DEH

DEH

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ευθύνη σε ΡΑΕ και Χρηματιστήριο για την απογείωση της τιμής στα ΝΟΜΕ - Η απίστευτη διαδρομή των εξαγωγών

 
Τι εξασφάλισε ο κάθε πάροχος
Λανθασμένοι χειρισμοί από την ΡΑΕ και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δημιούργησαν τις συνθήκες για την εκτόξευση σε νέα ύψη ρεκόρ των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χθεσινή (17/10) δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την αποτυχία του ίδιου του θεσμού των δημοπρασιών ως μέσου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά. 
Η δημοσιοποίηση λίγες μόνο ημέρες πριν από την τελευταία δημοπρασία του έτους, των μέτρων που προτείνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για την αποτροπή της εξαγωγής προϊόντων ΝΟΜΕ και η επίσημη θέση σε
διαβούλευση από τη ΡΑΕ της συγκεκριμένης πρότασης μόλις τρεις ημέρες πριν από τη δημοπρασία, δημιούργησαν συνθήκες έντονης αναταραχής στην αγορά. 
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ΡΑΕ αναγκάστηκε να διευκρινίσει πως τα όποια μέτρα θα ισχύσουν από την πρώτη δημοπρασία του 2019.

Όμως, η διευκρίνιση αυτή έριξε λάδι στη φωτιά και ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των εταιριών που κάνουν εξαγωγές, οι οποίες έσπευσαν να «αποθεματοποιήσουν» ποσότητες ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες των δραστηριοτήτων τους τον επόμενο χρόνο. 
Πηγές της αγοράς μιλούν και για τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρά τις σχετικές κρούσεις από όλους τους εμπλεκομένους, επέβαλε την άρση των μέτρων για την αποτροπή των εξαγωγών προϊόντων ΝΟΜΕ που είχαν υιοθετηθεί στην αρχή του 2018 από τη ΡΑΕ και έριξε έτσι νερό στο μύλο της αποτυχίας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ως μέτρου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και για τον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ. 
«Προσγείωση» κοντά στην ΟΤΣ 
Με την τιμή στη χθεσινή δημοπρασία να φθάνει τα 54,74 ευρώ ανά MWh και με δεδομένο ότι πάνω σε αυτή την τιμή προστίθενται μια σειρά από κόστη που φθάνουν περίπου τα 10 ευρώ ανά MWh, στην πραγματικότητα η τιμή των προϊόντων ΝΟΜΕ δεν είναι καθόλου μακριά από την Οριακή Τιμή του Συστήματος και βεβαίως αυτό περιορίζει δραστικά τα περιθώρια των ιδιωτών παρόχων να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ ειδικά στη Μέση Τάση, ενώ καθιστά εξαιρετικά συμφέρουσες τις εξαγωγές. 
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ενέργεια προερχόμενη από δημοπρασίες ΝΟΜΕ εξάγεται στην Αλβανία από εκεί στη Σερβία και τη Βουλγαρία για να καταλήξει να εισαχθεί και πάλι στην ελληνική αγορά σε πολύ υψηλότερη τιμή. 
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δημοπρασία του Ιουλίου η τιμή είχε φθάσει τα 48,8 ευρώ ανά MWh/h. 
Όπως είναι γνωστό στη χθεσινή δημοπρασία διατέθηκαν συνολικά 683 MWh/h, εκ των οποίων οι 511 MWh/h ήταν προγραμματισμένες με βάση της συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και οι υπόλοιπες 172 MWh/h αποτελούν την επιπλέον ποσότητα που διατίθεται μέσω ΝΟΜΕ λόγω απόκλισης από το στόχο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ. 
Ποιοί πήραν τι 
Σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία μεγάλα πακέτα ενέργειας που διατέθηκαν κατά τη χθεσινή δημοπρασία και τα τρία στα 54,64 ευρώ αγοράστηκαν από τους τρεις καθετοποιημένους παρόχους.
Συγκεκριμένα, η εταιρία Ήρων πήρε 155 MWh/h, η Μυτιληναίος 136 MWh/h και η Elepedison 126 MWh/h. 
Υπήρξαν δε, τρεις παίκτες που ζήτησαν 1,3 και 10 MWh, οι οποίοι βγήκαν εκτός της διεκδίκησης όταν η τιμή έφθασε στα 51,94 ευρώ, τα 54,14 και τα 53,34 ευρώ αντίστοιχα. 
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τόσο η ΕΠΑ Αττικής όσο και η ΖΕΝΙΘ που δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού δεν αγόρασαν κατά τη χθεσινή δημοπρασία. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τρία επόμενα μεγάλα πακέτα 70 MWh/h, 63 MWh/h και 45 MWh/h τα πήραν η WATT+VOLT, η NRG και η VOLTERRA αντίστοιχα. ενώ τα ΕΛΤΑ πήραν 30 MWh/h και η GREEN 28 MWh/h. 
Σημαντική ποσότητα πήρε και ο ΟΤΕ και συγκεκριμένα 10 MWh/h, η ΚΕΝ πήρε 7 MWh/h, ενώ τα τρία μικρότερα πακέτα πήγαν στην Unice (5 MWh/h), τη Volton (4 MWh/h) και τη Βιενέρ (3 MWh/h). 
Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη δημοπρασία η τιμή εκκίνησης ανέβηκε με απόφαση της ΡΑΕ και καθορίστηκε στα 36,34 ευρώ/MWh, έναντι της τιμής των 32,05 ευρώ/MWh που ίσχυε πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: