Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Τα αρνητικά μηνύματα των επενδυτών και της… τρόικας που έφεραν την αναβολή για τους λιγνίτες - Όλο το παρασκήνιο.

 
Το alert αργά το απόγευμα στα mails των επενδυτών που ειδοποιούσε για την αναβολή μέχρι 6 Φεβρουαρίου της προθεσμίας κατάθεσης προσφορών στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ, προέκυψε μετά από έντονες και επίμονες ζυμώσεις και είναι αποτέλεσμα των αρνητικών μηνυμάτων που εισέπραξαν ΔΕΗ και κυβέρνηση, όχι μόνο από τους επενδυτές αλλά και από τους θεσμούς με τους οποίους συναντάται αύριο ο Γ. Σταθάκης.
Αφενός μεν οι επενδυτές (ακόμη και εκείνοι για τους οποίους κυκλοφορούσαν χθες έντονες φήμες ότι θα συμμετάσχουν με ανταγωνιστικές προσφορές) διαμήνυσαν τη ρητή απόφασή τους να μην προσέλθουν υπό τους ισχύοντες όρους στην τελική φάση του διαγωνισμού, αφετέρου δε διαπιστώθηκε ότι η πλευρά των θεσμών είναι έτοιμη σε πιθανό ναυάγιο του διαγωνισμού να ανοίξει ξανά τα θέματα ανταγωνισμού στην αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ήδη μάλιστα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση, οι οποίες πύκνωσαν τις τελευταίες ημέρες όπως διαπιστώθηκε κατά τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα “ταμπού”.
Μέχρι χθες πάντως υπήρχε ένα σχήμα που είχε διαμηνύσει ότι δε θα κατέβει με προσφορά, ή εάν τελικώς κατέβαινε αυτή θα ήταν υπό όρους, ένα σχήμα είχε ζητήσει χρόνο προκειμένου να ενημερωθεί ο διεθνής εταίρος και ένα σχήμα αμφιταλαντευόταν, μέχρις ότου να καταλήξει στην απόφασή του να μην προσέλθει με προσφορά. 
Όσοι συζητούν με τους επενδυτές εισπράττουν την κοινή διαπίστωση ότι οι μονάδες με τα δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί δε βγαίνουν. Το αντίθετο μάλιστα, κάποιοι μιλούν για εταιρείες που θα κληθούν για αρκετά χρόνια να λειτουργήσουν σε καθεστώς αβεβαιότητας και με βαριές ζημιές, όπως συνέβαινε και όταν οι μονάδες ήταν στη ΔΕΗ. Ακόμη και με την εθελούσια ή τα ΑΔΙ (για τα οποία ούτως ή άλλως υπάρχει ταβάνι στο SPA) οι μονάδες παραμένουν ζημιογόνες υποστηρίζουν πηγές των επενδυτών. 
Βεβαίως, υπάρχει και μία άποψη ότι θα πρέπει για λόγους που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του βασικού πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, ο διαγωνισμός πάσει θυσία να προχωρήσει. Εάν ο διαγωνισμός πετύχει η ΔΕΗ θα απαλλαγεί από συγκεκριμένα ζημιογόνα πάγια και θα ενισχύσει τη λειτουργική της κερδοφορία, θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ για τον ανταγωνισμό και θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση των ΝΟΜΕ και ταυτόχρονα θα κλείσει οριστικά το παράθυρο για ενδεχόμενο νέο γύρο ακόμη πιο οδυνηρών μέτρων. Κάποιοι μιλούν για σημαντικό όφελος που προκύπτει για τη ΔΕΗ ακόμη και εάν το τίμημα αυτό καθαυτό δεν είναι υψηλό με βάση τις προσδοκίες που κακώς έχουν καλλιεργηθεί.
Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, εντάσσεται η επιμονή κάποιων επενδυτών στο να υπάρξουν συγκεκριμένοι όροι (ρήτρα επιμερισμού των ζημιών) που θα καταστήσουν τη συναλλαγή βιώσιμη.
Ωστόσο από πλευράς υπουργείου η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι δε θα υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές και ότι η παράταση δόθηκε αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να γίνει καλύτερη αποτίμηση από τους επενδυτές των νέων δεδομένων.
Υπό το φως των εξελίξεων πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση που θα υπάρξει από πλευράς των θεσμών στο αυριανό ραντεβού με το Γ. Σταθάκη. 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου