Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Οι υψηλές τιμές των ρύπων οδηγούν τη ΔΕΗ σε βαριές ζημίες

Ένα εξαιρετικά δύσκολο β' εξάμηνο για τη ΔΕΗ προμηνύει το αρνητικό περιβάλλον που συνθέτουν η άνοδος των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς αλλά και η διατήρηση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Για πρώτη φορά, μάλιστα, υπάρχουν απτά και συγκεκριμένα στοιχεία που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου, αλλά και από τις αναλύσεις των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για την αποεπένδυση που δείχνουν ότι απαιτείται άμεση ανάληψη δράσης από πλευράς της επιχείρησης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές που διεκδικούν τις εταιρείες Μελίτη και Μεγαλόπολη, εκτός από τις επίσημες ανακοινώσεις, έχουν πρόσβαση στα αναλυτικά δεδομένα του data room και επομένως μπορούν να "τρέξουν" συγκεκριμένα μοντέλα και ασκήσεις για την οικονομική επίδοση των υπό πώληση μονάδων. Οι ασκήσεις αυτές έδειξαν ότι στο πρώτο τρίμηνο τα εργοστάσια καταγράφουν ζημίες της τάξης των 30 έως 40 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, δηλαδή θα επιβαρύνουν τα ετήσια αποτελέσματα της ΔΕΗ με ένα ποσό έως και 70 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση για τις συγκεκριμένες μονάδες είναι ότι οι ζημίες θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα και στο υπόλοιπο διάστημα του έτους, παρά την αύξηση των ρύπων, καθώς στο πρώτο τρίμηνο λόγω συντηρήσεων είχαν λιγότερες ώρες συμμετοχής στο σύστημα. Επομένως η αύξηση του κόστους των ρύπων θα ισοσκελιστεί από τη μεγαλύτερη παραγωγή.
Βεβαίως δεν είναι μόνο η μονάδα της Μελίτης αλλά και τα δύο εργοστάσια της Μεγαλόπολης που επιβαρύνονται από την αύξηση των ρύπων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, για κάθε 1 ευρώ αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, η ΔΕΗ επιβαρύνεται με περίπου 20 ετησίως αύξηση στα κόστη παραγωγής της, ενώ ακόμη 30 εκατ. ευρώ επιβαρύνεται από την αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος (χονδρεμπορική τιμή ρεύματος). Οι ρύποι από τα επίπεδα των 18 ευρώ έχουν ξεπεράσει τα 20 ευρώ ο τόνος, ενώ μέσος όρος της ΟΤΣ στο πρώτο εξάμηνο ήταν στα 53 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κυμάνθηκε στα 64,4 και στα 63,8 ευρώ αντίστοιχα.
Πώς επηρεάζεται ο διαγωνισμός
Το αρνητικό περιβάλλον της αγοράς επηρεάζει τον διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων όπως δείχνουν και οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους επενδυτές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του συμφώνου αγοραπωλησίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν προταθεί υβριδικά σχήματα, κατά το πρότυπο της πώλησης των λιγνιτικών της Vattenfal στη Γερμανία προς την τσεχική EPH, η οποία ουσιαστικά έγινε με ονομαστικό τίμημα 1 ευρώ, ωστόσο η Vattenfal ανέλαβε υποχρεώσεις ύψους 1,4 δισ. για τα συγκεκριμένα εργοστάσια.
Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στη ΔΕΗ είναι να δημιουργηθεί ένα υβριδικό σχήμα, βάσει του οποίου εάν οι μονάδες είναι ζημιογόνες, ένα μέρος της ζημίας θα το επωμίζεται η εταιρεία και ένα άλλο ο νέος ιδιοκτήτης, ενώ, εάν είναι κερδοφόρες, τότε η ΔΕΗ θα πληρώνεται ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών για ένα διάστημα έξι ετών.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το SPA, πάντως, απορρίφθηκαν οι προτάσεις των επενδυτών που ζητούσαν μεγαλύτερη ελευθερία σε σχέση με το εργασιακό, ενώ τέθηκαν επίσης ζητήματα σε σχέση με τα ορυχεία και την απρόσκοπτη τροφοδοσία της Μελίτης με κάρβουνο.
Τα τιμολόγια
Καθώς, λοιπόν, τα περιθώρια για τη ΔΕΗ να αντιστρέψει την αρνητική κατάσταση στενεύουν, αρχίζουν να ωριμάζουν οι σκέψεις για παρέμβαση στα τιμολόγια. Ακόμη και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις σε ορίζοντα εξαμήνου εφόσον διαπιστωθεί ότι η επίπτωση των ρύπων είναι σημαντική, για αύξηση στα τιμολόγια.
Πρακτικά, πάντως, εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η επιβάρυνση της ΔΕΗ από τους ρύπους και την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής, τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν για το γ' τρίμηνο αναμένεται να παίξουν ρόλο καταλύτη για την επίσπευση των αποφάσεων.
 
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου