος, γιατί οι εργολάβοι σκάβουν όπου βρουν κάρβουνο», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα προσέθεσε ότι η ΔΕΗ έχει αφήσει την παλιά λογική εκσκαφής των ορυχείων στην ευκαιριακή αντιμετώπιση των γεγονότων. Ενεργειακός σχεδιασμός
Ο κ. Καραλευθέρης σχολίασε και την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο ενεργειακός σχεδιασμός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Πρέπει άμεσα να αλλάξει και η συμμετοχή του λιγνίτη να αντιγράψει ότι γίνεται και στις άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία με 38% λιγνίτη. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να πέσει κάτω από 25%».
Για την παράταση λειτουργίας των μονάδων
Απαντώντας σχετικά με την παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Καραλευθέρης, απάντησε πως ήταν σωστή η παράταση ωρών λειτουργίας του Αμυνταίου, σχολιάζοντας σχετικά πως «Η κυβέρνηση έκανε μια δουλειά για να παρατείνει τις πιέσεις λειτουργίας, παίρνοντας μια παράταση για να μετακυλήσει το πρόγραμμα την επόμενη ημέρα. Η Καρδιά θα κλείσει και γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει. Η Καρδιά είναι απαραίτητη στο εθνικό ισοζύγιο, πριν γίνει η Πτολεμαΐδα 5. Όποιος πάρει απόφαση να την κλείσει, θα αντιμετωπίσει το φάσμα έλλειψης ενέργειας», είπε σχετικά.
Η Πτολεμαΐδα 5 δεν πιστεύω ότι θα τελειώσει το 2021
Για τη νέα λιγνιτική μονάδα που κατασκευάζεται ο κ. Καραλευθέρης έκρινε ότι έγιναν λάθη στο ξεκίνημά της και έγιναν λάθη και από τη ΔΕΗ στην επίβλεψη, σχολιάζοντας επίσης ότι οι παρεμβάσεις της πολιτικής δημιουργούν προβλήματα.
Για την Ακρινή
Απαντώντας για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής και τον «σάλο» που είχε ξεσπάσει με τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ, ο κ. Καραλευθέρης απάντησε πως: «Ο κ. Παναγιωτάκης θέλησε να τονίσει τις ευθύνες άλλων, των πολιτικών, με αυτόν τον επιθετικό τρόπο που μίλησε. Οι πολιτικοί να αποφασίσουν την πραγματική ανάγκη μετεγκατάστασης των κατοίκων, από τη στιγμή που δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο να μην φορτώνουν την ευθύνη μόνο στη ΔΕΗ». Μάλιστα αναρωτήθηκε ποιος πληρώνει, ζητώντας από τους πολιτικούς να αποφασίσουν να αποζημιώσουν του κατοίκους, αφού η ΔΕΗ δεν έχει τα λεφτά να το κάνει, προτείνοντας να αποφασίσουν να αποζημιώσουν τη ΔΕΗ αφού κάνει τη μετεγκατάσταση.
 
e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου