Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Σκρέκας: Ζημιές ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα ανακοίνωσε η ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για σκρεκασ νδ
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018 ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, δήλωσε τα εξής:
“Η μεγάλη διεύρυνση των ζημιών της ΔΕΗ στο εννεάμηνο του 2018 επιβεβαιώνει τις ανησυχίες όλων των Ελλήνων καταναλωτών ,τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, για τον εκτροχιασμό που έχει σημειώσει η οικονομική κατάσταση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας την τελευταία τετραετία από την εγκληματικά ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το 2014 η Επιχείρηση, εξαιρουμένων εκτάκτων εσόδων και προβλέψεων για επισφάλειες, είχε καταγράψει λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ περίπου την ημέρα, ενώ εφέτος παρουσιάζει ζημιές 1 εκατ. ευρώ την ημέρα.
Οι τυχοδιωκτικοί χειρισμοί του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και των αρμόδιων υπουργών υπονόμευσαν κάθε ορθολογική προσπάθεια για την εξυγίανση των οικονομικών της ΔΕΗ, καθώς οδήγησαν στην εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Επιχείρηση στα 3 δις ευρώ και επιπλέον φόρτωσαν την Επιχείρηση με νέα βάρη άνω του 1 δις ευρώ όπως ο ίδιος ο δ/νων σύμβουλος της ΔΕΗ ομολόγησε.  Ταυτόχρονα, κατάφεραν να πετύχουν τη χειρότερη δυνατή συμφωνία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, ζημιώνοντας τη ΔΕΗ με πολλά εκατομμύρια ευρώ από τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ (στο 9μηνο η ζημία είναι 81,4 εκατ., ευρώ) και επιβάλλοντας στην Επιχείρηση να χάσει χωρίς αποζημίωση το 50% των πελατών της.
Με τα μέτρα που προώθησε από το 2015 και μετά η κυβέρνηση έχει βουλιάξει τη ΔΕΗ στο σκοτάδι της υπερχρέωσης, μετατρέποντας την σε μια εταιρεία - «ζόμπι» που με τεράστια δυσκολία καταφέρνει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της, αφού η αναλογία καθαρού χρέους/EBITDA είναι μεγαλύτερη από 10 φορές. Ο κίνδυνος για την ομαλή και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση της χώρας, όπως και συνολικά για την εθνική οικονομία είναι κάτι παραπάνω από προφανής και δεν κρύβεται κάτω από πρόσκαιρες βελτιώσεις ορισμένων οικονομικών μεγεθών.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστέρηση! Απαιτείται άμεσα ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ και το μετασχηματισμό της σε ένα σύγχρονο ενεργειακό όμιλο που θα λειτουργεί σε μία ανταγωνιστική αγορά προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου