«Να κλείσει» έως τις 23 Ιανουαρίου το θέμα του διαγωνισμού των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ώστε να μην υπάρξει αντίδρασις από την πλευρά των δανειστών και να μην βραχυκυκλώσει η αξιολόγησις, ζητεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Συμφώνως προς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει προς τους συναδέλφους του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι πρέπει να λήξει άμεσα η υπόθεσις αποεπενδύσεως της ΔΕΗ και η ολοκλήρωσίς της, να συμπέσει χρονικώς με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα που έχει προγραμματισθεί έως τις 12 Ιανουαρίου. Ο κ. Τσακαλώτος δεν επιθυμεί να υπάρχουν ανοικτά μέτωπα κατά την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία θα σηματοδοτήσει την εκταμίευση της πρώτης δόσεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η ΕΚΤ. Επιπλέον, επιδιώκει να διαπραγματευτεί από θέσεως ισχύος ζητήματα όπως η νέα ρύθμισις οφειλών για μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και το διάδοχο σχήμα το οποίο θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.
energia.gr
Ωστόσο, μία σειρά από δυσκολίες καθιστούν αμφίβολη την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις δύο λιγνιτικές μονάδες στην Μεγαλόπολη και την Μελίτη. Όλα δείχνουν ότι μέχρι τουλάχιστον να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και μετακινήσεων των εργαζομένων, η τελική φάσις του διαγωνισμού δεν θα πραγματοποιηθεί. Στους λιγνιτικούς σταθμούς της Μεγαλοπόλεως εργάζονται σήμερα 1.017 άτομα και της Μελίτης 231, και οι επενδυτές επιθυμούν την παραμονή στις μονάδες έως 600 εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ώστε να μείνουν 120 εργαζόμενοι στην Μελίτη και 480 στην Μεγαλόπολη.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα αφορά και όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, παρέχοντας τους εκτός από την αποζημίωση των 15.000 ευρώ και επί πλέον μπόνους 5.000 ευρώ. Ο κίνδυνος να μην υποβληθούν προσφορές είναι παραπάνω από υπαρκτός, αφού υπάρχουν και μια σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία δεν έχουν αντιμετωπισθεί. Σε αυτές ανήκουν και τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητος ισχύος, τα λεγόμενα ΑΔΙ, για τα οποία οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη αποφανθεί. Οι επενδυτές, όμως θέλουν σαφή ενημέρωση, προκειμένου να συμπεριλάβουν στις προσφορές τους πιθανά έσοδα από τον μηχανισμό επαρκείας ισχύος. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, μόνον εφόσον υπήρχε κατ’ αρχάς έγκρισις από τος Βρυξέλλες, και θα διαφανεί εάν στο επόμενο διάστημα γίνει κάποια κίνησις. Το ενδεχόμενο αποτυχίας πωλήσεως των μονάδων δεν αποκλείεται να ανοίξει το θέμα της πωλήσεως υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ. Τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -SevenEnergy (Τσεχία), Όμιλος Κοπελούζου – Shenhua, Μυτιληναίος, ΕΡΗ (Τσεχία) και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΩΡ είναι εκείνα που καλούνται να συμμετάσχουν στην διαδικασία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών και να διαμορφώσουν το τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου