Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Οι νέες συμμαχίες που κλείνονται στην κούρσα των λιγνιτικών μετά την συμφωνία Κοπελούζου με China Energy

Οι νέες συμμαχίες στην "κούρσα" των λιγνιτικών μετά την συμφωνία Κοπελούζου και China Energy - Στην Μεγαλόπολη σήμερα (24/7) οι επενδυτές
Το φλερτ ΓΕΚ Τέρνα - Τσέχων
Υπό τη σκιά των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν προαναγγείλει συγκέντρωση στις 7 το πρωί στο διοικητήριο του σταθμού της Μεγαλόπολης, ξεκινούν σήμερα (24/7) οι επισκέψεις των υποψηφίων επενδυτών για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις των υπό πώληση μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης.
Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι μεταξύ τους συζητήσεις για τη διαμόρφωση των τελικών σχημάτων που θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές που συμμετέχουν σε αυτόν, να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Και τούτο διότι οι βιομηχανίες πέραν του ότι διαθέτουν το πλεονέκτημα της αντιστάθμισης των ρύπων, που μειώνει το κόστος και καθιστά πιο ανταγωνιστική τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, χρειάζονται για τη λειτουργία τους μεγάλα φορτία ρεύματος, εξασφαλίζοντας έτσι σίγουρη απορρόφηση της μελλοντικής παραγωγής για την Μεγαλόπολη και τη Μελίτη.
Πάντως επί του παρόντος τουλάχιστον, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είναι σε θέση να μιλήσει για συγκεκριμένες τιμές ρεύματος και ως εκ τούτου η βιομηχανία δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει δεσμεύσεις με τη μορφή της υπογραφής MOU, το οποίο θα οριοθετούσε την παρουσία της σε συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα.

Ο όμιλος Κοπελούζου με την China Energy δείχνει σαν μια βασική κοινοπραξία που προετοιμάζεται να υποβάλει προσφορά, χωρίς να είναι γνωστό αν θα διεκδικήσει και τα δύο λιγνιτικά συγκροτήματα.
Σε ότι αφορά ειδικά την ΕΛΒΑΛ - ΧΑΛΚΟΡ που σύμφωνα με πληροφορίες έχει μιλήσει με όλους τους συμμετέχοντες, φαίνεται ότι θα κατέβει μόνη της και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, υποβάλλοντας δεσμευτική προσφορά, αφού η μετοχική συμμετοχή σε κάποιο από τα σχήματα χωρίς προηγούμενη  συμφωνία για τις τιμές ρεύματος δεν ικανοποιεί τη στόχευση της, που είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ηλεκτρισμού για την δική της παραγωγή της. 
Όσο δε για τον άλλο μεγάλο βιομηχανικό όμιλο την Μυτιληναίος, ο οποίος πέραν του ότι είναι ο ίδιος μεγάλος παραγωγός ρεύματος, είναι και ο μεγαλύτερος βιομηχανικός καταναλωτής μέσω της Αλουμίνιον της Ελλάδος, τηρεί στάση αναμονής και παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του για το τι θα πράξει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Αυτό θα γίνει αφού οριστικοποιήσει την εικόνα μετά και τις ολοκληρωμένες πληροφορίες του data room.

Ελληνοτσεχική συνεργασία

Έγκυρες πληροφορίες εξάλλου, αναφέρουν ότι έχει ήδη συναφθεί συμφωνία συνεργασίας για από κοινού κάθοδο στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, μεταξύ της ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ και της τσεχικής Indoverse Coal Investments Limited μέλος του ομίλου Seven Energy.
Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως εντός των επομένων ημερών και όπως φαίνεται η συμμετοχή της Indoverse στο κοινοπρακτικό σχήμα θα είναι πλειοψηφική.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Indoverse έχει επιδείξει μεγάλη κινητικότητα στο πλαίσιο του διαγωνισμού ενώ στελέχη της βρίσκονται από την αρχή της διαδικασίας στην Ελλάδα και πραγματοποιούν συνεχής επαφές. Μάλιστα ο Executive Officer της «Seven Energy» Alan Svoboda μίλησε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης δηλώνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον του ομίλου μόνο για ανθρακικές μονάδες και διαβεβαιώνοντας τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους των σταθμών της ΔEH για την τεχνογνωσία τους να παρατείνουν τη λειτουργίας των σταθμών όταν πλησιάζουν προς το τέλος του χρόνου ζωής τους.
Η δεύτερη τσεχική εταιρία που συμμετέχει στο διαγωνισμό, η Energeticky a Prumyslovy Holding (ΕPΗ) δεν έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει μια μικρή παράταση στους χρόνους από τη ΔΕΗ.
Παράταση που όλα δείχνουν ότι θα δοθεί αφού η συγκεκριμένη εταιρία θεωρείται ένας εξαιρετικά ισχυρός παίκτης που συνδυάζει υψηλή κεφαλαιακή τους επάρκεια (τα έσοδα της ανήλθαν στα 6 δισ. ευρώ το 2017) και είναι ταυτόχρονα ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Κεντρική Ευρώπη.
Εκτός από την Τσεχία, τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η ΕPΗ αξίας 12,8 δισ. ευρώ, επεκτείνονται στη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Το μέγεθος της ΕPΗ ενδεχομένως την καθιστά σχετικά δυσκίνητη δεδομένων και των πολύ πυκνών διαδικασιών που έχουν ακολουθηθεί και ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο ότι η κατ΄αρχήν προθεσμία που έχει θέσει η ΔΕΗ για τη διαμόρφωση των τελικών επενδυτικών σχημάτων, δηλαδή ή 31η  Ιουλίου δεν θα τηρηθεί αφού η τσεχική εταιρία έχει ζητήσει μικρή παράταση προκειμένου να προετοιμαστεί και να έλθει στην Ελλάδα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το management presentation που σχεδιαζόταν από τη ΔΕΗ να γίνει την περίοδο μεταξύ 1 και 6 Αυγούστου έχει ήδη μετατεθεί χρονικά για την περίοδο 6 με 10 Αυγούστου ώστε να ανταποκριθεί στο έτοιμα της EPH. 

Διεκδίκηση και των δύο λιγνιτικών «πακέτων»

Όσο δε για τον όμιλο Κοπελούζου που κατεβαίνει στο διαγωνισμό σε συνεργασία με την China Energy είναι βέβαιο ότι θα υποβάλει δεσμευτικές προσφορές και για τα δυο λιγνιτικά πακέτα της ΔΕΗ, ενώ το κοινοπρακτικό σχήμα δεν θα αλλάξει με την προσθήκη κάποιου τρίτου παίκτη.
Άλλωστε όπως δήλωσε ο ίδιος ο Δημήτρης Κοπελούζος στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της συνεργασίας του με τον κινεζικό κολοσσό, το σχήμα δεν έχει ανάγκη από κεφάλαια τρίτων, αν και θα επιδιώξει τη σύναψη συμβολαίου πώλησης ενέργειας στη βιομηχανία.
 Με βάση τα δεδομένα λοιπόν, η όλη διαδικασία ενδέχεται να πάρει μια μικρή παράταση ώστε στην τελική φάση του διαγωνισμού να συμμετάσχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι έξι ενδιαφερόμενοι της πρώτης φάσης.
Αυτό άλλωστε προέβλεψε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του,  δηλώνοντας παράλληλα ότι στο διαγωνισμό θα συμμετάσχει και κάποιο fund βρετανικής προέλευσης σύμφωνα με πληροφορίες.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου