Σενάριο μικρής παράτασης για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, φαίρεται να εξετάζει η Κομισιόν, έπειτα από το σχετικό αίτημα ενός εκ των διεκδικητών τους.
Την εικόνα αυτή μεταφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου
Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εξηγούν ότι η Ε.Επιτροπή, στα χέρια της οποίας βρίσκεται το σχετικό αίτημα της κοινοπραξίας CHN Energy – Κοπελούζου, δεν αποκλειεται να εγκρίνει τη μετάθεση κατά μερικές εβδομάδες, προς τα πίσω, της καταληκτικής προθεσμίας.
Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εξηγούν ότι η Ε.Επιτροπή, στα χέρια της οποίας βρίσκεται το σχετικό αίτημα της κοινοπραξίας CHN Energy – Κοπελούζου, δεν αποκλειεται να εγκρίνει τη μετάθεση κατά μερικές εβδομάδες, προς τα πίσω, της καταληκτικής προθεσμίας.
Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η ημερομηνία υποβολής προσφορών της 17ης Οκτωβρίου, θα μετατεθεί προς τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, αφού δύσκολα θα ικανοποιηθεί το αίτημα των Κινέζων για παράταση 1- 2 μηνών.
Το αίτημα της CHN Energy, που μέχρι σήμερα έχει υποβάλει 224 ερωτήματα, βρίσκεται στα χέρια του αποκαλούμενου «θεματοφύλακα παρακολούθησης» (σσ: Monitoring Trustee), δηλαδή της KPMG. Η τελευταία, που έχει αναλάβει ρόλο τοποτηρητή της Κομισιόν στο διαγωνισμό, γνωρίζει καλά τους προβληματισμούς που υπάρχουν σε ΥΠΕΝ και ΔΕΗ σχετικά με το ενδεχόμενο, τα τιμήματα να κυμανθούν χαμηλά.
Αφενός επειδή τα δικαιώματα CO2 κινούνται κοντά ή και πάνω από τα 22 ευρώ ο τόνος (22,51 ευρώ τη Παρασκευή), αφετέρου γιατί είναι αμφίβολο αν τελικά η Κομισιόν θα εγκρίνει τα περίφημα «λιγνιτικά ΑΔΙ», την ένταξη δηλαδή και των μονάδων της ΔΕΗ σε ένα μηχανισμό που θα αποζημιώνει στη χονδρική αγορά και τις λιγνιτικές μονάδες για την ισχύ που παρέχουν στο σύστημα.
Ο προβληματισμός της ΔΕΗ είναι έντονος, πολλώ δε μάλλον όταν οι αποφάσεις για τα «λιγνιτικά ΑΔΙ», δεν πρόκειται να ληφθούν παρά μετά από την ημερονηνία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μεταφέρουν κύκλοι της ΔΕΗ στο «Energypress», εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλεψη στο διαγωνισμό για κάποιου είδους «ρήτρας ΑΔΙ». Δηλαδή μιας φόρμουλας, σύμφωνα με την οποία, θα διασφαλίζονται οι υποψήφιοι για είσπραξη είτε κάποιου επιπλέον εφάπαξ ποσού, είτε ενός ποσοστού απο τα ΑΔΙ που θα παίρνουν οι μοναδες, αν και εφόσον αυτά εγκριθούν.
Ο στόχος, προφανής. Να αποκτήσουν κίνητρο οι υποψήφιοι αγοραστές των μονάδων, προκειμένου να αυξήσουν όταν θα έρθει η ώρα, τα τιμήματά τους, τα οποία σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, θα είναι χαμηλά.
Αν οι τιμές των CO2 παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέχρι τον Οκτώβριο, τότε αλλάζουν δραματικά οι εξισώσεις για το τίμημα που μπορεί να εξασφαλίσει η ΔΕΗ από την πώληση των δύο εταιρειών με τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Από τις αρχικές προσδοκίες για τίμημα της τάξης του 1 δισ. ευρώ, οι εκτιμήσεις έχουν προσγειωθεί σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Κάποιοι μάλιστα από τους πιθανούς αγοραστές, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι προσφορές που θα υποβληθούν δύσκολα θα ξεπεράσουν ακόμη και τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου