Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Στην τελική ευθεία ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός που θα δοθεί σε διαβούλευση τέλη Οκτωβρίου

 
Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου οι εμπλεκόμενοι φορείς να εκφράσουν την άποψή τους και να προτείνουν αλλαγές
Περί τα τέλη Οκτωβρίου εκτιμάται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, η κατάρτιση του οποίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. 
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του συγκεκριμένου σχεδίου εντοπίζεται στον τομέα του ηλεκτρισμού και πιο συγκεκριμένα στο ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο μίγμα
παραγωγής ηλεκτρισμού. 
Επίσης μέσω του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού αναμένεται ότι θα δοθεί απάντηση και στο ερώτημα που αφορά το μέλλον του σταθμού του Αμυνταίου, μέσω του οποίου μεταξύ των άλλων θερμαίνονται περί τους 3.000 κάτοικοι της περιοχής. 
Προ ολίγων ημερών ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος, αν όχι βέβαιος, ότι ο σταθμός του Αμυνταίου θα συνεχίσει να λειτουργεί και πέραν του Νοεμβρίου όταν θα έχουν εξαντληθεί οι επιτρεπόμενες ώρες λειτουργίας του.           
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την παράταση των ωρών λειτουργίας του σταθμού και εκτίμησε ότι θα έχουν θετική κατάληξη. 
Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι των περιοχών δεν θα μείνουν χωρίς τηλεθέρμανση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη διαβεβαίωση για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις ώρες λειτουργίας που απομένουν στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της Καρδιάς, έδωσε πρόσφατα και ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης.  
Όπως είπε οι ώρες λειτουργίας του σταθμού της Καρδιάς αρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση ως και τις αρχές του 2020 και οι ανάγκες από εκεί και πέρα μπορούν να καλυφθούν από τη λειτουργία της νέα μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5. 
Πρόσθεσε δε ότι ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης έχει δεσμευτεί ότι κενό θέρμανσης για την περιοχή δεν θα υπάρξει, αφού σε περίπτωση που καθυστερήσει η ολοκλήρωση της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, τότε θα παραταθεί η λειτουργία των μονάδων 3 και 4 της Καρδιάς.
Οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου όπως και οι 4 μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, λειτουργούν από το 2016 σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.500 ωρών λόγω ρύπων, κατά παρέκκλιση της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ. 
Απαραίτητη η περιβαλλοντική αναβάθμιση 
Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ την παράταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000 ώρες, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε και ο μόνος τρόπος να εγκριθεί είναι να γίνει περιβαλλοντική αναβάθμιση του σταθμού.
Όμως, όχι μόνο έμειναν αναπάντητες οι προτάσεις, αλλά ο σταθμός δούλεψε αρκετές φορές μέσα στο καλοκαίρι, εξαντλώντας τις λίγες ώρες λειτουργίας που του απέμεναν. 
Έτσι φθάσαμε στο σήμερα και αν δεν δοθεί παράταση, τότε ούτε η τηλεθέρμανση μπορεί να εξασφαλιστεί αλλά μπαίνει σε κίνδυνο και η επάρκεια ηλεκτρισμού της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις αρχές Σεπτεμβρίου, μία από τις πρώτες επιπτώσεις του κλεισίματος του Αμυνταίου, θα είναι και η αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος στη χονδρική αγορά και βεβαίως το σβήσιμο της τηλεθέρμανσης και η απώλεια των θέσεων εργασίας στην πληττόμενη Δυτική Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου