Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Πέφτει ο διακόπτης σε ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

03s3koz
 
Στη λογική του «αντάρτικου» προσανατολίζεται να κινηθεί το υπουργείο Ενέργειας για να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου και των δύο μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς, καθώς ο χρόνος ζωής τους εκπνέει μέσα στον Νοέμβριο και τρεις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Αμύνταιο, που ζεσταίνονται μέσω τηλεθέρμανσης, κινδυνεύουν να βγάλουν τον χειμώνα χωρίς θέρμανση. Παρόμοια πρακτική αναμένεται να ακολουθήσει για τις άλλες δύο μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, οι οποίες θα πρέπει να σβήσουν τον Μάιο του 2019 αλλά και για τις μονάδες του Αθερινόλακκου και των Λινοπεραμάτων στην Κρήτη που θα πρέπει να αποσυρθούν στο τέλος του 2019. Ολες οι παραπάνω μονάδες λειτουργούν κατά παρέκκλιση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί ορίων εκπομπών ρύπων από το 2016. Η Κομισιόν ενέκρινε τότε αίτημα της ελληνικής πλευράς για 17,5 χιλιάδες ώρες λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς μέχρι το 2023 λόγω των αναγκών τηλεθέρμανσης της περιοχής και προκειμένου να διασφαλιστεί μεταβατικό σχέδιο τηλεθέρμανσης. Για τις μονάδες της Κρήτης ενέκρινε επίσης την κατά παρέκκλιση λειτουργία τους μέχρι το τέλος του 2019 λόγω της απομόνωσης του νησιού από το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, με την υποχρέωση της χώρας να ολοκληρώσει μέχρι τότε την ηλεκτρική διασύνδεση.
Στην περίπτωση των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς, οι 17,5 χιλιάδες ώρες λειτουργίας εξαντλούνται πολύ νωρίτερα από το 2023, αφού η ΔΕΗ δεν τις λειτουργούσε μόνο χειμώνα για τη διασφάλιση της τηλεθέρμανσης αλλά τις έβαζε στο σύστημα είτε γιατί υπήρχαν ανάγκες προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια και να αποφευχθεί μπλακ άουτ είτε πολύ συχνότερα για να κρατάει χαμηλά την οριακή τιμή του συστήματος στην οποία προμηθεύεται την ενέργεια που παρέχουν στους καταναλωτές η ίδια αλλά και οι λοιποί ιδιώτες πάροχοι. Η κακή κατανομή των ωρών λειτουργίας των μονάδων σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της νέας λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας που θα αντικαταστήσει τις προς απόσυρση μονάδες και θα διασφαλίσει αντίστοιχα την τηλεθέρμανση σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Αμύνταιο έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε σοβαρό αδιέξοδο. Σε αυτό συνέβαλε και η διαχείριση του ζητήματος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, που ουσιαστικά εξαντλήθηκε στην υποβολή νέων αιτημάτων προς την Κομισιόν για παράταση της λειτουργίας τους, προεξοφλώντας την έγκρισή τους, κάτι που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αποτελούσε απλώς ευσεβή πόθο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόλυτα σαφή τρόπο έχει επισήμως ενημερώσει το υπουργείο Ενέργειας ότι για κάθε ημέρα λειτουργίας των μονάδων προς απόσυρση πέραν των εγκεκριμένων θα πέσουν πρόστιμα. Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε προσφάτως ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Αρίας Κανιέντε για τις μονάδες της Κρήτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Ευρωβουλή.
Καθώς ο Νοέμβριος μετράει ήδη δύο ημέρες και μέχρι το τέλος θα πρέπει να σβήσουν τέσσερις μονάδες στη Δυτική Μακεδονία, το υπουργείο Ενέργειας, μη έχοντας άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την τηλεθέρμανση, είναι αποφασισμένο να κινηθεί στη λογική του «αντάρτικου», ποντάροντας στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Οι μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μέχρι η Επιτροπή να αποφασίσει την επιβολή προστίμων θα δούμε... είναι η άποψη που επικρατεί στο υπουργείο. Στο μεταξύ, παρέμβαση για το θέμα της τηλεθέρμανσης έκανε το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, προτείνοντας να εξεταστούν άμεσα εναλλακτικές λύσεις όπως το CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο).

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου