Αξιοσημείωτη συμμετοχή στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου των λιγνιτικών σταθμών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης καταγράφεται με συνολικά 360 εργαζόμενους να βλέπουν ως ευκαιρία τις αποζημιώσεις των 25.000 ευρώ ειδικά υπό το αβέβαιο μέλλον με την αλλαγή της ιδιοκτησίας.
Όπως αναφέρουν καλά διασταυρωμένες πηγές του
energypress, στην προθεσμία που έληγε την περασμένη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου έχουν δηλώσει πρόθεση αποχώρησης 244 εργαζόμενοι από τις μονάδες της Μεγαλόπολης και 29 από τη Μελίτη. Συνολικά 273 άτομα.
energypress, στην προθεσμία που έληγε την περασμένη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου έχουν δηλώσει πρόθεση αποχώρησης 244 εργαζόμενοι από τις μονάδες της Μεγαλόπολης και 29 από τη Μελίτη. Συνολικά 273 άτομα.
Όπως, όμως, προσθέτουν οι αρμόδιες πηγές στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθούν και άλλα 87 άτομα που αποχώρησαν από θέσεις στους συγκεκριμένους σταθμούς πριν την προκήρυξη του έκτακτου προγράμματος της εθελουσίας. Δηλαδή αθροιστικά οι μονάδες ελαφρύνονται κατά 360 άτομα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί κατά τι, καθώς σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία μετακίνησης προσωπικού από τους συγκεκριμένους σταθμούς σε άλλες εταιρίες της ΔΕΗ. Ωστόσο για αυτήν δεν υπάρχει σαφής εικόνα ως προς την έκβασή της.
Υπενθυμίζεται ότι οι διεκδικητές των δύο σταθμών ένα από τα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει, και συμφώνησαν κυβέρνηση και ΔΕΗ, είναι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων προκειμένου να ψαλιδιστούν τα λειτουργικά κόστη και να περιοριστούν οι οικονομικές επιβαρύνσεις των ζημιογόνων εταιριών (Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης). Μάλιστα φέρονται να έχουν παρατηρήσει πως οι μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν με τους μισούς από τους 1.248 συνολικά εργαζόμενους.
Πιο συγκεκριμένα στη Μεγαλόπολη σήμερα απασχολούνται 1.017 άτομα και στη Μελίτη 231. Οι επενδυτές φέρονται να υποστηρίζουν πως και οι δύο σταθμοί μπορούν να λειτουργήσουν με συνολικά 600 εργαζόμενους. Δηλαδή στον πρώτο να παραμείνουν 480 και 120 στον δεύτερο.
Έτσι η ΔΕΗ ανακοίνωσε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το οποίο προβλέπει την αποζημίωση με 25.000 ευρώ ανά εργαζόμενο που θέλει να αποχωρήσει.
Πηγές υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος των 600 εργαζομένων οι υποψήφιοι επενδυτές δεν είναι σίγουρο αν θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θεωρώντας απαραίτητη τη χορήγηση κι άλλων κινήτρων προκειμένου να κατεβάσουν προσφορές για ζημιογόνες μονάδες.
Γιατί φεύγουν οι εργαζόμενοι
Η συμμετοχή αυτού του αριθμού των εργαζομένων δείχνει αφενός την αβεβαιότητα που νιώθουν ως προς το μέλλον των μονάδων και του εργασιακού τους καθεστώτος και αφετέρου την ευκαιρία που διαβλέπουν για την είσπραξη τέτοιου ποσού. Σημειωτέον ότι η αποζημίωση της απόλυσης ανέρχεται στα 15.000 ευρώ.
Πάντως, η μαζική πρόθεση αποχώρησης από τον λιγνιτικό σταθμό της Μεγαλόπολης έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ανησυχία στη διεύθυνση των μονάδων ως προς τη δυνατότητα λειτουργίας του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου