Στη χώρα μας θα βρεθούν στο τέλος της εβδομάδας υπηρεσιακά στελέχη της Κομισιόν, τα οποία θα συνδυάσουν τη συμμετοχή τους στο συνέδριο «Athens Conference on European Energy Law and Policy» με επαφές που θα έχουν σχετικά με δύο καυτά θέματα των οποίων η εξέλιξη απασχολεί έντονα τις Βρυξέλλες: Τα ΑΔΙ και τη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης.
Συγκεκριμένα, ο Christof Schoser ο οποίος είναι το στέλεχος της Κομισιόν που εξετάζει τον ελληνικό φάκελο για το Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, θα έχει συναντήσεις με τα στελέχη του ΥΠΕΝ σχετικά με τα ΑΔΙ, σε συνέχεια των επαφών που έγιναν προ 20 περίπου ημερών στις Βρυξέλλες.
Ως γνωστόν, μετά τις διά ζώσης συναντήσεις στις Βρυξέλλες, με εκπροσώπους της κυβέρνησης, αλλά και με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η Κομισιόν έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ επιστολή που ζητά απαντήσεις και τεκμηρίωση σε περίπου 30 σημεία του Μόνιμου Μηχανισμού που προκοινοποιήθηκε.
Μεταξύ των θεμάτων προς συζήτηση είναι ο τρόπος συμμετοχής του demand response, όπου υπάρχει σημαντική διαφορά. Η χώρα μας βιάζεται για ταχεία έγκριση του μηχανισμού που θεωρείται κομβικής σημασίας για την επιτυχία του διαγωνισμού για την αποεπένδυση των λιγνιτών. Και αυτό καθώς η ελληνική πρόταση που προκοινοποιήθηκε προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ, διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Από την άλλη, η Επιστήμη Οικονομοπούλου, στέλεχος της DG Energy της Κομισιόν και ειδικότερα της Διεύθυνσης για τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) θα έχει συναντήσεις με τους συνεργάτες του κ. Σταθάκη που ασχολούνται με το θέμα της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, η οποία ως γνωστόν αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα.
Τις τελευταίες ημέρες έχει φτάσει στην Αθήνα νέα επιστολή της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν, με την οποία καλείται και πάλι η ελληνική πλευρά, εντός σύντομης προθεσμίας, να τηρήσει τους όρους που έχει θέσει η Κομισιόν, δηλαδή να άρει την ανάθεση κατασκευής του έργου στην ariadne interconnection, την εταιρεία SPV του ΑΔΜΗΕ, ως προϋπόθεση για να μην απενταχθεί το έργο από το καθεστώς PCI.
Κύκλοι του ΥΠΕΝ, από την άλλη, δηλώνουν ότι όλες οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς είναι απολύτως θεσμικές, εντός του PCI, και βασίζονται στα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και την εταιρεία EuroAsia Interconnector.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το επιστημονικό συνέδριο «Athens Conference on European Energy Law and Policy» θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ στην Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου