Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Κομισιόν : Αν αποτύχει ο διαγωνισμός της ΔΕΗ, πρώτα θα αναλύσουμε τις αιτίες, μετά θα λάβουμε αποφάσεις

Χαμηλά κρατά η Κομισιόν τον πήχη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις υψηλόβαθμου κοινοτικού αξιωματούχου.
“Αν αποτύχει ο διαγωνισμός, τότε πρώτα θα αναλύσουμε γιατί δεν πέτυχε, καθώς και τι πρέπει να γίνει ώστε να πετύχει, και μετά θα λάβουμε τις αποφάσεις μας”, ήταν η απάντηση του συγκεκριμένου στελέχους, το οποίο απέφυγε να αναφερθεί σε τυχόν επαναφορά των σεναρίων για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης.
Σε κάθε περίπτωση το στέλεχος της Κομισιόν που συναντήθηκε χθες με έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, εμφανίσθηκε επιφυλακτικό ως προς τη τύχη του διαγωνισμού, αποφεύγοντας επιμελώς να δημιουργήσει προσδοκίες.
“Αν το συγκεκριμένο μοντέλο δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να δούμε τι έφταιξε”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι από τη πορεία του διαγωνισμού, θα εξαρτηθεί και η τύχη των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Ερωτηθείς αν οι Βρυξέλλες ανησυχούν από την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, επεσήμανε τις πρόσφατες θετικές ενέσεις εκ μέρους της κυβέρνησης (κατάργηση τέλους προμηθευτή, και τέλους λιγνίτη), και όπως χαρακτηριστικά είπε “καταβάλλονται προσπάθειες να εξυγιανθεί η ΔΕΗ, αρκεί φυσικά να θέλει και η ίδια να βοηθηθεί”.
Εδώ και καιρό η ΔΕΗ και η κυβέρνηση επιδιώκουν να πάει προς τα πίσω η κατάθεση των προσφορών για τη πώληση των λιγνιτικών της μονάδων- ει δυνατόν ακόμη και μετά τις 15 Δεκεμβρίου- προκειμένου ως τότε να έχουν υπάρξει σαφέστερες ενδείξεις σχετικά με το αποδεκτό από τις Βρυξέλλες περιεχόμενο του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, και την παροχή ΑΔΙ στις λιγνιτικές μονάδες.
Πρόσφατα εξάλλου ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι οι δεσμευτικές προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα υποβληθούν ως τις 15 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, τότε θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά.
Στα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν οι άτυπες επαφές ΔΕΗ-επενδυτών για ένα πιο ελκυστικό μείγμα κινήτρων, με τη πρώτη να απαντά αρνητικά στο βασικό αίτημα κάποιων εκ των μνηστήρων, για “συνεκμετάλλευση” επί εξαετία των προς πώληση μονάδων (Μεγαλόπολη 3&4, Μελίτη 1), δηλαδή με συμμετοχή τόσο στις ζημιές, όσο και στα κέρδη. Τη βάση στους επενδυτές προκειμένου να ζητήσουν τέτοια κίνητρα εξαετίας, είχε δώσει η ψηφισμένη από τη κυβέρνηση υποχρέωση να μη μπορούν για έξι χρόνια να κάνουν τη παραμικρή απόλυση εργαζομένων στις τρεις πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες. Ενισχυτικά στο παραπάνω λειτούργησαν και τα στοιχεία που προέκυψαν από το data room της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οποία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, και οι τρεις προς πώληση σταθμοί "έγραψαν" ζημιές κατά περίπου 30 εκατ ευρώ συνολικά, άρα ήταν μη βιώσιμοι. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι τουλάχιστον εκ των υποψηφίων να προτείνουν στη ΔΕΗ να "μοιραστεί" το ρίσκο μαζί τους, δηλαδή να συμμετέχει με ένα ποσοστό στις πιθανές ζημιές και φυσικά και στα πιθανά κέρδη για διάστημα έξι χρόνων, αίτημα ωστόσο που απορρίφθηκε.  
Την ίδια τύχη είχαν και άλλα θέματα που είχαν μπει στο "παζάρι" ΔΕΗ- επενδυτών, όπως για παράδειγμα το επιπλέον εργασιακό κόστος που θα κληθούν να επωμιστούν οι αγοραστές των μονάδων, εφόσον οι 400-450 εργαζόμενοι εκ των 1.100 στον λιγνιτικό σταθμό της Μεγαλόπολης, που συμπληρώνουν εντός εξαετίας τα όρια συνταξιοδότησης, επιλέξουν τελικά να παραμείνουν στην εργασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου