Τη Δευτέρα Δ.Σ. της ΔΕΗ για το σχέδιο συμφωνίας μετόχων. Υπάρχουν αβεβαιότητες για το διαγωνισμό των λιγνιτικών, είπε ο πρόεδρος της εταιρίας σε συνέδριο του ΙΕΝΕ. Το πρώτο τρίμηνο ο διαγωνισμός για το καλώδιο Κρήτης – Αττικής.
Κι επίσημα πλέον ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης ζήτησε την παράταση κατά δύο με τρεις μήνες του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Στη διάρκεια συνεδρίου του ΙΕΝΕ ο κ. Παναγιωτάκης έκανε γνωστό ότι υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες για το διαγωνισμό και μάλιστα ανήγγειλε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας για την ερχόμενη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου: «Τη Δευτέρα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο για να εγκρίνει το τελικό κείμενο συμφωνίας μετόχων. Το περιβάλλον, όμως, συνεχίζει να έχει αβεβαιότητες», σημείωσε κι εξήγησε ότι αυτές αποδίδονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το μηχανισμό αποζημίωσης (ΑΔΙ) των λιγνιτικών μονάδων: «Για τα ΑΔΙ έχουμε αβεβαιότητες παρά τα πρώτα θετικά μηνύματα. Χρειάζεται παράταση των προθεσμιών του διαγωνισμού για δύο με τρεις μήνες».
Ο πρόεδρος έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Θέλουμε να τελειώνει η ιστορία των λιγνιτικών μονάδων. Θέλουμε να τελειώνουμε μία ώρα νωρίτερα για να αναπτυχθούμε σε άλλες δραστηριότητες. Η νέα προθεσμία θα είναι προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας επιχείρησης αναφέρθηκε επίσης με την ομιλία του και στο θέμα του ΑΗΣ Αμυνταίου, σημειώνοντας ότι «σχεδιάζουμε την ενεργειακή αναβάθμιση με επιχειρηματικά κριτήρια», ενώ αναφερόμενος στη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής στο πλαίσιο του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη μεταβατική περίοδο προς την καθαρή ενέργειας και υποστήριξε ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη συζήτηση» προτείνοντας τη σύσταση Συμβουλίου Απολιγνιτοποίησης.
Τα μηνύματα για βιομηχανία και οικονομική κατάσταση
Ο κ. Παναγιωτάκης δεν παρέλειψε να στείλει και μηνύματα αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των συζητήσεων με τη βιομηχανία για τα τιμολόγια: «Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση με τη βιομηχανία. Δεν επιζητούμε κέρδη, κι αυτό είναι παράξενο για μία εταιρία. Δεν επιδιώκουμε επίλυση οικονομικών προβλημάτων μέσω αύξησης τιμολογίων. Η ΔΕH θα εξαντλήσει τα περιθώρια και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα περιθώρια που έχει επιδείξει η εταιρία».
Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης ο πρόεδρος αφού απαρίθμησε το μέγεθος των επενδύσεων που έχει κάνει η εταιρία άνω των 2 δισ.. ευρώ, τους καταβαλλόμενους φόρους 1,5 δις. ευρώ τόνισε ότι «αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών και χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια. Υπάρχει, όμως, ένα όριο στη μείωση των κερδών».
Η διασύνδεση της Κρήτης
Στην ίδια εκδήλωση του ΙΕΝΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης χαρακτήρισε τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης με Πελοπόννησο και Αττική ως το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην Ελλάδα συνολικού ύψους 1,3 δισ.. ευρώ.
Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη 27 Νοεμβρίου στον Κίσσαμο Χανίων θα υπογραφεί η σύμβαση για το καλώδιο Κρήτης – Πελοποννήσου το οποίο είπε πως καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ της μεγαλύτερης διασύνδεσης εναλλασσόμενου ρεύματος.
Αναφορικά με τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής ο κ. Μανουσάκης είπε ότι θα προκηρυχθεί το έργο στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 θα συγκρίνεται με τις μεγαλύτερες διασυνδέσεις παγκοσμίως όπως εκείνης της Σαρδηνίας με την Ιταλία.
Αυξημένο μέρισμα από τα ΕΛΠΕ
Στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Ευστάθιος Τσοτσορός επισήμανε ότι ο όμιλος στο τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ σε EBITDA.
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σε πλήρη εξέλιξη το επενδυτικό πρόγραμμα 1 δις. ευρώ για την πενταετία και πλέον τα επόμενα χρόνια τα ΕΛ.ΠΕ θα διανέμουν αυξημένο μέρισμα.
Σταθάκης: Διαχωρισμός ΔΕΠΑ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ επανέλαβε τους στόχους του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού υπογραμμίζοντας τις επενδύσεις ύψους 32,7 δις. ευρώ μέχρι το 2030.
Ο ίδιος επισήμανε την κυβερνητική πολιτική ώστε το δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο στα δίκτυα διανομής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό ανήγγειλε τον επικείμενο διαχωρισμό της ΔΕΠΑ με το δημόσιο να έχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στη ΔΕΠΑ Υποδομών και μειοψηφικό στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Μπενρουμπή: Ερωτηματικά για διαγωνισμό λιγνιτικών
Τους προβληματισμούς και τα ερωτηματικά για το διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας/Protergia της «Μυτιληναίος» Ντίνος Μπενρουμπή στη διάρκεια του συνεδρίου του ΙΕΝΕ.
Αναφορικά με το διαγωνισμό πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη ο κ. Μπενρουμπή σημείωσε ότι δεν έχει μεγάλη αισιοδοξία για την έκβαση του, «παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η ΔΕΗ ».
Σύμφωνα με τον ίδιο ανάμεσα στα «παράδοξα» που σημειώνονται είναι η προσφυγή της ΓΕΝΟΠ στο ΣτΕ σε βάρος των περιβαλλοντικών όρων της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης στη Φλώρινα. Όπως είπε, καλείται ένας ιδιώτης επενδυτής να αποκτήσει μία μονάδα για την οποία υπάρχει προσφυγή στο ΣτΕ. «Και αν τελικά δεν πουληθεί τι θα κάνει η ΔΕΗ όταν η ίδια η ΓΕΝΟΠ έχει προσφύγει κατά των περιβαλλοντικών όρων…» διερωτήθηκε ο κ. Μπενρουμπή.
Ένα ακόμη αντικίνητρο κατά τον ίδιο είναι το γεγονός πως στην εξαετή προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες, συμπεριλαμβάνονται κι εκείνοι με θεμελιωμένα πλήρως τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Αβέβαιο παραμένει, κατά τον γενικό διευθυντή της «Μυτιληναίος» και το θέμα του μηχανισμού αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων. Ο κ. Μπενρουμπή υποστήριξε ότι δεν θα είναι έτοιμος σε δύο με τρεις μήνες και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο η Κομισιόν θα τον εγκρίνει όταν απέρριψε αντίστοιχο μηχανισμό και της Αγγλίας.
Αναφορικά με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, ο ίδιος σημείωσε ότι οι παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι της Ευρ. Επιτροπής αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν στο 2016 και συνεπώς χρειάζονται επικαιροποίηση.
Τέλος σε σχέση με το θέμα του ΑΗΣ Αμυνταίου ο γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της «Μυτιληναίος» σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρά σε αιφνιδιαστικές αποφάσεις, υποδεικνύοντας το θέμα της νέας παράτασης των ωρών λειτουργίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου