Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Στα ύψη οι τιμές - Ποιοι εξασφάλισαν τις ποσότητες

Σε επίπεδα άνω των 48 ευρώ και συγκεκριμένα στην γκάμα των 48,74 ευρώ ανά MWh/h ως 48,84 ευρώ ανά MWh/h  διαμορφώθηκαν χθες οι τιμές στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), δικαιώνοντας τις σχετικές προβλέψεις για άνοδο των τιμών, αποτέλεσμα, όπως εκτιμά η αγορά, της επιθυμίας των συμμετεχόντων να εξασφαλίσουν ένα “απόθεμα” από ΝΟΜΕ, λόγω της αβεβαιότητας σε σχέση με την τύχη των δημοπρασιών στο μέλλον.
Από τους 14 συμμετέχοντες, δύο “μικροί” παίκτες, ενδεχομένως βιομηχανικοί καταναλωτές που διεκδίκησαν από 1 MWh/h ο καθένας έμειναν εκτός της αγοράς, ενώ ένας ακόμα ενδιαφερόμενος που ζήτησε 49 ΜWh/h αναγκάστηκε να περιοριστεί στις 10 MWh/h, στην τιμή των 48,74 ευρώ ανά ΜWh/h. Την ίδια τιμή πέτυχαν και τρεις παίκτες, που είχαν και τα μεγαλύτερα “πακέτα” των 74, 70 και 65 MWh/h, ενώ  οι υπόλοιποι 8 αγόρασαν στην υψηλότερη τιμή των 48,84 ευρώ ανά MWh/h.
Ενδεικτικό  του ενδιαφέροντος ήταν ότι η δημοπρασία ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα, σε λιγότερο από δύο ώρες.
Ας σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου η υψηλότερη τιμή ήταν τα 42,05 ευρώ ανά MWh/h, ενώ το ρεκόρ κατείχε μέχρι χθες, η τελευταία δημοπρασία του 2017 με τιμή 45,2 ευρώ ανά MWh/h.
Σύμφωνα με  πληροφορίες τα τρία μεγάλα πακέτα διεκδίκησαν και οι τρεις μεγαλύτεροι ιδιώτες προμηθευτές της εγχώριας αγοράς, αν και ορισμένοι ανέφεραν ότι ένα από τα πακέτα αυτά αφορούσε σε trader.
Η υψηλή τιμή πάντως φάνηκε να προβληματίζει πολλούς από τους συμμετέχοντες, καθώς διαμορφώθηκε σε ένα επίπεδο που εκτιμάται ότι οριακά και μόνον εξασφαλίζει κερδοφορία στο retail. Από την άλλη πλευρά όμως το αμείωτο ενδιαφέρον των παικτών στις εν λόγω τιμές ερμηνεύτηκε σαν μία προσπάθεια των συμμετεχόντων να κλειδώσουν ποσότητες για την εσωτερική αγορά, όπου οι εξελίξεις από το φθινόπωρο και  μετά φέρνουν σημαντικές αλλαγές, με πρώτη την έκβαση του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων και τα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει.  Αυτός ήταν και ο λόγος που οι τιμές στη δημοπρασία ανέβηκαν γρήγορα, φθάνοντας μέσα στο  πρώτο μισάωρο στα 45 ευρώ.
Οι περισσότεροι παίκτες φάνηκαν να επιδιώκουν  ένα “απόθεμα”, έστω και στις τιμές αυτές, καθώς εκτιμούν ότι οι ποσότητες ΝΟΜΕ που θα διατείθενται από εδώ και πέρα θα βαίνουν μειούμενες- ειδικά αν πετύχει ο διαγωνισμός της ΔΕΗ-, ενώ θολό παραμένει το τοπίο για το τι θα γίνει μετά το 2019.
Οσον αφορά στις εξαγωγές, αρκετοί εκτιμούν ότι οι τιμές που διαμορφώθηκαν χθες είναι αρκετά υψηλές, δεδομένου μάλιστα ότι η τελική τιμή του προς εξαγωγή προιόντος επιβαρύνεται με δικαιώματα και τέλη, τουλάχιστον 4 ευρώ ανά Mwh.
Ωστόσο,  υπολογίζεται ότι σημαντική ποσότητα από τα ΝΟΜΕ εξακολουθεί να διοχετεύεται σε εξαγωγές, πράγμα που αποτυπώνεται και στις ποσότητες μέσω δημοπρασιών που απορροφούν οι συμμετέχοντες, ποσότητες που δεν δικαιολογούνται από τα μερίδιά τους στην εσωτερική αγορά.
Όπως είναι γνωστό οι θεσμοί δεν επέτρεψαν ούτε την απαγόρευση αλλά ούτε και τον περιορισμό των εξαγωγών του προϊόντος των δημοπρασιών, όπως είχε επιδιώξει η ΡΑΕ, δεδομένου ότι τα ΝΟΜΕ σχεδιάστηκαν για να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην εσωτερική αγορά. Το καθεστώς πάντως αυστηροποιήθηκε, μετά την παρέμβαση της Αρχής,  η οποία έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή στις δημοπρασίες τη διαρκή παρουσία των συμμετεχόντων στην εγχώρια λιανική αγορά, έστω και με έναν μετρητή.
Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, του αποκλεισμού δύο εταιριών από τη χθεσινή δημοπρασία, της Eunice και του ΟΤΕ, πράξη που θεωρήθηκε από τους ίδιους κύκλους ως τυπολατρική.
Ας σημειωθεί τέλος ότι η χθεσινή δημοπρασία ήταν η πρώτη που διεξήχθη από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η πρώτη με την νέα τιμή εκκίνησης των 36,34 ευρώ ανά MWh (έναντι 32,05 ευρώ στο παρελθόν), η οποία ενσωματώνει το  υψηλότερο κόστος των ρύπων.

www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου