Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Τουρκικό «φλερτ» στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για κοινή επένδυση σε γεωθερμικό σταθμό στη γείτονα χώρα

 
Τουρκικό «φλερτ» στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για κοινή επένδυση σε γεωθερμικό σταθμό στη γείτονα χώρα Η θυγατρική της ΔΕΗ εξετάζει την εξ ανατολών πρόταση και εντός του Σεπτεμβρίου θα δώσει την απάντησή της
Τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει βολιδοσκοπήσει η ιδιοκτήτρια εταιρεία γεωθερμικού σταθμού στην Τουρκία, καλώντας την να συνεργαστούν για την περαιτέρω επέκταση της εν λόγω μονάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση από τη γειτονική χώρα
στράφηκε στη θυγατρική της ΔΕΗ, στο πλαίσιο αναζήτησης στρατηγικού εταίρου για την αναβάθμιση του σταθμού, με σκοπό τον 9πλασιασμό της ισχύος του.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο γεωθερμικός σταθμός είναι εγκατεστημένος σε επαρχία της δυτικής Τουρκίας και λειτουργεί υπό το καθεστώς feed-in tariff, εγχέοντας στο δίκτυο με σταθερή και εγγυημένη τιμή κάθε κιλοβατώρα ρεύματος που παράγει.
Μάλιστα, σε περίπτωση που η αναβάθμιση ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, έργο που προβλέπεται να γίνει σε δύο φάσεις, τότε ο σταθμός θα αποζημιώνεται με το ίδιο καθεστώς ενίσχυσης και για την επιπλέον ισχύ που θα αποκτήσει.
Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το ύψος στο οποίο τοποθετεί η εταιρεία από την Τουρκία το deal με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για τη σύμπραξη στο εν λόγω project.
Σε κάθε περίπτωση, η θυγατρική της ΔΕΗ αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της εντός του Σεπτεμβρίου για το ενδεχόμενο επένδυσης στη γειτονική χώρα.

Τουρκική πρωτοπορία στην αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων

Στην Τουρκία έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια ένα έντονο «κύμα» επενδύσεων στην αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων υψηλής θερμοκρασίας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 
Το αποτέλεσμα είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς γεωθερμικών σταθμών στη γείτονα χώρα να αγγίξει τα 1.100 MW στο τέλος του 2017, από τα οποία μάλιστα τα 250 MW προστέθηκαν μέσα στην περσινή χρονιά.
Στον αντίποδα, παρά το γεγονός ότι και στη χώρα μας υπάρχει σημαντικό δυναμικό υψηλών θερμοκρασιών, έως και σήμερα παραμένει πλήρως αναξιοποίητο.
Μία κατάσταση που η θυγατρική της ΔΕΗ φιλοδοξεί να ανατρέψει, διερευνώντας σε συνεργασία με στρατηγικό εταίρο τη δημιουργία γεωθερμικών σταθμών σε τέσσερα πεδία υψηλών θερμοκρασιών (Β. Λέσβος, Νίσυρος, Μέθανα, σύμπλεγμα Μήλου – Κίμωλου – Πολυαίγου), για τα οποία έχει μισθώσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από το ελληνικό Δημόσιο.
Μάλιστα, στις αρχές Ιουλίου η εταιρεία ανακήρυξε την Ηλέκτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ ως «υψηλότερο προσφέροντα» στον διαγωνισμό για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Μηδενικές εκπομπές αερίων με τις νέες τεχνολογίες

Στην περίπτωση της Ελλάδας, σημαντικό ρόλο στην ανύπαρκτη συμμετοχή της γεωθερμίας στην ηλεκτροπαραγωγή έχει παίξει αναμφισβήτητα και η αρνητική παρακαταθήκη που άφησε η πρώτη απόπειρα της ΔΕΗ, με την εγκατάσταση ενός πιλοτικού σταθμού στη Μήλο το διάστημα 1986 - 88, κυρίως λόγω της οσμής υδρόθειου που εκλυόταν στην ατμόσφαιρα.
Ένα μειονέκτημα που δεν υφίσταται στην τεχνολογία της ολικής επανεισαγωγής, με την οποία λειτουργούν όλοι οι σύγχρονοι σταθμοί, αφού το γεωθερμικό ρευστό αντλείται και επαναδιοχετεύεται στο υπέδαφος σε κλειστό κύκλωμα, ώστε οι εκπομπές αερίων είναι μηδενικές.
Με την τεχνολογία της ολικής επανεισαγωγής θα λειτουργούν και οι γεωθερμικοί σταθμοί που διερευνά να δημιουργήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στα τέσσερα γεωθερμικά πεδία, ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις υπόλοιπες περιοχές.
Έτσι, όπως έχει κατά καιρούς υποστηρίξει η εταιρεία, η γεωθερμική εκμετάλλευση έχει να προσφέρει μόνο οφέλη, περιβαλλοντικά και οικονομικά, στις περιοχές που θα αναπτυχθεί.
Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει κατά καιρούς η εταιρεία, για να υλοποιηθεί οποιοσδήποτε από αυτούς τους σταθμούς, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας.
Την ίδια επισήμανση «μεταφέρει» η θυγατρική της ΔΕΗ και σε πρόσφατη απάντηση του ΥΠΕΝ σε ερώτηση βουλευτή για το γεωθερμικό δυναμικό της Νισύρου, όπου προστίθεται πως η εταιρεία επιδιώκει διαρκώς την κοινωνική συναίνεση για την υλοποίηση των γεωθερμικών έργων, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου