Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Σταθάκης: Εκ του αποτελέσματος η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά τελεί υπό κατάρρευση - Τρανή απόδειξη η έκθεση της S&P Global

«Η ΔΕΗ διαθέτει στρατηγική με όραμα και μέλλον» ήταν μεταξύ άλλων, αυτό που τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στην απάντησή του σε Επίκαιρη Επερώτηση 26 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με θέμα : « Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τη ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την Ελληνική Οικονομία».
 
Ειδικότερα, στην απάντησή του, ο Υπουργός επεσήμανε πως η ίδια η έκθεση της S&P Global συνιστά ξεκάθαρη απόδειξη για την θετική πορεία που σημειώνει η ΔΕΗ ως απόρροια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, της στρατηγικής της εταιρείας και του γεγονότος ότι υπάρχει σαφής βελτίωση στην αντιμετώπιση καιτην πρόληψη αστάθμητων παραγόντων.
Επιπρόσθετα, στις επισημάνσεις βουλευτών της ΝΔ σχετικά με τον υπέρογκο δανεισμό της ΔΕΗ, υπογράμμισε πως το πρόβλημα έγκειται στον βραχυχρόνιο δανεισμό της Επιχείρησης, ο οποίος ανερχόταν στα 5 δις. ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα «να σκάει το ένα δάνειο μετά το άλλο», γεγονός για το οποίο οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στην προ 2015 περίοδο της ΔΕΗ.
Προς αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος η ΔΕΗ προχώρησε σε απομείωση του δανεισμού της κατά 1 δις και πέτυχε αναδιάρθρωση των υπολοίπων με αναχρηματοδότηση ύψους 3.9 δις. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό.  «Η Standards & Poors την ανέβασε γιατί ακριβώς αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα του υπερδανεισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Σταθάκης.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η ΔΕΗ διαθέτει ένα σαφές σχέδιο προσαρμογής σε ένα νέο ενεργειακό περιβάλλον –τέτοια είναι η μελέτη της Mckinsey - με βασικούς άξονες, την εξασφάλιση ισχυρής παρουσίας στην εγχώρια αγορά ενέργειας, την αλλαγή της ενεργειακής σύνθεσης της εταιρείας, την επέκταση της Επιχείρησης στις ΑΠΕ και την ενίσχυση της εξωστρέφειας προς τις γειτονικές αγορές.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που έρχεται σε ευθυγράμμιση με τον εθνικό ενεργειακό ενεργειακό σχεδιασμό όπως αποτυπώνεται στον υπο διαβούλευση ΕΣΕΚ και αφορά την περίοδο μέχρι το 2030, όπως σχολίασε ο ίδιος κατά την παρέμβαση του στη Βουλή.
Τέλος, υπογράμμισε πως δεδομένου των παραπάνω «θα έλεγα πως η ΔΕΗ δεν προκύπτει από κάπου να τελεί υπό κατάρρευση».
Τα αποτελέσματα δικαιώνουν και επιβεβαιώνουν τις επιλογές μας
Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον ενεργειακό τομέα εν συνόλω βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της ομιλίας του Υπουργού κατά την απάντησή του στην Επίκαιρη Επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα, ο Υπουργός είπε πως το σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών της χώρας της προηγούμενης κυβέρνησης διαδέχθηκε ένα νέο σχέδιο που, εκ του αποτελέσματος, σημείωσε επιτυχίες, αναφέροντας τις ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ και ΑΔΜΗΕ,  καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων θεσμικών αλλαγών στην αγορά ενέργειας.
Ειδικότερα, ο Υπουργός υπογράμμισε πως στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει ένα υψηλότερο τίμημα της τάξης των 505 εκατ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συμφωνίας, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα να συμπεριληφθούν στην σύμβαση σημαντικά βέτο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ, απόδειξη της επιτυχημένης πολιτικής αποτελεί το γεγονός πως σε μόλις δύο χρόνια ο ΑΔΜΗΕ έχει σημείωσε ρεκόρ νέων έργων, όπως είπε ο ίδιος. Ενώ σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ, η πρόταση της κυβέρνησης να διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο το κομμάτι των υποδομών έγινε δεκτή από τους θεσμούς, συντελώντας στην στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου με ταυτόχρονη διατήρηση του ελέγχου στρατηγικών υποδομών στα χέρια του Δημοσίου. 
Τέλος, ο Υπουργός δεν παρέλειψε να απαντήσει στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Μικρή ΔΕΗ και τα υδροηλεκτρικά, λέγοντας πως επιτυχία συνιστά το γεγονός ότι τα υδροηλεκτρικά θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ, καθώς αφενός αποτελούν το 9% της ενεργειακής σύνθεσης της Επιχείρησης και αφετέρου και σπουδαιότερο, αποτελούν το πιο κερδοφόρο κομμάτι της ΔΕΗ.
Σκρέκας: 2 εκατ. ευρώ ημερησίως ζημιές θα καταγράφει η ΔΕΗ
Στη δευτερολογία του ο κ. Σκρέκας τόνισε πως στα περί καλύτερου τιμήματος για τον ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κατάσταση του ΔΕΣΦΑ τότε δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση του ΔΕΣΦΑ τώρα, αναφερόμενος στο ταμειακό απόθεμα της εταιρείας. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως "ο ΔΕΣΦΑ είναι ένας μικρός ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’".
Έπειτα, αναφερόμενος στα ΝΟΜΕ, είπε πως υπάρχουν στιγμές που η ΔΕΗ αγοράζει με την Οριακή Τιμή Συστήματος  (70 ευρώ/MWh) και πουλάει στα 35 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται. «Το συνολικό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ είναι 1,5 με 2 φορές υψηλότερο του μεταβλητού κόστους που έχει η Επιχείρηση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η ΔΕΗ θα μπαίνει μέσα 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, αν συνεχίσει έτσι».
Πρόσθεσε ακόμη, πως αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις κυβέρνησης και Διοίκησης ΔΕΗ σχετικά με τα όσα προβλέπει η έκθεση της Mackinsey για την βιωσιμότητα της Επιχείρησης, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για αναγκαστική αποχώρηση 4.000 εργαζομένων.
Τέλος, κάλεσε τον Υπουργό και την κυβέρνηση να ενημερώσει το σώμα για το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου