Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Τιμές άνθρακα 35-40 ευρώ ανά τόνο το 2019-2023 - Στα 25 ευρώ στο τέλος του 2018

Οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε. θα μπορούσαν να είναι κατά μέσο όρο 35-40 ευρώ ανά τόνο για το διάστημα 2019-2023, επιταχύνοντας τη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο και αμφισβητώντας τη λογική της διατήρησης των παλαιών σταθμών παραγωγής άνθρακα και λιγνίτη πέραν του 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση του Carbon Tracker (21 Αυγούστου).
Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα φθάσουν τα 25 ευρώ μέχρι τα τέλη του 2018, περίπου 7 ευρώ υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή στην αγορά άνθρακα της ΕΕ (ETS), σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο του το euractiv.
Αυτός ο επιταχυνόμενος ρυθμός αύξησης των τιμών του άνθρακα υποθέτει την μείωση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την ΕΕ το 2019-2023, που θα αφήσει τους κλάδους της ενέργειας και των αερομεταφορών να έχουν έλλειμμα περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων τόνων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η πρωτοβουλία Carbon Tracker αυτό-προσδιορίζεται ως μια ομάδα ειδικών οικονομολόγων που καθιστούν τον κλιματικό κίνδυνο πραγματικότητα στις σημερινές κεφαλαιαγορές.
Η τιμολόγηση του άνθρακα γίνεται όλο και πιο προφανής στις εταιρείες και τις κυβερνήσεις, καθώς ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής - και οι σχετικές οικονομικές απώλειες - καθίστανται όλο και πιο απτές.
Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και επιχειρηματικές ομάδες και επενδυτές, ζήτησαν ευρύτερη υποστήριξη στην τιμολόγηση του άνθρακα, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές και να προωθηθούν οι επενδύσεις σε καθαρότερες τεχνολογίες.
Η συζήτηση αποκτά δυναμική καθώς οι χώρες θα συναντηθούν στην επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP 24) στις 3-14 Δεκεμβρίου στο Κατοβίτσε (Πολωνία).
Το συνέδριο είναι ζωτικής σημασίας καθώς λήγει η προθεσμία για την δημοσιοποίηση ενός (άγνωστου ακόμη) συνόλου κανόνων (Paris Rule Book) που θα διέπουν τη συμφωνία του Παρισιού, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα να τίθεται τιμή στο διοξείδιο του άνθρακα.
Στην Ευρώπη, το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS emissions trading system) είναι το κυριότερο εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών. Στην έκθεσή της, η Carbon Tracker εξηγεί ότι ήταν το πιο "hot" προϊόν παγκοσμίως τους τελευταίους 16 μήνες, αφού η τιμή των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκε κατά 310% από τον Μάιο του 2017, και ήδη κατά 120% από την αρχή του έτους.
«Αυτή η εντυπωσιακή απόδοση οφείλεται στην πρόβλεψη της αγοράς για την έναρξη λειτουργίας του αποθεματικού σταθερότητας αγοράς (Market Stability Reserve MSR) από τον Ιανουάριο του 2019, το οποίο αποτέλεσε το επίκεντρο της μεταρρύθμισης της ΕΕ-ETS που συμφωνήθηκε πέρυσι»", αναφέρει το έγγραφο της Carbon Tracker.
Η Carbon Tracker αναμένει ότι, ως αντίδραση, οι τιμές του άνθρακα είναι πιθανό να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα που θα προκαλέσουν αλλαγή καυσίμου από άνθρακα σε φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες, ακολουθώντας τα βήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι συνολικές απώλειες που υπέστησαν όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης λιγνιτικών σταθμών στη Γερμανία υπερέβησαν τα 2 δισ. Ευρώ από τις αρχές του 2016 έως τον Ιούλιο του 2018. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Έσσεν, RWE, αρνήθηκε ότι έχει χάσει χρήματα από τις εγκαταστάσεις του.
Την 1η Αυγούστου, η γερμανική κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο νόμου για την εφαρμογή της νέας οδηγίας της ΕΕ για την εμπορία εκπομπών.
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου