Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

«Φύλλο και φτερό» οι μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης από τους

«Φύλλο και φτερό» οι μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές – Τι ζητούν, τι επιδιώκει η ΔΕΗ
Οι υποψήφιοι επενδυτές διαπιστώνουν ότι ο ανταγωνισμός με τη ΔΕΗ θα είναι επί της ουσίας άνισος, αφού είναι σχεδόν αδύνατον να προσφέρουν φθηνότερο ρεύμα σε μεγάλους καταναλωτές
Χωρίς να έχει εγκριθεί ακόμη γραπτώς από την Κομισιόν το αίτημα για παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, η ΔΕΗ συνεχίζει τις συζητήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει κατ’ αρχήν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και βεβαίως τίμημα που να είναι αποδεκτό.
Οι υποψήφιοι επενδυτές και κυρίως οι Κινέζοι της CHN Energy που συμμετέχει στο διαγωνισμό σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου και οι Τσέχοι της Seven Energy που συνεργάζονται με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παραμένουν ενεργοί στη διαδικασία και ζητούν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τις δυο υπό πώληση εταιρίες τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Η ΔΕΗ, όπως έγραψε χθες (27/9) το WorldEnergyNews, στην έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2018 παρουσιάζει οικονομικά στοιχεία για τις δυο εταιρίες, αλλά όπως φαίνεται οι υποψήφιοι επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερη ανάλυση.

Παράλληλα θέτουν θέμα βιωσιμότητας των υπό πώληση εταιριών με δεδομένο ότι αυτές παρουσιάζουν ζημίες μετά από φόρους ύψους 332,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, κάτι που όπως φαίνεται οφείλεται κυρίως στην απομείωση της αξίας των δυο εταιριών κατά 240 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο αποτίμησης που έγινε από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Σε ότι αφορά το αίτημα της παράτασης της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών η οποία λήγει στις 18 Οκτωβρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμη επισήμως αποδεκτό από την Κομισιόν, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα δοθεί ο ένας μήνας που ζητείται.
Τα αντικίνητρα

Πάντως παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της ΔΕΗ και των υποψήφιων επενδυτών, εκτιμούν ότι ο ένας μήνας παράταση δεν θα είναι επαρκής και ότι οι συζητήσεις θα συνεχίζονται όσο οι επενδυτές θα θέτουν όρους και η ΔΕΗ θα επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα αποδεκτό τίμημα. 
Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο γνωστό πλέον θέμα των τιμών των ρύπων, το κόστος των οποίων δεν φαίνεται να αντισταθμίζεται ακόμη και εάν εγκριθούν τα περίφημα πλέον λιγνιτικά ΑΔΙ.
Πόσο μάλλον αν από τα λιγνιτικά ΑΔΙ επωφελείται και η ίδια η ΔΕΗ, την οποία δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν οι ιδιωτικές λιγνιτικές μονάδες αφού πουλάει ρεύμα στην αγορά από μίγμα καύσιμου και χαμηλό αποτύπωμα CO2. 
Με βάση αυτά τα δεδομένα οι υποψήφιοι επενδυτές διαπιστώνουν ότι εφόσον αγοράσουν τη Μεγαλόπολη ή τη Μελίτη δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ μιας και δεν θα μπορούν να προσφέρουν φθηνότερο ρεύμα σε μεγάλους καταναλωτές, όπως η βιομηχανία μέσω διμερών συμβολαίων.
Πέραν του θέματος των ρύπων, οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούν αναλυτικά στοιχεία για το κόστος αλλά και τη διαθεσιμότητα του καυσίμου ειδικά σε ότι αφορά τη Μελίτη, ενώ για τη Μεγαλόπολη το μεγαλύτερο και ανυπέρβλητο από πολιτική άποψη πρόβλημα είναι το εργασιακό κόστος των περίπου 1.300 εργαζομένων.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου