Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Ηλεκτρική Ενέργεια: «Φοβού τους…. καπιταλιστές και δώρα φέροντες»

Γράφει ο Στέφανος Πράσσος

Ο ΥΠΕΚΑ κ. Σταθάκης και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ανακοίνωσαν επίσημα ότι δέχονται την «προσφορά» των ιδιωτών, να αναβαθμίσουν, με δικά τους έξοδα, τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Η ανακοίνωση –δέσμευση- αυτή έγινε στη Βουλή, στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια  συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου(1).
 
Η πρόταση είχε πέσει σαν «κεραυνός εν αιθρία», πριν ένα χρόνο περίπου, από τον βιομήχανο που δραστηριοποιείται «πολλαπλώς» στην Ενέργεια, Ευάγγελο Μυτιληναίο και έλεγε ότι είναι διατεθειμένος να επενδύσει 110  εκ. Ευρώ στην Περιβαλλοντολογική αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου.  Δεν θέλει να πάρει το εργοστάσιο ούτε να μπλεχτεί στην παραγωγική διαδικασία, απλώς θέλει να «βοηθήσει» τη ΔΕΗ και τη Χώρα με μοναδικό αντάλλαγμα την επιμήκυνση, μέχρι το 2030, της σύμβασης για παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΔΕΗ στην «Αλουμίνα της Ελλάδας»!!!  Είναι γνωστό βέβαια σε όλους ότι Μυτιληναίος που είναι εκτός των άλλων ιδιοκτήτης της ενεργοβόρας βιομηχανίας «Αλουμίνα της Ελλάδας» (πρώην ΠΕΣΙΝΕ) έχει κοστολόγιο (με διοικητική απόφαση μάλιστα) πολύ κάτω του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ. Και φυσικά ούτε αυτά τα πληρώνει γιατί κανείς δεν μπορεί να του κόψει το ρεύμα αφού «θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας»(2)…. 

Η πρόταση αυτή του Μυτιληναίου βρήκε και μιμητές γιατί ως γνωστό η αστική τάξη και το κεφάλαιο στη Χώρα μας «πάντα νοιαζόταν» για την κοινωνική ευημερία και την προκοπή του λαού μας. Έτσι πρόταση να χρηματοδοτήσουν την Περιβαλλοντολογική αναβάθμιση των ΑΗΣ (Ατμοηλεκτρικός Σταθμός) όχι μόνο του Αμυνταίου αλλά και της «Καρδιάς» κατέθεσαν ο Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ-ΗΡΩΝ), ο όμιλος Κοπελούζου και άλλοι.

«Χαράς Ευαγγέλια». Όλοι είναι Χαρούμενοι! Ο Σταθάκης, η Κυβέρνηση σύσσωμη, η ΔΕΗ, οι τοπικοί άρχοντες, οι εργαζόμενο που δε θα χάσουν της δουλειά τους κλπ. 

Ποιο ευτυχείς απ όλους όμως είναι η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η οποία δια του προέδρου της, Γιώργου Αδαμίδη, δηλώνει: «Πρόκειται πρωτίστως για καθαρή και επίσημη πρόταση που είναι σύμφωνη με τις επιδιώξεις των εργαζομένων. Διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τη συνέχιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων..» Σε ερώτηση μάλιστα του δημοσιογράφου πως συγκρίνει τις προτάσεις των Κοπελούζου, Περιστέρη, ο Γιώργος Αδαμίδης ήταν σαφέστατος:  «Ο όμιλος Μυτιληναίου έχει μία «καθαρή», επίσημη πρόταση ή τουλάχιστον αυτήν έχουμε δει στη δημοσιότητα κι εννοώ στο σύνολό της. Οι άλλες δύο δεν ξέρουμε αν έχουν κατατεθεί επισήμως..», «Με βάση τα σημερινά και επίσημα δεδομένα, η πρόταση της Μυτιληναίος είναι εκείνη που διασφαλίζει τις επιδιώξεις μας και κατά τη γνώμη μας είναι συμφέρουσα για την εταιρία, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία»(3)….

 Για την ιστορία:
Ακόμα δυο λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ είναι να κλείσουν μέσα στο 2019. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου που αποτελείται από δυο μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW και ο ΑΗΣ Καρδιάς με τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 1200 MW. Ο λόγος που κλείνουν είναι ότι η Ενεργειακή Επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε να κατεβάσει κατά 50% τα όρια των ρύπων που επιτρέπεται να εκπέμπουν οι λιγνιτικοί Σταθμοί. Έτσι από το 2016 ακόμα, τα δυο προαναφερόμενα εργοστάσια μπήκαν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας. Η ΕΕ έθεσε όριο 17.500 ώρες λειτουργίας ανά ζεύγος μονάδων. Αυτές οι ώρες εξαντλούνται μέσα στο 2019.
Η ΔΕΗ πρώτα απ όλα δήλωσε αδυναμία  να προχωρήσει στην περιβαλλοντολογική αναβάθμιση αυτών των μονάδων ώστε να πιάσουν τα όρια που θέτει η ΕΕ. Η αδυναμία της ΔΕΗ σε ότι αφορά τον ΑΗΣ Αμυνταίου τουλάχιστον ήταν οικονομική, κατά την εκτίμηση των στελεχών της, αφού η επένδυση αυτή κοστολογήθηκε στα  150 εκ. Ευρώ. Αντί αυτού προσέφυγε στα όργανα της ΕΕ ζητώντας διπλασιασμό  των ωρών περιορισμένης λειτουργίας. Η ΕΕ απέρριψε το αίτημα και τις δυο φορές!

Οι επιπτώσεις από το «πάγωμα» αυτών των μονάδων είναι πολλαπλές.
1)      Πρώτα απ όλα είναι ότι θα λείψει από το ηλεκτρικό σύστημα (Η/Σ) της χώρας εγκατεστημένη ισχύς 1800 MW που είναι στο 10% περίπου τις συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Στην πραγματική παραγωγή όμως αντιπροσωπεύει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, ενέργεια που είναι απαραίτητη στο Η/Σ, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής της ζήτησης. Τα λιγνιτικά εργοστάσια μπορούν να δώσουν μέχρι και το 95%  της ονομαστικής τους ισχύος ενώ οι ΑΠΕ που σήμερα αντιπροσωπεύουν το  50% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος δεν δίνουν ούτε το 10% της εγκατεστημένης τους ισχύος και αυτό κάτω από ιδανικές συνθήκες και με υποβοήθηση από άλλη πηγή Ενέργειας. Αυτή  η ισχύς που θα λείψει μπορεί να καλυφθεί μόνο από Φυσικό Αέριο που και εισαγόμενο, και πανάκριβο είναι αλλά και δεν υπάρχει όταν το χρειάζεσαι, όπως έγινε το Δεκέμβρη του 2017 όταν πηγαίναμε για Γενικό μπλακ άουτ!

2)      Θα χαθούν από την Περιοχή και τη Χώρα τουλάχιστον 1500 θέσεις εργασίας και άλλες τόσες ίσως και περισσότερες από εργαζόμενους που απασχολούνται σε δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία των ΑΗΣ και των Ορυχείων. 

3)      Καταστροφικές για τους κατοίκους της Περιοχής θα είναι οι συνέπειες από τη διακοπή λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων σε Πτολεμαΐδα- Αμύνταιο και άλλων οικισμών. Για όσους δε γνωρίζουν η τηλεθέρμανση είναι θέρμανση στα σπίτια και στις πολυκατοικίες με ζεστό νερό που προέρχεται από τα εργοστάσια (ατμός). Θέρμανση φθηνή και οικολογική. 

Γι όλους αυτούς τους λόγους η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δια μέσω του ΥΠΕΚΑ το «ρίχνει στο αντάρτικο» και δηλώνει πως αυτή θα συνεχίσει μονομερώς τη λειτουργία των εργοστασίων (ΑΗΣ) για άλλες 14.500 ώρες. Δημοσιεύει μάλιστα τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ (26-11-2018- ΦΕΚ Β’ 5301). Αυτό μεταφράζεται σε άλλα δυο χρόνια λειτουργίας των σταθμών, διάστημα που υπολογίζουν ότι θα γίνει η Περιβαλλοντολογική αναβάθμιση.  Η ΕΕ όμως έχει προειδοποιήσει τη Χώρα μας ότι θα πέσουν τσουχτερά πρόστιμα για κάθε επιπλέον ώρα λειτουργίας των συγκεκριμένων ΑΗΣ(4).

Εδώ έρχεται και «κουμπώνει» η Πρόταση του Μυτιληναίου και των άλλων κρατικοδίαιτων καπιταλιστών- αρπακτικών.

Και κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες»:
1.      Ο Μυτιληναίος είναι και παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι ιδιοκτήτης μονάδας παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 340 MW. Δεν καταναλώνει όμως το δικό του ρεύμα (παρότι γι αυτό ζήτησε την άδεια κατασκευής). Και πολύ σωστά κάνει αφού αγοράζει με 36 ευρώ από τη ΔΕΗ και της πουλάει, στην ανάγκη με 80- 100 και 150 €/ΜWh!!!
2.      Ο ίδιος κύριος που ονομάστηκε και «κύριος δεν πληρώνω» χρωστάει στη ΔΕΗ 156 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα στη ΔΕΣΦΑ. Συνολικά χρωστάει στο Δημόσιο κοντά στο 1 δις ευρώ (850 εκατομμύρια για την ακρίβεια)(5)

3.      Η βιομηχανία του Μυτιληναίου «Αλουμίνα της Ελλάδας»  χρειάζεται για τη λειτουργία της 300 έως 400 ΜWh. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου που αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας λόγω της μεγάλης κατολίσθησης του Ορυχείου Αμυνταίου παράγει κάτι λιγότερο από τις ανάγκες της «Αλουμίνα της Ελλάδας»!!! Άρα και να δουλεύει στο φουλ δε φτάνει για να τροφοδοτεί την ενεργοβόρα βιομηχανία  του Μυτιληναίου οπότε πρέπει και άλλες μονάδες να τροφοδοτούν τον εν λόγω κεφαλαιοκράτη!
Συμπερασματικά: Αν υλοποιηθεί το παραπάνω σενάριο ο «εθνικός μας ευεργέτης», Μυτιληναίος, θα επενδύσει κάποια χρήματα που θα τα κάνει απόσβεση μέσα σε έξι μήνες, το πολύ σε  ένα χρόνο και μετά θα δουλεύει με καθαρό κέρδος! 

Αυτός δικαιολογημένα χαίρεται. Όλοι οι άλλοι όμως (μαζί τους και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ) γιατί χαίρονται; Μήπως επειδή 800 εργαζόμενοι που θα αμείβονται από τη ΔΕΗ και κατά συνέπεια από τον πτωχευμένο  έλληνα καταναλωτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, θα δουλεύουν όλο το χρόνο επί 12 χρόνια για λογαριασμό του Μυτιληναίου; Ή μήπως επειδή μια επένδυση του Ελληνικού λαού, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τίθεται αυτόματα στις υπηρεσίες ενός καρχαρία καπιταλιστή; 

Υπάρχει άλλη λύση;
Φυσικά και είναι πολύ απλή και πολύ λογική: Αν όντως χρειάζεται ο ΑΗΣ Αμυνταίου στην Ηλεκτροπαραγωγή, με βάση τον Ενεργειακό Σχεδιασμό, τότε την Περιβαλλοντολογική αναβάθμιση να την κάνει η ΔΕΗ και ταυτόχρονα να αυξήσει την τιμή του Ρεύματος στον Μυτιληναίο και στα άλλα «ενεργειακά πιράνχας»  τουλάχιστον πάνω από το κόστος παραγωγής! Έτσι θα περισσέψουν χρήματα για να μειώσει την τιμή του ρεύματος στους φτωχούς οικογενειακούς καταναλωτές. Και αν δεν αρέσει στους βιομήχανους μπορούν να καταναλώνουν το ρεύμα που αυτοί παράγουν είτε από Φυσικό Αέριο είτε από τις ΑΠΕ για την εγκατάσταση των οποίων επιδοτήθηκαν αδρά! 

Και που θα βρει η ΔΕΗ τα λεφτά της Επένδυσης; Μα πάλι ο Μυτιληναίος θα τα βάλει δίνοντας απλά το χρέος του που οφείλει στη ΔΕΗ. Όχι 110 εκατομμύρια που θέλει να δωρίσει αλλά 151 που χρωστάει. Έτσι θα μείνει και κέρδος στη ΔΕΗ.

Αυτά θα μπορούσε και οφείλει να τα κάνει όχι μια επαναστατική Κυβέρνηση αλλά μια Κυβέρνηση που στοιχειωδώς σέβεται τη λογική και τον εαυτό της.

Μια άλλη Κυβέρνηση, επαναστατική, εργατική, λαϊκή πρέπει να δει και να επανασχεδιάσει  συνολικά την Ηλεκτρική Ενέργεια και την Ενέργεια γενικότερα σε όφελος των εργαζομένων και του λαού. Αυτή η Κυβέρνηση θα πετάξει τους καπιταλιστές έξω από την Ενέργεια, έξω από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα της Χώρας   
   
Πράσσος Στέφανος
Κοζάνη 14/12/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου