Συσκέψεις της Γενικής Διευθύντριας Ορυχείων με στελέχη της επιχείρησης και ενημέρωση για τα προβλήματα
Την πορεία των εργασιών εξόρυξης λιγνίτη επιθεωρεί εκ του σύνεγγυς η Γενική Διευθύντρια Ορυχείων, η οποία από προχτές Δευτέρα μέχρι σήμερα Τετάρτη, πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων που πραγματοποιεί κάθε ενάμιση μήνα στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο. Η μαζική συνταξιοδότηση και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους εργολάβους, καθώς και οι συνέπειες που έχουν στην εξορυκτική δραστηριότητα, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που διαπίστωσε από πρώτο χέρι το κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ.
Η πρώτη συνάντηση της Όλγας Κουρίδου ήταν στο διοικητήριο του ΛΚΔΜ με τον διευθυντή Εκμετάλλευσης του ΛΚΔΜ, Στέφανο Παλαβό, ο οποίος ενημέρωσε την προϊσταμένη του για τη λειτουργία των ορυχείων, τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στελέχη και εργαζόμενοι στη διαδικασία εξόρυξης. Στη συνέχεια επισκέφτηκε ένα – ένα όλα τα ορυχεία, πήγε στα μέτωπα εκμετάλλευσης και είχε συσκέψεις με τους διευθυντές, τους τομεάρχες και τους υποτομεάρχες των κατά τόπους ορυχείων Νότιο Πεδίο, Κύριο Πεδίο, Ορυχείο Καρδιάς, Αμυνταίου και Μαυροπηγής. Οι παραπάνω επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη, ενώ την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της παραμονής της, η Ό. Κουρίδου θα επισκεφτεί της κεντρικές μονάδες Υποστήριξης και θα ολοκληρώσει την περιοδεία της με ευρεία σύσκεψη στελεχών, στην οποία θα πάρουν μέρος διευθυντές και τομεάρχες.
Κατά τις συναντήσεις και συσκέψεις έγινε αμφίπλευρη ενημέρωση και ανταλλάχτηκαν απόψεις μεταξύ τοπικών στελεχών και γενικής διευθύντριας, ενώ οι πρώτοι έθεσαν στη δεύτερη τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ορυχεία. Ιδιαίτερα ανέφεραν με έμφαση το πρόβλημα των χρηματοοικονομικών της επιχείρησης και της «μεγάλης φυγής» με το κύμα συνταξιοδότησης που παρατηρείται. Τα δύο αυτά προβλήματα θα ενταθούν περαιτέρω και αναμένεται να δημιουργήσουν μεγάλες δυσχέρειες στον σχεδιασμό ανάπτυξης και των στόχων των ορυχείων, αλλά όπως διαφάνηκε από τις συζητήσεις, δυστυχώς δεν διαφαίνεται άμεση επίλυση. Ειδικότερα:
– Το χρηματοοικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η ΔΕΗ, σε επίπεδο ΛΚΔΜ μεταφράζεται σε διόγκωση του θέματος με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους εργολάβους. Ενώ μέχρι πρότινος οι εργολάβοι πληρωνόταν εντός τριών μηνών, παρατηρείται εδώ και αρκετό καιρό περεταίρω καθυστέρηση άλλων δύο μηνών, δηλαδή από τους τρεις στους πέντε μήνες. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι εργολάβοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να καθυστερούν τις εργασίες. Τα προβλήματα στον τομέα αυτό πρόκειται να επιδεινωθούν, καθώς η επίλυση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εργολάβους, συνδέεται με την δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ από τρίτους. Και επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι …με ένα μαγικό ραβδί η ΔΕΗ θα εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και θα γεμίσουν με ρευστό τα ταμεία της, γίνεται φανερό ότι ο βρόγχος των ληξιπρόθεσμων προς τους εργολάβους θα σφίξει ακόμη περισσότερο, οπότε οι καθυστερήσεις των εργολάβων στις εργολαβίες των ορυχείων μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες.
– Το μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης που άρχισε εδώ και λίγο καιρό, αναμένεται να γιγαντωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Άνθρωποι άνω των 57 ετών, υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις συνταξιοδότησης, στερώντας το ΛΚΔΜ από έμπειρα στελέχη και εργαζόμενους. Η απογύμνωση των ορυχείων θα είναι τόσο μεγάλη σε λίγους μήνες και θα επιταθούν τα προβλήματα εξόρυξης. Το αντίδοτο εδώ είναι μόνο οι νέες προσλήψεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι στοχευμένες, αλλά για την ώρα δεν προβλέπονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου